ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Γαλλία : Διαδηλώσεις Κατά Του Ρατσισμού Και Της Αστυνομικής Βίας

 

 

Οικογένειες, συλλογικότητες και αριστεροί διαδήλωσαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις της Γαλλίας σε περισσότερες από 100 πορείες για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία


Συνεχιζόμενη είναι η οργή των Γάλλων για τη δολοφονία του 17χρονου Nahel Merzouk από την αστυνομία τον Ιούνιο. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 πορείες σε ολόκληρη τη Γαλλία στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άτομα με διαφορετικά αιτήματα όπως για τα δικαιώματα των μεταναστών, την προσιτή στέγαση και την οικονομική δικαιοσύνη.

Υπήρξε ένταση στη σε μεγάλο βαθμό ειρηνική πορεία στο Παρίσι. Άτομα από την διαδήλωση έσπασαν τα τζάμια μιας τράπεζας με την αστυνομία να απομακρύνει τους υπαλλήλους που εργάζονταν μέσα. Σε άλλο σημείο, οι διαδηλωτές περικύκλωσαν ένα περιπολικό και ένας αστυνομικός πετάχτηκε έξω, σηκώνοντας το όπλο του.

Περίπου 30.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες συμμετείχαν το Σάββατο στην τήρηση της τάξης κατά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μασσαλία και σε τρεις αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι, σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών. Η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας ενισχύθηκε επίσης για την τριήμερη επίσκεψη του βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Στα αιτήματα των διαδηλωτών οι αυστηρότερους κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης πυροβόλων όπλων από την αστυνομία, ένα ανεξάρτητο όργανο που θα αντικαταστήσει την εσωτερική υπηρεσία που έχει αναλάβει να διερευνήσει τις καταχρήσεις της αστυνομίας και μαζικές κρατικές επενδύσεις σε γειτονιές με χαμηλό εισόδημα.

Οι διαδηλωτές τη δολοφονία του 17χρονου, ενός νεαρού βορειοαφρικανικής καταγωγής γαλλικής καταγωγής, στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού. Τον σταμάτησαν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι οδηγούσε επικίνδυνα, και πέθανε από πυροβολισμό στο αριστερό του χέρι και στο στήθος. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Ο θάνατος του Merzouk πυροδότησε βίαιες διαμαρτυρίες στη Ναντέρ που εξαπλώθηκαν και μετατράπηκαν σε πανεθνικές ταραχές. Η μαζική ανάπτυξη της αστυνομίας κατέστειλε το χάος, αλλά οι εντάσεις παραμένουν.

«Η αστυνομία σκοτώνει στη Γαλλία. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Αλλά έχουμε την εντύπωση ότι η μεσαία τάξη και άλλοι εκτός των γειτονιών με χαμηλό εισόδημα αποκτούν συνείδηση της καταστολής από το κράτος», δήλωσε ο Μπελκατσέμ Αμιράτ, ο οποίος ήρθε από το προάστιο Αντονί του Παρισιού για να διαδηλώσει στην πρωτεύουσα.

Πηγή : AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου