ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ * η απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι έργο της ίδιας..............Karl Marx * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

ΚΟΝΤΡΑ : Δημοψήφισμα - Παγίδα Οχι Σε Όλα Τα Μνημόνια, Κυβέρνησης Και Τρόικας

Πηγή : ΚΟΝΤΡΑ

«Οσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ.

Οσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ».

Αυτό είναι το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος που καλείται σήμερα να εγκρίνει η Βουλή, ώστε να ψηφίσει ο ελληνικός λαός την Κυριακή 5 Ιούλη.

Ποια είναι η πρόταση των «τριών θεσμών», δηλαδή της τρόικας; Κανένας δεν τη γνωρίζει αυτή τη στιγμή. Γνωρίζουμε μόνο ό,τι κυκλοφόρησε από διαρροές και μάλιστα στα αγγλικά. Θα διανεμηθεί, προφανώς, στους βουλευτές, οπότε θα κυκλοφορήσει και θα την πληροφορηθεί και ο ελληνικός λαός.

Υπάρχει άνθρωπος του λαού που θα έλεγε «ναι» σε ένα νέο εφιαλτικό πακέτο αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων, εκτός από εκείνους που θα τρομοκρατηθούν από την προπαγάνδα της «ευρωπαϊκής» αντιπολίτευσης και των καναλιών; Τι νόημα έχει τότε αυτό το δημοψήφισμα, όταν μάλιστα γίνεται πεντέμιση μήνες μετά από εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποσχόμενος ότι θα καταργήσει τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους; Δεν ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας που διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει δημοψήφισμα, γιατί η κυβέρνηση έχει νωπή και σαφή λαϊκή εντολή;

Το δημοψήφισμα αυτό γίνεται για να κληθεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να πει το αυτονόητο ΟΧΙ στην πρόταση της τρόικας, που θα μετατραπεί σε ΝΑΙ στην πρόταση της κυβέρνησης.

Γιατί η κυβέρνηση δεν βάζει στο δημοψήφισμα και τη δική της πρόταση; Δεν ζητάμε κάτι τέτοιο (εμείς θεωρούμε ότι αυτού του τύπου τα δημοψηφίσματα δε δίνουν λύσεις), διατυπώνουμε όμως το ερώτημα για να φανεί η υποκρισία και η προστυχιά της. Για να φανεί ότι αυτό το δημοψήφισμα είναι φάκα για τον ελληνικό λαό.

Γιατί η κυβέρνηση δεν δημοσιοποίησε ποτέ τις προτάσεις της προς τους ιμπεριαλιστές δανειστές; Μόνο διαρροές υπάρχουν, κειμένων που είναι γραμμένα στα αγγλικά, χωρίς να ξέρουμε τι ισχύει κάθε φορά, τι φεύγει, τι μένει, τι καινούργιο μπαίνει.

Για να μείνουμε μόνο στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση ξεκίνησε με ένα κείμενο 47 σελίδων. Σ’ αυτό προσέθεσε ακολούθως άλλες 8 σελίδες. Αφού έγιναν μερικοί γύροι παζαρεμάτων με την τρόικα, τα συμπύκνωσε όλα σε ένα κείμενο 11 σελίδων, που προέβλεπε νέα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 5 δισ. ευρώ ήταν ευθέως αντιλαϊκά.

Αυτό το κείμενο κατατέθηκε στην τρόικα το πρωί της Δευτέρας 22 Ιούνη και φέρει την υπογραφή του ίδιου του Τσίπρα. Είναι το κείμενο που χαρακτηρίστηκε την ίδια μέρα από το Eurogroup και από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ως «θετικό βήμα» και χρίστηκε «βάση για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης».

Την Τετάρτη 24 Ιούνη, η τρόικα έκανε φύλλο και φτερό την πρόταση της κυβέρνησης, σβήνοντας με κόκκινο χρώμα κάποια μέτρα (ιδιαίτερα τα λίγα μέτρα που επιβάρυναν τα κέρδη των καπιταλιστών) και προσθέτοντας άλλα. Η κυβέρνηση μπήκε σε διαπραγμάτευση και «προσάρμοσε» την πρότασή της δύο φορές (μία την Τετάρτη και μία την Πέμπτη) ώστε να πλησιάσει περισσότερο σ’ αυτή της τρόικας, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο αυτής της προσαρμογής; Πώς διαμορφώθηκε τελικά η κυβερνητική πρόταση; Δεν το γνωρίζουμε ούτε αυτό. Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η τελική πρόταση της κυβέρνησης. Γνωρίζουμε μόνο (από διαρροές και όχι από επίσημη πληροφόρηση, την οποία ποτέ η κυβέρνηση δεν έκανε στον ελληνικό λαό), πως η πρόταση των 11 σελίδων της κυβέρνησης, αν γινόταν δεκτή από την τρόικα, θα εξαπέλυε έναν Αρμαγεδδώνα αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων ενάντια στον ελληνικό λαό (δείτε εδώ παρουσίαση των βασικών σημείων της πρότασης της κυβέρνησης).

Ο Τσίπρας ήλπιζε πως την Παρασκευή Μέρκελ και Ολάντ θα του έδιναν μια μικρή βοήθεια. Αυτοί τον κάλεσαν να δεχτεί τη «γενναιόδωρη προσφορά» της τρόικας, όπως τη χαρακτήρισε η Μέρκελ. Ετσι, φτάσαμε στο τελευταίο διαπραγματευτικό τρικ της «παιδικής χαράς» του Μαξίμου, το συμβουλευτικό δημοψήφισμα με το ψευτοδίλημμα «ΟΧΙ στο Μνημόνιο της τρόικας – ΝΑΙ στο Μνημόνιο της κυβέρνησης».

Οι ιμπεριαλιστές για μια ακόμη φορά δείχνουν το γκανγκστερικό τους χαρακτήρα. Αδίστακτοι, κυνικοί, αλαζόνες, οικοδομούν το νεο-αποικιακό τους σύστημα. Οσο περισσότερες υποχωρήσεις κάνουν οι κυβερνήσεις των εξαρτημένων χωρών, τόσο πιο αδίστακτοι γίνονται οι ιμπεριαλιστές. Αυτό βλέπουμε από τις αρχές Φλεβάρη, όταν άρχισε τις διαπραγματεύσεις η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη ήταν η πρώτη αποτύπωση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας. Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αποδέχτηκε το σύνολο του χρέους προς τους ιμπεριαλιστές και δεσμεύτηκε για την αποπληρωμή του, αποδέχτηκε την παράταση του δεύτερου Μνημονίου και δεσμεύτηκε για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα και άνοιξε το δρόμο για ένα νέο δάνειο (που θα συνοδεύεται, φυσικά, από νέο Μνημόνιο).

Οι «ευρωπαϊστές» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και σία), μαζί με το σύνολο των αστικών ΜΜΕ, βγήκαν στα κεραμίδια, καταγγέλλοντας τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι πάει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ. Ζητούν την άμεση υποταγή στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών δανειστών. Κάνουν κι αυτοί το πολιτικό τους παιχνίδι, για να μην αφήσουν την πολιτική πρωτοβουλία στην κυβέρνηση. Θέτουν τα δικά τους ψευτοδιλήμματα, δίπλα στα ψευτοδιλήμματα της κυβέρνησης.

Τι καλείται ο ελληνικός λαός να ψηφίσει την Κυριακή 5 Ιούλη; Να καταψηφίσει το Μνημόνιο της τρόικας και να υπερψηφίσει (σιωπηλά) το Μνημόνιο της κυβέρνησης, για να το διαπραγματευθεί αυτή στη συνέχεια με τους ιμπεριαλιστές δανειστές, επικαλούμενη ως διαπραγματευτικό «χαρτί» και την ψήφο του ελληνικού λαού. Ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης (και εμπνευστής του δημοψηφίσματος, όπως φαίνεται), το είπε καθαρά προσερχόμενος στη Βουλή:«Αν βάλουν τη δική μας πρόταση, ευχαριστούμε πολύ, θα ψηφίσουμε όλοι τη δική μας»!

Το «ΟΧΙ» σ’ αυτό το δημοψήφισμα δε θα είναι μόνο «ΟΧΙ» στο Μνημόνιο της τρόικας. Θα είναι και «ΝΑΙ» στο Μνημόνιο της κυβέρνησης, θα είναι «ΝΑΙ» στον Αρμαγεδδώνα των νέων αντιλαϊκών μέτρων (στην τεράστια ληστεία μέσω ΦΠΑ, στη μονιμοποίηση των κάθε είδους χαρατσιών, στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και στην προετοιμασία μιας νέας ριζικής αντιασφαλιστικής ανατροπής, η οποία περιγράφεται με σαφήνεια στην πρόταση της κυβέρνησης).

Γι’ αυτό και η απάντηση πρέπει να είναι μία:

Οχι στα ψευτοδιλήμματα – όχι στο δημοψήφισμα-παγίδα.

Οχι σε όλα τα Μνημόνια, κυβέρνησης και τρόικας.

Αγώνας για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου