ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Το Ένα Χέρι Νίβει Τ’ Άλλο Και Τα Δυο Την Κυβέρνηση

 

Το εισαγγελικό πόρισμα του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε με προκλητικό τρόπο, πάνω στην επέτειο των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης, να ξεπλύνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη που εδώ και δύο χρόνια παραπέμπει το τεράστιο αυτό σκάνδαλο στις καλένδες της «δικαιοσύνης».

Για τον Άρειο Πάγο «ουδεμία αξιόποινη πράξη τελέστηκε» από την ΕΥΠ που παρακολουθούσε δημοσιογράφους, πολιτικούς -τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρουλάκη, τους ίδιους τους υπουργούς της ΝΔ, στρατιωτικούς, εισαγγελείς και άλλους, σε ένα σύνολο 50.000 παρακολουθήσεων μέσα στην τελευταία τετραετία. Απροκάλυπτα, η δικαστική εξουσία, μετά από μια διάτρητη «έρευνα», νομιμοποιεί το «δικαίωμα» του βαθέος κράτους που εδράζει στο Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθεί όποιαν-α θέλει για «λόγους εθνικής ασφαλείας» χωρίς καν να δίνει λογαριασμό στα θύματα των παρακολουθήσεων και στην ίδια την κοινωνία για το ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι.

 

Η ποινική δίωξη που άσκησε ο Άρειος Πάγος για τις παρακολουθήσεις από το λογισμικό Ρredator είναι στάχτη στα μάτια. Αφενός, παρά το γεγονός ότι ένας στους 3 από αυτούς που παρακολουθούνταν από το Predator παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ, ο Άρειος Πάγος «δεν είδε» πουθενά την ύπαρξη κοινού κέντρου παρακολουθήσεων. Αφετέρου, χαρακτήρισε τη δίωξη που ασκήθηκε για όσους εμπλέκονται στις παρακολουθήσεις από το predator «πλημμεληματικού» χαρακτήρα.

Ανταποδίδοντας την εκδούλευση που της παρείχε ο Άρειος Πάγος, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του 28% απέρριψε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη μέρα που έκλεινε η Βουλή, ως «αντισυνταγματικό» το αίτημα πέντε κοινοβουλευτικών ομάδων (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέας Αριστεράς) για άμεση κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Αδειλίνη, και του αντεισαγγελέα Ζήση, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους που αφορούν την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Οι αστικοί θεσμοί και η «διάκριση των εξουσιών» ως απόλυτη δικλείδα διαπλοκής. Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυό το πρόσωπο.

“Τα μέτρα δεν πάνε διακοπές”

Με την ξεδιάντροπη κάλυψη της δικαστικής εξουσίας, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Ιουλίου, ο Μητσοτάκης τόνισε στους υπουργούς του ότι «η δουλειά συνεχίζεται στην καρδιά του καλοκαιριού. Τα μέτρα δεν πάνε διακοπές». Και αυτό είναι αλήθεια. Τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, μέχρι να κλείσει το θερινό τμήμα της Βουλής, έτρεξε μέσα στο κατακαλόκαιρο να περάσει νόμους για την διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και κατάργηση των ΣΣΕ στις πρώην ΔΕΚΟ του Υπερταμείου -την ώρα που αυξάνει τις αμοιβές των «στελεχών» σε αυτές- και βέβαια να ενισχύσει με εκατοντάδες εκατομμύρια τους τραπεζίτες με την απόφαση συγχώνευσης Attica Bank-Παγκρήτιας Τράπεζας.

Τα μέτρα δεν πάνε διακοπές, οι εργαζόμενοι επίσης. Αυτοί πεθαίνουν, κυριολεκτικά, στη δουλειά. Στο Δήμο Πειραιά, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε διαμαρτυρία μετά τον θάνατο ενός εργαζομένου στην καθαριότητα εν ώρα εργασίας, όπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοί του από την υπερεντατικοποίηση της εργασίας, καθώς ο εργαζόμενος δούλευε διαδοχικές μέρες βράδυ και του χρωστούσαν πολλά ρεπό. Ήταν ο τέταρτος εργαζόμενος στους ΟΤΑ που πέθανε στη δουλειά ή σε «εργατικά ατυχήματα» από την αρχή του καλοκαιριού και ο 72ος την τελευταία δεκαετία. 

Διακοπές δεν πάει και ο πόλεμος. Η δολοφονία με πύραυλο του ηγέτη της παλαιστινιακής αντίστασης Χανίγιε από το Ισραήλ μέσα στην ίδια την Τεχεράνη έγινε με τις πλάτες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που αυτές τις μέρες αναδιατάσσουν εσπευσμένα τις δυνάμεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να υπερασπίσουν το Ισραήλ από την αναμενόμενη εντός των ημερών, απάντηση του Ιράν. 

Ο Μητσοτάκης, που κάθε λίγο τρέχει να υπερασπιστεί δημοσίως το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», δεν έκανε καν ένα έστω υποκριτικό σχόλιο για «αυτοσυγκράτηση» και «ειρήνη». Πως θα μπορούσε άλλωστε; Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που κατευθύνονται με φουλ τις μηχανές προς την πολεμική εστία, σταθμεύουν στο Αιγαίο, στη βάση της Σούδας, στην Κύπρο. Μια μέρα μετά τη δολοφονία Χανίγιε, στην Αθήνα, η διευθύντρια του Υπ.Εξ. του Ισραήλ, Αλίζα μπιν Νουν, είχε «εκτενείς συζητήσεις» με την υφυπουργό Εξωτερικών Παπαδοπούλου.  

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει σε όλα τα μέτωπα την καταστροφική της πολιτική. Αλλά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι ηγεσίες της αντιπολίτευσης και της κοινοβουλευτικής Αριστεράς ανεξαιρέτως παρακολουθούν τις εξελίξεις ανήμπορες να κάνουν οτιδήποτε πέρα από, χαμένες από χέρι, «κοινοβουλευτικές δράσεις». Χωρίς καν να καλέσουν μια συγκέντρωση για τις υποκλοπές, τις ΔΕΚΟ, την Παλαιστίνη. Με αυτήν τους τη στάση δίνουν περίοδο χάριτος στην ετοιμόρροπη κυβέρνηση βαθέος κράτους που στηρίζεται στα δεκανίκια της δικαστικής εξουσίας και της ΕΥΠ. 

Η δύναμη για να την ανατρέψουμε βρίσκεται στους αγώνες μας που συνεχίζονται μέσα στο κατακαλόκαιρο, όπως έδειξαν οι δυναμικές συγκεντρώσεις που καλέστηκαν στο Σύνταγμα και στην ισραηλινή πρεσβεία, τη βδομάδα που μας πέρασε από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και την Παλαιστινιακή Παροικία, αλλά και οι μαζικές απεργιακές κινητοποίησεις των υγειονομικών. Τα συλλαλητήρια τον Σεπτέμβρη στην έναρξη της ΔΕΘ είναι η ευκαιρία για να ενωθούν όλα τα ρυάκια του αγώνα και της αντίστασης, με στόχο αυτή η κινητοποίηση να γίνει αφετηρία απεργιακής κλιμάκωσης για την ανατροπή.  

H εξέγερση της νεολαίας και της εργατικής τάξης του Μπαγκλαντές, που την Δευτέρα 5/8 ξήλωσε μια λαομίσητη κυβέρνηση αναγκάζοντας την πρωθυπουργό να φύγει με ελικόπτερο από τη χώρα, δείχνει το δρόμο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου