ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Ανεξέλεγκτες Πυρκαγιές Δυο Βήματα Από Το Σύνταγμα – Εμπρηστές Η Κυβέρνηση Της Δεξιάς Και Το Σάπιο Αστικό Κράτος

Πηγή: koutipandoras.gr

 

Ανακοίνωση της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Οργάνωσης για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική.

 

Εδώ και τρεις ολόκληρες ημέρες καίγεται η Βορειοανατολική Αττική, με την πυρκαγιά να έχει ξεκινήσει από τον Βαρνάβα, να περνά μέχρι τον Μαραθώνα και τη Ν. Μάκρη και να φθάνει στον πυκνοκατοικημένο οικιστικό ιστό των Βριλησσίων και του Χαλανδρίου, σε μια απόσταση 10 λεπτά με αυτοκίνητο από την Πλατεία Συντάγματος.

Η πυρκαγιά μαίνεται σε μια ακτίνα 40 χιλιομέτρων! Χθες, Τρίτη 12/8, ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο καπνού απλώθηκε σε ολόκληρη την Αττική σκεπάζοντας και το κέντρο της Αθήνας, καταδικάζοντας τους κατοίκους της πόλης σε ασφυξία, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την υγεία ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής είναι μια νεκρή εργαζόμενη γυναίκα, που έχασε τη ζωή της εντός της βιοτεχνίας όπου εργαζόταν, πάρα πολλά νεκρά ζώα και συνολικά 100.000 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης αλλά και περιουσιών, κυρίως βιοπαλαιστών.

Αυτή η καταστροφή δεν είναι απλώς μια τραγωδία. Είναι ένα προδιαγεγραμμένο κυβερνητικό και κρατικό έγκλημα. Την ακέραια πολιτική (και όχι μόνο) ευθύνη για αυτό, φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί πάνω από όλα για ένα ακόμα καλοκαίρι άφησε τη χώρα χωρίς καμία πρόληψη, ουσιαστικά απροστάτευτη απέναντι στις πυρκαγιές αρνούμενη να διαθέσει τις κοινωνικά αναγκαίες δαπάνες για να καλυφθούν τα κενά στην δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία. Είναι επίσης υπεύθυνη γιατί με τα αρμόδια στελέχη της και τους διορισμένους από την ίδια αρμόδιους για την δασοπυρόσβεση και την πολιτική προστασία υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους αποδείχθηκαν για πολλοστή φορά απόλυτα ανίκανοι να εφαρμόσουν ένα στοιχειωδώς σοβαρό σχέδιο που θα αποτρέψει το μεγάλο τελικό μέγεθος της καταστροφής, αποδεικνύοντας την οργανική τους αδιαφορία και ακαταλληλότητα να υπηρετήσουν τις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Για μία ακόμα φορά, η κυβέρνηση απέδειξε ότι το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να εμφανίσει ένα υποκριτικό προφίλ «φροντίδας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής» με την αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών προτρέποντάς τους σε άτακτη φυγή από τα σπίτια τους, αδιαφορώντας μάλιστα, κατά κανόνα για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω ηλικίας, κινητικών προβλημάτων ή απουσίας ιδιόκτητου οχήματος και πετώντας «το μπαλάκι» για αυτές τις περιπτώσεις κυρίως σε υποχρηματοδοτούμενες και υποστελεχωμένες δομές των Δήμων. Ουσιαστικά η κυβερνητική κλίκα του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχθηκε στην πυρκαγιά ότι το μόνο που είναι ικανή να κάνει είναι απογραφή καταστροφών και συγκάλυψη των δικών της ευθυνών πίσω από την επίκληση της κλιματικής αλλαγής και κάποιων σκοτεινών και καταχθόνιων εμπρηστών.

Οι δικαιολογίες του υπουργού πολιτικής προστασίας Βασίλη Κικίλια περί «δυσκολότερου σκηνικού» είναι υπεκφυγές μπροστά στις ευθύνες της κυβέρνησης. Προσπαθούν συγκεκριμένα να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες όχι μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στους ισχυρούς ανέμους (που φυσικά είχαν εδώ και μέρες προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους), μέχρι και στο «δύσβατο τοπίο της Πεντέλης», παραλείποντας να μας πουν τι έκαναν οι ίδιοι για να μην ταξιδέψει ουσιαστικά ανενόχλητη η φωτιά από τον Βαρνάβα μέχρι εκεί. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, παρά τα πομπώδη λόγια και τις εξαγγελίες ουσιαστικά δεν είχε λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παρότι γνώριζε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο θερμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν διατεθεί 418 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές εταιρείες από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα πρόληψης πυρκαγιών. Τα έργα, όμως, αυτά είναι αποσπασματικά, ελλιπή και πρόχειρα, καθώς εκτελούνται για όση διάρκεια διατηρείται η χρηματοδότηση και συνήθως ολοκληρώνονται στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου δηλαδή τον Ιούλιο! Αυτά τα έργα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από κρατικές υπηρεσίες δασοπροστασίας με μικρότερο κόστος και πολύ πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις ακόμα και αυτού του φύλλου συκής του παγκόσμιου καπιταλισμού, του ΟΗΕ, η υπόθεση της πρόληψης είναι σημαντικότερη συγκριτικά με την ίδια την πυρόσβεση και μάλιστα ο οργανισμός θεωρεί ότι πρέπει να διατίθεται το 45% των διαθέσιμων σχετικών πόρων για την πρόληψη, το 34% στην καταστολή των πυρκαγιών και το 20% στην αποκατάσταση. Οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις όμως κατά την περίοδο 2016-2020 διέθεσαν μόλις 16,05% στην πρόληψη και 83,95% στην πυρόσβεση.

Όμως και στην ίδια την πυρόσβεση υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού που υπολογίζονται σε 4.000 κενές οργανικές θέσεις πανελλαδικά! Αποτέλεσμα αυτού είναι να επιχειρούν μαζί με το ανεπαρκές, εξοντωμένο και κακοπληρωμένο πυροσβεστικό προσωπικό μόνιμα πλέον και χιλιάδες εθελοντές, που ρισκάρουν τη ζωή τους από ένα πνεύμα αλληλεγγύης που βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από την αστική αναλγησία και ξετσιπωσιά των κυβερνητικών και κρατικών αρμοδίων, χωρίς επαρκή μέσα προστασίας και καμία εκπαίδευση.

Οι τεράστιες ελλείψεις αφορούν επίσης και τα αεροσκάφη και τα επίγεια οχήματα πυρόσβεσης που σε έναν σημαντικό βαθμό είναι παλαιού τύπου και έχουν βλάβες. Σε πολλές περιπτώσεις επίσης, υπάρχουν ελλείψεις και στα ατομικά μέσα προστασίας των πυροσβεστών.

Αυτή η κυβέρνηση λοιπόν, αποδεικνύει επί πέντε συνεχή χρόνια, ότι δεν ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την προστασία της ζωής των πολιτών, των περιουσιών τους, αλλά και την προστασία ζώων και δασών. Η λαϊκή προστασία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από μια εργατική κυβέρνηση, η οποία θα αντιπροσωπεύει γνήσια την εργαζόμενη πλειοψηφία της κοινωνίας και θα λογοδοτεί σε αυτήν.

Μια τέτοια αναγκαία, εργατική κυβέρνηση, δεν θα υπάρχει λόγος να μην προσανατολίσει τις κρατικές δαπάνες από τις τσέπες των καπιταλιστών προς τη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, και να επιβάλλει να πληρώσουν αυτοί αποκλειστικά το απαιτούμενο κόστος τους από τα υπερκέρδη και τον υπερπλούτο που έχουν ήδη συσσωρεύσει τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι από τη φύση της πρόθυμη να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους για προσλήψεις μόνιμου και εκπαιδευμένου προσωπικού με κατάλληλα μέσα δασοπυρόσβεσης και να εφαρμόσει έναν πραγματικό σχεδιασμό πρόληψης των πυρκαγιών (καθαρισμός δασών, συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών κ.λπ.) σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς.

Μόνο με την ανατροπή της ανάλγητης κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και συνολικά του οργανικά ανίκανου και διεφθαρμένου αστικού κρατικού μηχανισμού πάνω στον οποίο στηρίζεται θα μπορέσουμε να βάλουμε τέλος στον εφιάλτη των καταστροφών από τις πυρκαγιές, καθώς και εκείνων που σχετίζονται με άλλα φυσικά φαινόμενα.

Ο μόνος δρόμος λοιπόν για να προστατέψουμε τη ζωή και τη φύση είναι η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και του συστήματός της. Σας καλούμε σήμερα να συμμετάσχετε μαζί μας οργανωμένα σε αυτόν τον δίκαιο πολιτικό αγώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου