Μόλις 1 στους 3 δηλώνει υπέρ της αποστολής «ανθρωπιστικής βοήθειας και πολεμικού υλικού» ● Υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο τάσσεται το 61% ● Το 63% φοβάται ότι μια πολεμική ανάμειξη της Ελλάδας θα είναι επιζήμια για τη χώρα ● Το 47% επιρρίπτει συνολικές ευθύνες για τον πόλεμο.
Σε εντελώς αντίθετο κλίμα απ’ αυτό που καλλιεργεί η κυβέρνηση αναφορικά με την εμπλοκή της Ελλάδας στο ουκρανικό ζήτημα είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Prorata που παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.». Μόλις 1 στους 3 ερωτηθέντες δηλώνει σύμφωνος με το να σταλεί στην Ουκρανία «ανθρωπιστική βοήθεια και πολεμικό υλικό» - ποσοστό 32%, ενώ στο ερώτημα αν πρέπει να σταλεί «μόνο πολεμικό υλικό», θετικά απάντησε μόλις το 1%! Αντιθέτως, υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο τάσσεται το 61% των ερωτηθέντων. Στο σχετικό ερώτημα ένα ποσοστό 5% τάσσεται κατά της οποιασδήποτε βοήθειας στην Ουκρανία.
Με βάση την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων, υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και του πολεμικού υλικού τάσσονται το 73% των υποστηρικτών της Ν.Δ., το 43% του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κι ένα 5% εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα υπέρ της αποστολής πολεμικού υλικού και μόνο, τα ποσοστά κατανέμονται ως εξής: 2% από πλευράς της Ν.Δ., 4% από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛΛ. και 0% από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο τάσσεται το 91% όσων υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, 52% με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και 25% από τη Ν.Δ.
Ενδιαφέρον ωστόσο έχουν και τα υπόλοιπα ερωτήματα της έρευνας. Ειδικότερα, στην ερώτηση «ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία;» το 47% των ερωτηθέντων ρίχνει μερίδιο ευθύνης σε όλους (Ρωσία, Ουκρανία, Ε.Ε., ΗΠΑ). Δεύτερη είναι η Ρωσία με ποσοστό 29%, στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ με ποσοστό 17%, ακολουθεί η Ουκρανία με 3% και η Ε.Ε. με ποσοστό 2%. Το εντυπωσιακό σε αυτό το ερώτημα είναι ο διχασμός που επικρατεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. καθώς το 55% θεωρεί ότι φταίει η Ρωσία, ενώ το 38% υποστηρίζει όχι έχουν μερίδιο ευθύνης όλοι.
Επίσης, ένα ποσοστό 18% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ για την κατάσταση. Το τρίτο ερώτημα είναι επίσης ουσιαστικό, ειδικότερα για την επόμενη μέρα του πολέμου. Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση «αν η αποστολή πολεμικού υλικού μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την Ελλάδα», ένα συνολικό ποσοστό 63% απαντάει σίγουρα «ναι ή μάλλον ναι». Στον αντίποδα βρίσκεται ένα ποσοστό της τάξης του 34% που απαντάει «όχι ή μάλλον όχι». Σε επίπεδο ψηφοφόρων οι της Ν.Δ. σε ποσοστό 72% απαντούν «όχι-μάλλον όχι», ενώ το 25% δηλώνει «ναι-μάλλον ναι». Απόλυτα μοιρασμένοι είναι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που σε ποσοστό 49% λένε «ναι-μάλλον ναι» και 48% απαντούν «όχι-μάλλον όχι». Σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ το 91% απαντά «ναι-μάλλον ναι».
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ProRata A.E. Ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου. Πανελλαδικό δείγμα γενικού πληθυσμού με χρήση ποσοστώσεων σε φύλο, ηλικία και πολιτικά χαρακτηριστικά. ΔΕΙΓΜΑ: 802 άτομα (ελάχιστες βάσεις: 81 άτομα) στο χρονικό διάστημα 2-3 Μαρτίου 2022
Πηγή : Εφημερίδα Των Συντάκτων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου