ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Συζήτηση Και Διαδήλωση Ενάντια Στο Νόμο Χατζηδάκη (4808)


 

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, 7 μ.μ., αίθουσα ΣΕΛΜΑ, Αθηνάς 67, Ομόνοια

 

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, 7 μ.μ. – Συγκέντρωση στον πεζόδρομο Κοραή, πορεία στη Βουλή

της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου*

Το ερχόμενο δεκαήμερο από 6 έως 16 Ιουνίου το ανεξάρτητο ταξικό εργατικό κίνημα, ένα χρόνο από την έναρξη ισχύος του περιβόητου νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/2021), πλούσιο σε εμπειρίες, με μια εκδήλωση τη Δευτέρα στις 6 Ιουνίου και μια εργατική διαδήλωση στις 16/6 φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημασία τού αγώνα για την κατάργηση του επαίσχυντου αντισυνδικαλιστικού, αντεργατικού, αντιαπεργιακού νομοθετικού εκτρώματος, μέχρι αυτός να καταργηθεί.

Διαφορετικά, πρέπει να μιλάμε για σημαντική οπισθοχώρηση και δυσχέρανση της επιχειρησιακής ικανότητας των σωματείων και του συνδικαλισμού. Οι όποιες συνδικαλιστικές νίκες σημειώνονται ενάντια και παρά την ισχύ του νόμου, δεν αποτελούν παρά την εξαίρεση στον κανόνα, ο οποίος είναι ότι η οργανωμένη εργατική πάλη πλήττεται από το νόμο Χατζηδάκη και αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι πώς η πρωτοπορία της εργατικής τάξης θα αγωνίζεται για να διευκολύνεται η οργάνωση των δυνάμεών της, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στους ιστορικούς αγώνες που καλείται να δώσει. Αν οι νικηφόροι συνδικαλιστικοί αγώνες, όπως των λιμενεργατών στην COSCO, παραμείνουν συνδικαλιστικοί και δεν εμπνεύσουν εργατικούς πολιτικούς αγώνες, δεν θα φτάσουμε ποτέ στις περιπόθητες πολιτικές νίκες, οι οποίες πρέπει να είναι ο στόχος. Και όχι μόνο αυτό. Όποιες κι αν είναι οι συνδικαλιστικές νίκες (COSCO, e-food), όσο ο νόμος Χατζηδάκη παραμένει, η πολιτική ήττα του εργατικού κινήματος και οι κάκιστες συνέπειές της, παραμένουν ακέραια και αυτό είναι καθοριστικό για τη συνέχεια.

 Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, 7 μ.μ., αίθουσα ΣΕΛΜΑ, Αθηνάς 67, Ομόνοια

Εργατική Εκδήλωση-συζήτηση: “Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με τον ν.4808/21 – Η απάντηση του κινήματος”

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, 7 μ.μ.
Συγκέντρωση στον πεζόδρομο Κοραή και πορεία στη Βουλή

Για το νόμο 4808/2021 – ο δρόμος προς τον οποίο άνοιξε επί θητείας Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας το 2020, αλλά με το όνομα του διαβόητου Χατζηδάκη τελικά να καταγράφεται στις πιο σκοτεινές σελίδες της συνδικαλιστικής ιστορίας – είναι λίγοι πλέον αυτοί που θα μπορούσαν να πουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί έστω και στοιχειωδώς.

Για το βάθος και την έκταση των αντιδραστικών επιπτώσεων που επιφέρει στη συνδικαλισμένη δράση και οργάνωση των εργαζόμενων, αλλά και στους πυλώνες της ρυθμισμένης εργασίας, προεξάρχουσας της καταστρατήγησης-κατάργησης της 8ωρης εργασίας, εδώ και δύο χρόνια έχουν γραφτεί και συνεχίζουν να γράφονται αμέτρητες σελίδες πολεμικής και αναλύσεων. Όπως έχουν ξεσηκωθεί και αρκετοί εργατικοί αγώνες, η σημασία των οποίων -κι αν ακόμα επιδέχεται κριτικής- δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να υποτιμηθεί.

Οι εξελίξεις στο εργατικό κίνημα μετά την ψήφιση του νόμου, ιδιαίτερα στο μέτωπο των απεργιακών αγώνων, εδώ και ένα χρόνο, επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε πριν και μετά την ψήφισή του, το νομοθετικό τερατούργημα. Τα κρούσματα ενεργοποίησής του ενάντια σε εργατικούς αγώνες, απεργίες και αγωνιστές εργαζόμενους είναι απανωτά.

Είναι αναγκαίο, μετά από αυτό το χρόνο μέσα στον οποίο οι κρατικοί και εργοδοτικοί μηχανισμοί έσπευσαν με όλους τους τρόπους να εδραιώσουν και να επιβάλουν το νόμο ως το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξάγει από χειρότερη θέση η εργατική τάξη την πάλη της, να καταγράψουμε τη συλλογική εμπειρία, να την αναλύσουμε, να τη συζητήσουμε και να εκφράσουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας για το πώς θα σπάσει η εκκωφαντική σιωπή γύρω από το νόμο που θέλουν να επιβάλουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, πώς θα υπερασπιστούμε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τον ταξικό συνδικαλισμό, πώς θα συμβάλουμε στον αγώνα για την ανατροπή του νόμου, πώς θα προχωρήσουν οι εργατικοί αγώνες.

Αυτή τη συζήτηση θα κάνουμε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΣΕΛΜΑ.

Παράλληλα, η Πρωτοβουλία καλεί και στην εργατική διαδήλωση που διοργανώνεται την Πέμπτη 16 Ιουνίου, στις 7:00 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Κοραή και στη διαδήλωση που θα ακολουθήσει.

Μαργαρίτα Κουτσανέλλου, γραμματέας του σωματείου ΕΛΓΟ-Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου