ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Κ.Ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ Η Επιστροφή Των Ταλιμπάν : Ο Αφγανικός Λαός Πληρώνει Τα Εγκλήματα Του Αμερικανικού Ιμπεριαλισμού

 Κ.Ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ


Η ταχύτατη προέλαση των δυνάμεων των Ταλιμπάν έπιασε απροετοίμαστους τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διατηρούν στρατούς κατοχής στο Αφγανιστάν. Οι ιμπεριαλιστές θεωρούσαν ότι η κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν θα αργούσε λίγο παραπάνω. Πάνω από 900 δισεκ. δολ., η εκπαίδευση ενός στρατού 300 χιλ. ανδρών, και η εγκατάσταση δοτών κυβερνήσεων εξαφανίστηκαν σαν σαπουνόφουσκες. Οι Ταλιμπάν χρειάστηκαν μόνο εννέα μέρες από την κατάληψη της πρώτης επαρχιακής πρωτεύουσας μέχρι την κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας Καμπούλ. Και βέβαια, νέες εκατόμβες νεκρών θα προστεθούν στους εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς που πλήρωσαν με τη ζωή τους τα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών, ενώ χιλιάδες άλλοι θα προστεθούν στα εκατομμύρια των Αφγανών προσφύγων.

Τώρα, διάφοροι - πρώτοι και καλύτεροι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές - δείχνουν υποκριτικό ενδιαφέρον για τη μοίρα των Αφγανών, για το μέλλον των γυναικών και γενικά για το είδος της δημοκρατίας και του καθεστώτος που θα επιβληθεί στο Αφγανιστάν. Και το ενδιαφέρον τους είναι υποκριτικό γιατί το ζήτημα δεν είναι ότι οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές εγκατέλειψαν τους Αφγανούς στο έλεος των Ταλιμπάν αλλά ότι τα κροκοδείλια δάκρυά τους δεν συνοδεύονται από την καταδίκη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, του ιμπεριαλισμού γενικά και του καπιταλισμού που είναι η βάση του. Οι ίδιοι -Βρετανοί, Γερμανοί, Γάλλοι, και άλλοι, και φυσικά Έλληνες- ιμπεριαλιστές που κρίνουν ως βιαστική την αποχώρηση των Αμερικάνων, βιάστηκαν και οι ίδιοι να στείλουν στρατό και να στηρίξουν την αρχική εισβολή και κατοχή του Αφγανιστάν.

Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές έχουν εμπλακεί στο Αφγανιστάν όχι τα τελευταία 20 χρόνια, που διατηρούν στρατό κατοχής, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία σαράντα, όταν εξόπλιζαν και ενίσχυαν τους Μουτζαχεντίν οπλαρχηγούς εναντίον της «κομμουνιστικής» κυβέρνησης που στήριζαν οι Σοβιετικοί. Εξέθρεψαν το τέρας του ισλαμισμού και στο Αφγανιστάν αλλά και σε άλλες χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής ως εργαλείο για να εμποδίσουν ανερχόμενα λαϊκά κινήματα.

Το 2001, η εισβολή στο Αφγανιστάν και μετά στο Ιράκ και στη συνέχεια οι ανατροπές, ή η προσπάθεια ανατροπής, καθεστώτων σε χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής (Λιβύη, Συρία, και αλλού) ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας των Αμερικάνων να μετατρέψουν όλη αυτήν τη ζώνη σε χώρο ανοικτό στα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων, ελέγχου πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγωγών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και κεφαλαιοποίησης της γεωστρατηγικής τους υπεροχής μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι λαοί όλων αυτών των χωρών πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ τίμημα για τους σχεδιασμούς των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Η κατάληξη στο Αφγανιστάν αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους ιμπεριαλιστές παρά μόνο το χαμό τους. Αποδεικνύονται ότι όλα τα λόγια των ιμπεριαλιστών για την «εμπέδωση της δημοκρατίας», την «εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων», τους «ανθρωπιστικούς λόγους», όλες οι διακηρύξεις για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ή της βαρβαρότητας των Ταλιμπάν, δεν ήταν παρά προσχήματα για την εξυπηρέτηση της δικής τους βαρβαρότητας: της βαρβαρότητας των συμφερόντων και της κερδοφορίας των μονοπωλίων τους.

Είναι σίγουρο ότι οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές αποχωρούν στρατιωτικά από το Αφγανιστάν αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την προσπάθεια ελέγχου της χώρας. Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων γίνεται τα πλαίσια της αναδιάταξης των δυνάμεων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ώστε να επικεντρωθεί στην προσπάθεια αναχαίτισης της Ρωσίας και της Κίνας που έχουν αναδειχθεί σε στρατηγικοί αντίπαλοι και ανταγωνιστές. Επομένως, είναι ένα βήμα στην όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές.

Από την πλευρά της παγκόσμιας εργατικής τάξης, η απόσυρση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν είναι μια νίκη του αφγανικού λαού. Μένει να καταφέρει ο λαός του Αφγανιστάν να ξεφορτωθεί και τους Ταλιμπάν και τους άλλους ισλαμιστές οπλαρχηγούς και γενικότερα τον ίδιο τον καπιταλισμό, ώστε να γίνει πραγματικά κυρίαρχος στη χώρα του.

Το δικός μας καθήκον είναι να στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα. Αυτό, ανάμεσα στα άλλα, σημαίνει να στηρίξουμε τους Αφγανούς πρόσφυγες που ο Μηταράκης και οι υπόλοιποι χαρτογιακάδες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να «πνίξουν» στα νερά του Αιγαίου για να μη «εισβάλλουν» στη δική μας χώρα και την Ευρώπη. Δεν είχαν κανένα πρόβλημα όλο αυτά τα καθάρματα, όταν οι δικοί τους στρατοί εισέβαλαν στον Αφγανιστάν.

Σημαίνει να πολεμήσουμε τη δική μας αστική τάξη, που τόσα χρόνια στήριξε την εισβολή στο Αφγανιστάν στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στην κατοχή του Αφγανιστάν και που χρόνια τώρα, μέσω των κυβερνήσεων της, έχει θέσει τη χώρα στην υπηρεσία των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών για να κερδίσει και αυτή κάποιο κομμάτι από τη λεία, την καταλήστευση δηλαδή των πιο αδύναμων χωρών. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν δείχνει και στους πιο δύσπιστους ότι οι Αμερικάνοι δεν αποτελούν εγγύηση για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αλλά μόνο για τα συμφέροντα των λίγων καπιταλιστών της. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσουν να αμερικανικές βάσεις και να εκδιωχθούν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές από τη χώρα μας, όπως εκδιώχθηκαν από το Αφγανιστάν. Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να σταματήσουν οι αγορές οπλικών συστημάτων και να διοχετευθούν τα κονδύλια για την προστασία των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, και τις ανάγκες τους για δουλειά, υγεία, παιδεία, ασφάλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου