ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Ανακοινώσεις Οργανώσεων Για Την Απώλεια Του σ. Μάκη Σέρβου

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αντίο στον σύντροφο Μάκη Σέρβο

Με θλίψη αποχαιρετάμε τον αγωνιστή Μάκη Σέρβο που έφυγε άξαφνα από κοντά μας στα 67 του χρόνια.

Ο Μάκης ήταν συνεπής αγωνιστής της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων από τα χρόνια του Πολυτεχνείου έως σήμερα.


Υπήρξε μαχητής των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και πάλευε μέχρι τέλους για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων.

Συμμετείχε στην Επιτροπή για τον Στρατό, στην Ομάδα Συντρόφων της Άκρας Αριστεράς Ελένη, στην Κίνηση για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών & Πολιτικών Δικαιωμάτων, στο περιοδικό Δρόμοι, στο Πολιτιστικό Κέντρο των λαών της Ανατολής «ΓΕΦΥΡΑ», στη Συσπείρωση Ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία.

Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά θα είναι φτωχότερη με την απώλεια αυτή.

……………………

ΟΚΔΕ: Μάκης Σέρβος (1953-2020)

Τετάρτη, 10 Ιουνίου, 2020

Έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της άκρας αριστεράς Μάκης Σέρβος σε ηλικία 67 χρόνων από καρδιακό επεισόδιο. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1953 και καταγόμενος από πολύ φτωχή οικογένεια από πολύ μικρός μετανάστευε στην Αθήνα, όπου δούλεψε σκληρά για να μπορέσει να επιβιώσει στα δύσκολα εκείνα χρόνια. Από μικρός ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος για τις οποίες πάλεψε σε όλη τη ζωή του.

Συμμετείχε ενεργά στην κατάληψη και εξέγερση του Πολυτεχνείου. Παρέμεινε μέχρι το τέλος στην πρώτη γραμμή αυτού του ιστορικού αγώνα του ελληνικού εργατικού κινήματος. Όλοι τον θυμόμαστε να πέφτει από την κολώνα της πύλης του Πολυτεχνείου όταν τανκ τη γκρέμισε.

Στην μεταπολίτευση συμμετείχε σ’ όλους τους αγώνες των εργαζομένων και σ’ όλα τα κοινωνικά κινήματα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Για ένα μικρό διάστημα συνεργάστηκε με την Αντεπίθεση των Εργαζομένων. Ήταν από τους λίγους που δεν πτοήθηκαν από την τρομοκρατία μετά τη σύλληψη της 17Ν το 2002 και του ΕΛΑ λίγο αργότερα και ήταν από τους πρωταγωνιστές της οργάνωσης της υπεράσπισης αυτών των αγωνιστών απέναντι στην αστική και κρατική δικαιοσύνη. Ήταν επίσης από τους εμψυχωτές της «Συσπείρωσης ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία» που υπεράσπισε όλους τους πολιτικά διωκόμενους και κρατούμενους-κυρίως αγωνιστές της άκρας αριστεράς και αναρχικούς- εκείνης της εποχής. Ο σύντροφος Μάκης ήταν μια εμβληματική μορφής αγωνιστής, σεμνός που ποτέ δεν επεδίωξε οποιαδήποτε διάκριση και ήταν πάντα έτοιμος να προσφέρει βοήθεια σε όποιον την είχε ανάγκη.

Καλό σου ταξίδι σ. Μάκη. Αφήνεις σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή την εργατική τάξη και τους συντρόφους σου που υποφέρουν από τα δεινά των μνημονίων και από τη σήψη και διαφθορά των αστών πολιτικών και όχι μόνο. Ωστόσο, αφήνεις πίσω σου τους αγώνες σου, τη στάση της ζωής σου, τη σεμνή και ηρωική προσωπικότητά σου και πολλά άλλα που είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νεώτερες γενιές των προλεταριακών αγωνιστών. Να είσαι βέβαιος ότι αυτά που άφησες πίσω θα τα βρουν πολλοί πρωτοπόροι εργάτες στις μεγάλες συγκρούσεις που έρχονται.

Η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας, οι σύντροφοι και συναγωνιστές που βρίσκονται εδώ δίπλα σου, όπως και πολλοί άλλοι που βρίσκονται νοερά, εκφράζουν τα βαθειά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συγγενείς, συντρόφους, φίλους και στη μεγάλη σου οικογένεια τους εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, σ’ όλους τους κατατρεγμένους, σ’ όλους τους «από κάτω».

Καλό σου ταξίδι.

……………………………

ΚΚΕ(μ-λ) | Για το Μάκη Σέρβο που μας άφησε

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του αγωνιστή της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς Μάκη Σέρβου στα 67 του χρόνια, σήμερα το μεσημέρι.

Με το Μάκη είχαμε έρθει αρκετές φορές σε επαφή όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως ενόψει κινηματικών πρωτοβουλιών αλλά και μέσα σε αυτά καθ’ εαυτά τα τεκταινόμενα. Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες τα πολιτικά γεγονότα αλλά και αυτά της αντεργατικής επίθεσης του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος έτεμναν τους δρόμους μας. Δεν συμφωνούσαμε σε όλα όσα υποστήριζε αλλά τον αντιμετωπίζαμε πάντα με σεβασμό και συναγωνιστική διάθεση. Οι αγωνίες του για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο, για την υπόθεση της εργατικής τάξης και την προοπτική της και ασφαλώς για την κρατική τρομοκρατία και καταστολή συχνά μας έφερναν δίπλα-δίπλα στο πεδίο της κινηματικής απάντησης.

Χαρακτηριστική η κοινή μας συμμετοχή στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ιρακινή Αντίσταση το 2003 ενάντια στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ. Αλλά και παλαιότερα σε πρωτοβουλίες κοινής δράσης, τόσο στις περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Θα μας μείνει η εικόνα ενός ανιδιοτελούς αγωνιστή που έζησε, πάλεψε και έφυγε με την πεποίθηση ότι οι εργάτες, οι εργαζόμενοι και οι λαοί χαράζουν καθημερινά με τον αγώνα τους το δρόμο για την εθνική και κοινωνική τους απελευθέρωση.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους δικούς του ανθρώπους.

Αθήνα, 9/6/2020

ΚΚΕ(μ-λ)

…………………………………………

Ανακοίνωση της Αριστερής Ανασύνθεσης

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε για τον θάνατο του Μάκη Σέρβου, μιας από τις συνεπέστερες, εντιμότερες και πιο αγωνιστικές μορφές της ελληνικής επαναστατικής αριστεράς.

Ο σύντροφος Μάκης Σέρβος ήταν στρατευμένος στην επαναστατική αριστερά, με όλο το ιδεολογικό, αξιακό και ηθικό φορτίο που αυτή η έννοια συνεπαγόταν.

Είχε μακρά διαδρομή, από τις οργανώσεις της δεκαετίας του ’70 στις διάφορες πρωτοβουλίες της δεκαετίας του ‘80, από την Επιτροπή για τον Στρατό μέχρι την Κίνηση για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και αργότερα τη Συσπείρωση ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία.

Ήταν ταυτόχρονα παρών για πολλές δεκαετίες σε πολλούς αγώνες και όχι πάντα «εκ του ασφαλούς», αποτελώντας σημείο αναφοράς. Πάντα σεμνός, παρότι ήταν με τον τρόπο του ηγετική φυσιογνωμία. Είχε χαρακτηριστική προσήνεια, συντροφικότητα και καλοσύνη. Γι’ αυτό και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από ένα ευρύτερο φάσμα αγωνιστών/τριών και ρευμάτων.

Μικρή σημασία έχει εάν ήμαστε «κοντά» ή «μακριά» στους πολιτικούς δρόμους που βαδίσαμε. Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι συμπύκνωνε στο πρόσωπό του το ότι επαναστατική αριστερά δεν είναι απλώς μια τοποθέτηση εντός της ευρύτερης αριστεράς, είναι ένας άλλος δρόμος, ηθικής και πολιτικής στράτευσης και στάσης ζωής. Και γι’ αυτό η απώλειά του είναι μεγαλύτερη.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στις 14.30, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

……………………..

Αποχαιρετισμός στον σύντροφο και φίλο Μάκη Σέρβο

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Ο Μάκης Σέρβος ο οποίος πέθανε χτες 9 Ιουνίου σε ηλικία 67 ετών, δεν ήταν απλώς ένας σπουδαίος σύντροφος και καλός φίλος. Υπήρξε ένας από τους αγωνιστές που άφησαν βαθύ το αποτύπωμά τους στη μεταπολιτευτική άκρα Αριστερά. Πάντα παρών στους αγώνες, πάντα στην πρώτη γραμμή των κινηματικών αντιστάσεων, πάντα πρωταγωνιστής σε μια Αριστερά που ήθελε να βαδίζει ολοένα και πιο αριστερά, ακόμα και όταν όλα πήγαιναν δεξιά.

Η πολιτική πορεία του Μάκη θα μπορούσε να συνοψίσει την εξέλιξη του ακροαριστερού χώρου: Εξέγερση του Πολυτεχνείου και αντιδικτατορικό κίνημα, ΕΛΕΚ, αυτόνομο εργατικό κίνημα, Ομάδα για μια Προλεταριακή Αριστερά, Ρήξη, Επιτροπή για τον Στρατό, Ομάδα για την Άκρα Αριστερά (Ελένη), Κίνηση Υπεράσπισης Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο Μάκης ήταν ένας από τους συντρόφους μας που αποχώρησαν από την Κίνηση όταν αυτή μετεξελίχθηκε σε Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Πρωτεργάτης στη συνέχεια στο περιοδικό Δρόμοι. Αργότερα θα επιστρέψει για ένα μικρό διάστημα στο Δίκτυο από το οποίο θα αποχωρήσει ξανά. Συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις σχεδόν σε όλες τις πρωτοβουλίες υπεράσπισης των πολιτικών κρατουμένων και αντίστασης στην κρατική καταστολή.

Ο Μάκης Σέρβος υποστήριξε έμπρακτα μια πολιτική που «έβλεπε» σταθερά στο δρόμο και τη σύγκρουση, γυρνώντας την πλάτη στους θεσμούς, τις ιεραρχίες και την γραφειοκρατία. Μια πολιτική της ανατροπής και της χειραφέτησης, που αντιμετώπιζε τον κομμουνισμό ως κινητήρια δύναμη του παρόντος και όχι ως μακρινό όραμα του μέλλοντος.

Ο Μάκης υπήρξε μια από τις καταλυτικές συναντήσεις της ζωής μας. Τον αποχαιρετάμε με απέραντη αγάπη και βαθύ σπαραγμό.

Η πολιτική κηδεία του Μάκη Σέρβου θα γίνει την Πέμπτη στις 2:30 μ.μ. στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Θα είμαστε εκεί στο πλευρό των αγαπημένων του Γιάννας και Αγγελικής.

Αθήνας 10/6/2020
Πηγή :  Παντιέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου