ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Οι Αναιρέσεις Φέτος «Πάνε Πλατεία»

Γιώργος Παπανικολάου

▸ Σε Κυψέλη στις 27/6 και Περιστέρι στις 28/6, πολύ επιτυχημένο ξεκίνημα με τις πρώτες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Διαφορετικές συνθήκες, νέες προκλήσεις: το φεστιβάλ των Αναιρέσεων είναι εδώ, σε μια εποχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας παγκόσμια εξέθεσαν όσο ποτέ άλλοτε, στην πρόσφατη ιστορία, ότι ζούμε σε ένα σύστημα που έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την κερδοφορία με κάθε κόστος. 


Τι μάθαμε από την πανδημία; Σίγουρα πως την ώρα που επαναλάμβανε η κυβέρνηση πως είμαστε ίσοι απέναντι στην πανδημία, επιτάχυνε την επίθεση σε κάθε δημόσιο αγαθό, σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Το περιβάλλον, τις θάλασσες, τους ελεύθερους χώρους, την υγεία, την παιδεία, τη στέγη ντόπιων και μεταναστών, τα δικαιώματα μας. Όσο τα εκατομμύρια έρεαν άφθονα για επιχειρηματίες, ελεγχόμενα ΜΜΕ, εξοπλισμό για στρατό και αστυνομία, η ανεργία, οι απολύσεις, η καταστολή εκτοξευόταν!

Μάθαμε ότι το «παραπροϊόν» της πάση θυσίας ανάπτυξης του καπιταλισμού, της προσέλκυσης επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας είναι η ισοπέδωση του πλανήτη και των ανθρώπων. Όχι μόνο εμείς αλλά όλοι οι «απόκληροι» του πλανήτη από την Αθήνα ως τη Μινεάπολη, το Σαντιάγο, τη Γουαδαλαχάρα, που γεμίζουν τους δρόμους βεβηλώνοντας τα σύμβολα της αιώνιας καταπίεσης. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να αναζητούμε τη σύγκρουση, την αντεπίθεση και την ανατροπή. Οι ζωές μας είναι απαραίτητες, ο καπιταλισμός όχι, όπως είναι και το κεντρικό σύνθημα της φετινής διοργάνωσης!

Οι Αναιρέσεις λοιπόν αρνούνται να μεταθέσουν τη συζήτηση για τους δρόμους του αγώνα για μια ολότελα νέα, και καλύτερη, ζωή. Επιχειρώντας να προσαρμοστούν, επιστημονικά, πολιτικά, κοινωνικά σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, η διοργάνωση φέτος θα κινηθεί σε λογική… αποκέντρωσης. Δεν συμβιβάζονται στην ιδέα ενός καλοκαιριού που θα μονοπωλείται από τον πολιτισμό των κοινωφελών ιδρυμάτων και των ημετέρων του υπουργείου Πολιτισμού. Οι Αναιρέσεις πάνε πλατεία!

Σε γειτονιές, πάρκα και πανεπιστημιακούς χώρους, θα στηθούν –ξανά όπως κάθε καλοκαίρι– πάγκοι, περίπτερα με πολιτικά υλικά, βιβλιοπωλεία, σκηνές με πλούσιο και ποικίλο πολιτιστικό πρόγραμμα και φυσικά πολιτικές εκδηλώσεις, τόσο ηλεκτρονικά όσο και δια ζώσης. Σε σειρά πόλεων, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Γιάννενα, αλλά και αλλού, προγραμματίζονται τοπικές εκδηλώσεις. Σύντομα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις, ενώ συνεχής ενημέρωση θα υπάρχει και στην ιστοσελίδα www.anaireseis.gr

Ήδη, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε το πρώτο –εξαιρετικά επιτυχημένο– διήμερο Αναιρέσεων, στο στέκι του ΝΑΡ πίσω από τη Θεολογική. Την Παρασκευή 12 Ιουνίου, η μέρα ξεκίνησε με εκδήλωση για τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας, το νομοσχέδιο Κεραμέως, τις κάμερες στα σχολεία. Ακολούθησε ρεμπέτικο γλέντι με τους Ρουμπαγιάτ αλλά κι ένα σύντομο πάρτι. Το Σάββατο, 13 Ιουνίου, άρχισε με τουρνουά σκάκι, συνεχίστηκε με συζήτηση για τα θέματα του πολιτισμού και την αγωνιστική δράση που ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες. Το όμορφο διήμερο έληξε με τη θεατρική παράσταση Η αληθινή απολογία του Σωκράτη, από τη θεατρική ομάδα Παραβάτες της Σκηνής. Περίπου 700 άτομα παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις (βλέπε φωτογραφία), ενώ το ταξίδι των Αναιρέσεων στην πόλη θα συνεχιστεί με νέα διοργάνωση διημέρου στα δυτικά.

Οι Αναιρέσεις κατεβαίνουν στις γειτονιές, σχεδιάζοντας μια σειρά πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στην Αθήνα, το αντίστοιχο ταξίδι θα έχει πολλούς σταθμούς, περνώντας από πολλές γειτονιές της πόλης. Η αρχή θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 27 Ιουνίου στην πλατεία Πρωτομαγιάς στην Κυψέλη, με πολιτιστικά δρώμενα και πολιτική εκδήλωση για την εποχή των εξεγέρσεων και τη σύγχρονη εργατική πολιτική. Την Κυριακή 28 Ιουνίου οι Αναιρέσεις πάνε Περιστέρι, με εκδήλωση για τους νέους εργαζόμενους και τις νέες συνθήκες που αντιμετωπίζουν μέσα στη νέα κρίση. Τα επόμενα Σάββατα 4/7 και 11/7, το φεστιβάλ θα επισκεφτεί τον ιστορικό χώρο του σκοπευτηρίου της Καισαριανής και το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος στον Κολωνό με συζητήσεις για τη μνήμη και την ιστορία, την τέχνη και την κρίση. Εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης στον Πειραιά και στα Βόρεια προάστια.

Παρότι, λοιπόν, φέτος το φεστιβάλ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τον καθιερωμένο τρόπο, οι άνθρωποί του αναζητούν δρόμους ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Οι Αναιρέσεις κατεβαίνουν στις γειτονιές, σχεδιάζοντας μια σειρά πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όπως είπαμε, #oiAnaireseisPanePlateia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου