ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Παρελθόν Το Οκτάωρο Για Έναν Στους Τρεις Μισθωτούς - Ο Χάρτης Του Εργασιακού Μεσαίωνα

Κατά 73% αυξήθηκαν από 2009 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης

Το story της κυβέρνησης για «ανάπτυξης» εκτός από ανεργία, απολύσεις και μειώσεις μισθών περιλαμβάνει τον τερματισμό των εργασιακών δικαιωμάτων για την πλειοψηφία των εργαζομένων και την αποστέρηση οποιασδήποτε διαπραγματευτικής δυνατότητας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββα Ρομπόλη στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», τα στοιχεία για τις εργασιακές σχέσεις στην μεταμνημονιακή Ελλάδα αποτυπώνουν ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους έχει ξεχάσει το παραδοσιακό οχτάωρο, ενώ κατά 73% έχουν αυξηθεί από το 2009 έως και το 2013 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων από τα 272.561 άτομα το 2009 έφτασε στο τέλος του 2013 τα 440.433 άτομα.

Πάνω από 850.000 εργαζόμενοι βρίσκονται απλήρωτοι πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ ανύπαρκτες είναι για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών από τελούν οι κλαδικές συμβάσεις.

Τουλάχιστον επτά στους δέκα εργαζόμενους έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση, εμώ μέσα σε τέσσερα χρόνια υπήρξαν 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις με τις μειώσεις στις αποδοχές να είναι από 10% εώς και 40%.

Η εκ περιτροπής εργασίας -δηλαδή όσων δουλεύουν λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα- από 57.825 συμβάσεις το 2009 να εκτινάχθηκε στις 131.512 στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

Μέσα στην περυσινή χρονιά 28.410 εργαζόμενοι πέρασαν από την πλήρη στη μερική απασχόληση, ενώ 29.644 στην εκ περιτροπής εργασία (ακόμα υψηλότερα είναι τα στοιχεία για το 2012).

Πάνω από τις μισές συμβάσεις που πέρυσι μετατράπηκαν από πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία έγιναν με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όσοι αναγκάζονται να στραφούν στην εκ περιτροπής εργασία δουλεύουν τρεις ημέρες την εβδομάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον μισθό. Μάλιστα υπάρχουν και περιστατικά εργαζομένων που καλούνται να εργαστούν μία ή δύο μόνο ημέρες κάθε εβδομάδα.

Πηγήalfavita.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου