ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Από Σεφ Έγιναν Κηπουροί! 5.000 Εποχικοί Παραιτήθηκαν Μέσα Σε 8 Ημέρες Αρχές Ιουνίου

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού, Γιώργος Χότζογλου, αποκάλυψε ότι μέσα σε 8 ημέρες στις αρχές Ιουνίου, 5.000 εποχιακοί εργαζόμενοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους λόγω των κακών συνθηκών δουλειάς και διαμονής, των εξαντλητικών ωραρίων χωρίς ρεπό σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές.

«Πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι έφυγαν στο εξωτερικό όπου οι μισθοί είναι καλύτεροι και χιλιάδες άλλοι βρήκαν δουλειά σε άλλους κλάδους της οικονομίας σε δουλειές 12μηνης λειτουργίας», επισημαίνει ο κ. Χότζογλου. «Προσωπικά γνωρίζω πολλούς που δουλεύουν με 8μηνες συμβάσεις σε δήμους. Από σεφ έγιναν κηπουροίΠολλοί έγιναν ντελιβεράδες, καθώς ο κλάδος έχει ανάπτυξη. Δεν μπορεί να αμείβονται με 700-800 ευρώ εξειδικευμένοι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία και δύο-τρεις γλώσσες. Δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια πάνω από 12 ώρες για 30 ημέρες χωρίς ρεπό. Ολο και περισσότεροι γυρίζουν την πλάτη στον τουρισμό, προτιμώντας να μοιράζουν φυλλάδια παρά να δουλεύουν σε ρυθμούς γαλέρας».

Πού οφείλεται το φαινόμενο  

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) Σπύρο Πρωτοψάλτη, το φαινόμενο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Μια σημαντική αιτία είναι η αναντιστοιχία των προσόντων που διαθέτει ο υποψήφιος εργαζόμενος με αυτά που ζητούν οι εργοδότες. «Για παράδειγμα, η θέση του σεφ απαιτεί εκπαίδευση. Δεν μπορεί να την καλύψει ένας ανειδίκευτος», επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης. «Επίσης, δεν είναι διατεθειμένοι οι εποχικοί, όπως παλαιότερα, να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη για να δουλέψουν στην Κω για την τουριστική περίοδο. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι έχει καταγραφεί αποκλιμάκωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κενές θέσεις εργασίας».

Πηγή : ergolavikoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου