ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Ν. Φίλης : Το Μήνυμα Από Τη Γαλλία Αφορά Όλη Την Ευρώπη

 
 

Ο Ν. Φίλης, τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μίλησε στο Open TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος». Τρία κύρια σημεία:

Το αποτέλεσμα των χτεσινών εκλογών στη Γαλλία δείχνει ότι οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, αυτές που επί δύο τουλάχιστον δεκαετίες έχουν δημιουργήσει κοινωνικά αδιέξοδα, έχουν αρχίσει να ηττώνται. Έστειλαν εξάλλου τα δικά τους μηνύματα Πορτογαλία και Ισπανία. Η προεκλογική ατζέντα Μακρόν ήταν περιορισμός κοινωνικών δικαιωμάτων, λιτότητα, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, φορολογικά βάρη στους πολλούς - ελαφρύνσεις στις μεγάλες εταιρίες, περιθωριοποίηση των μειονοτήτων, ξενοφοβία, ισλαμοφοβία. Όλα αυτά ηττήθηκαν πανηγυρικά όταν φτάσαμε στις βουλευτικές εκλογές, με μια ορμητική και ενωμένη Αριστερά απέναντι στον Μακρόν και την Λεπέν, να δίνει τον πολιτικό τόνο. Το ποσοστό και οι έδρες του Μελανσόν δείχνουν ισχυρή αμφισβήτηση του «νεοφιλελεύθερου μονόδρομου».

Βεβαίως, από την άλλη, είναι ανησυχητική η αύξηση του ποσοστού αποχής. Η απάντηση στις δεξιές πολιτικές δεν μπορεί να είναι η αποχή και η απόσυρση. Εκεί όμως οδηγεί η κρίση εκπροσώπησης. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη και στην Ελλάδα -μιλώ για την Αριστερά, που έχει και αυτή προκαλέσει απογοητεύσεις. Ο πολίτης πρέπει να διαπιστώνει ότι οι κοινωνικές και εκλογικές μάχες έχουν νόημα και αποτέλεσμα: η απάθεια και αποχή, που μπορεί να ξεκινήσουν από τους δρόμους και να καταλήξουν στις κάλπες, αποτελούσαν πάντα νίκη για την αστική τάξη και την ακροδεξιά.

Τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ τόνιζαν την πολιτική και ιδεολογική τους ταύτιση με τον Μακρόν όταν κέρδιζε εκλογές. Το είδαμε εξάλλου στη Λάρκο, τη μοναδική βιομηχανία νικελίου σε όλη την Ευρώπη που η κυβέρνηση ΝΔ ετοιμάζεται να ξεπουλήσει, απολύοντας ομαδικά 1.500 εργαζόμενους. Το είδαμε στη βιομηχανία του τουρισμού, που οι νέοι εγκαταλείπουν σωρηδόν λόγω των συνθηκών γαλέρας και της εξαφάνισης της Επιθεώρησης Εργασίας. Πολιτικές Μακρόν είναι αυτές, όπως πολιτική Μακρόν ήταν οι κυρώσεις στη Ρωσία και η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, που εμπλέκει τη χώρα μας στον πόλεμο. Για να ακριβολογήσω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με βάση το δόγμα του «δεδομένου συμμάχου» πλειοδότησε σε ρητορική πολέμου κατά της Ρωσίας, προωθώντας απερίσκεπτα την αμερικανική επιθετική πολιτική. Έχουμε κατ` επανάληψη ταχθεί κατά της εισβολής, έχουμε διαδηλώσει να σταματήσει ο πόλεμος και να αποχωρήσει ο ρωσικός στρατός, αλλά η στρατιωτική εμπλοκή ήταν καταστροφική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου