ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Μαζική Διαδήλωση Σωματείων - Δεν Θα Πληρώσουμε Την Κρίση

Ρεπορτάζ: Θόδωρος Κουτσουμπός

  Μαζική ήταν η πορεία που οργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης 23 Ιουνίου, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία 8 σωματείων. Δεκάδες άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και άλλες εργατικές συλλογικότητες πήραν μέρος δημιουργώντας μια σημαντική διαδήλωση 1200 – 1500 ανθρώπων.

H “ανησυχούσα” αστυνομία είχε φροντίσει να δυσκολέψει τους όρους άφιξης στη συγκέντρωση (στα Χαυτεία) –αλλά και τη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων στην Αθήνα- κλείνοντας όλες τις εισόδους-εξόδους στο σταθμό της Ομόνοιας εκτός εκείνης της Αγ. Κωνσταντίνου, ενώ είχαν κλείσει και το σταθμό της Πανεπιστημίου. 


Και αν για τους επιχειρησιακούς αστυνομικούς διευθυντές η πορεία των σωματείων ήταν μια συνήθης –και ειρηνική- μαζική εκδήλωση, για κάποιους στην Κατεχάκη και στην κυβέρνηση φαίνεται πως είναι απειλή. Τωρινή και κυρίως μελλοντική… Γι’ αυτό φρόντισαν να στείλουν υπερβολικά μεγάλες, για την περίσταση, δυνάμεις των ΜΑΤ – σε κάποια απόσταση από την πορεία, είναι αλήθεια.

Στην κεφαλή της πορείας, που ξεκίνησε πριν τις 8 μ.μ., ήταν το πανό των σωματείων που πήραν την πρωτοβουλία, με ανοιχτές, από τα κάτω διαδικασίες συνελεύσεων: Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου, ΣΒΕΜΚΟ, ΑΡΣΙΣ, PUBLIC, ΣΜΕΔ, ΣΣΜ, ΣΕΦΚ, ΝΟΚΙΑ. Ακολουθούσαν δεκάδες άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες και επίσης η ΠΕΝΕΝ, το σωματείο ναυτεργατών από τον Πειραιά. «Δεν θα πληρώσουμε και αυτήν την κρίση», έγραφε το πρώτο πανό. «Δεν ζητάμε πολλά, τα θέλουμε όλα, για όλους/όλες», συμπλήρωνε, απηχώντας ένα από τα συνθήματα που γαλλικού Μάη.

«ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ σε μια σειρά αντεργατικά μέτρα που εξαγγέλλονται και μπαίνουν σε ισχύ, με τα οποία οι εργοδότες και η κυβέρνηση προχωρούν αποφασιστικά να φορτώσουν την κρίση του κορονοϊού στις πλάτες των εργαζομένων. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα σύμφωνα με τις ανάγκες μας», έγραφε η ανακοίνωση-πλαίσιο της πορείας.

Πιο συγκεκριμένα, τα αιτήματα που αναδείκνυε η Εργατική Διαδήλωση ήταν:

– όχι στην εκ περιτροπής εργασία και τις μειώσεις μισθών.

– όχι στις απολύσεις, τη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου και τη διόγκωση της ανεργίας.

– όχι στην ελαστικοποίηση και την επισφαλή και “μαύρη” (ανασφάλιστη) εργασία.

– όχι στην εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς και την εργοδοτική αυθαιρεσία.

– όχι στην ανεξέλεγκτη τηλεργασία.

– όχι στην εξάπλωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

– μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

– μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας… για την αντιμετώπιση της πανδημίας χρειάζονται γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

– μέτρα στήριξης των ανέργων.

– ειδικές ρυθμίσεις για τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και των ανέργων αναφορικά με τα ενοίκια και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

– μέτρα στήριξης των εποχιακά εργαζομένων και των εργαζομένων με σύμβαση έργου (μπλοκάκι).

– απεγκλωβισμό των προσφύγων / μεταναστών από τα νησιά και τα κέντρα κράτησης… στέγη, εργασία, περίθαλψη, εκπαίδευση για τους πρόσφυγες / μετανάστες.

– να σταματήσει η αστυνομοκρατία και ο αυταρχισμός με πρόσχημα τον κίνδυνο του κορονοϊού.


Η πορεία βάδισε στην Σταδίου, πλατεία Συντάγματος όπου κρεμάστηκε ένα πανό κατά της κυριακάτικης αργίας, Φιλελλήνων, Ξενοφώντος μπροστά στα γραφεία του ΣΕΒ, Βουλή και Προπύλαια. Συμμετείχε όλο –σχεδόν- το φάσμα της επαναστατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και μέρος της αναρχίας-αυτονομίας (δεν μετείχαν, φυσικά, ΠΑΜΕ/ΚΚΕ ή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όμως το ΣΕΚ και η ΟΚΔΕ).

Ο αγώνας συνεχίζεται!

*Φωτογραφίες : Θόδωρος Κουτσουμπός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου