ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Δύναμη Aνατροπής

Αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για τις σκληρές μάχες που έχουμε μπροστά μας αυτό το φθινόπωρο, αυτή διαλύθηκε τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη με διπλό τρόπο: Η επίθεση των ΜΑΤ με χημικά στην πορεία των συνταξιούχων και η κατάθεση στη Βουλή του προσχέδιου για τον Προϋπολογισμό του 2017 έστειλαν πεντακάθαρα το μήνυμα. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βάζει πλώρη να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της Τρόικας και το βάρος πέφτει πάνω στην πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά να οργανώσει τη δύναμη της ανατροπής αυτής της επίθεσης.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε στη διπλανή σελίδα, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού κυνηγάει ένα πρωτογενές πλεόνασμα-ρεκόρ, σε μια χώρα όπου ήδη τα Μνημόνια έχουν φτάσει στο αισχρό σημείο να υπάρχουν στο δημόσιο περισσότεροι μπάτσοι παρά δάσκαλοι και περισσότεροι παπάδες παρά γιατροί!

Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα που συνεχίζει να υπηρετεί η κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστεράς» πίσω από τις υποκριτικές διακηρύξεις του Φίλη για τα θρησκευτικά στα σχολεία και του δίδυμου Τσίπρα-Τόσκα για τα χημικά που δεν θα χρησιμοποιούνται πια κατά συνταξιούχων και εργαζομένων (μόνο κατά ανέργων, φοιτητών, μαθητών και γυναικών;).

Εργατικές αντιστάσεις

Ωστόσο, ούτε οι κυβερνητικές υποκρισίες ούτε τα ΜΑΤ δεν μπορούν να εξαφανίσουν τις εργατικές αντιστάσεις. Η προηγούμενη βδομάδα σημαδεύτηκε από τις κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις με αιχμή το νερό που πλέον περνάει στα χέρια του «Υπερταμείου». Αυτή τη βδομάδα, τη σκυτάλη παίρνουν τα Νοσοκομεία με την απεργία και πανελλαδική πορεία στην Αθήνα την Πέμπτη 6 Οκτώβρη. Από δίπλα οι εργαζόμενοι στους Δήμους που προχωρούν σε δικές τους κινητοποιήσεις και ακολουθούν οι μάχες ενάντια στην επίθεση στις εργασιακές σχέσεις.

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της προβάλλοντας ένα «Πόρισμα εμπειρογνωμόνων» που λέει ότι παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων προς το χειρότερο (χαμηλότερο μεροκάματο, μεγαλύτερα ωράρια, μαζικές απολύσεις…) θα μπορεί να γίνεται «μόνο» όταν μια επιχείρηση περνάει δυσκολίες λόγω κρίσης. Τα λένε αυτά χωρίς να κοκκινίζουν από ντροπή την ώρα που τα «κανόνια» σκάνε το ένα μετά το άλλο. Δεν υπάρχει ούτε ένας καπιταλιστής που να μην μπορεί να επικαλεστεί «δυσκολίες» στη σημερινή περίοδο.

Οι πρωτοβουλίες του «Συντονισμού ενάντια στα Μνημόνια» για στήριξη των αγώνων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και για κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση για τους κερδοσκόπους, για μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση σε Υγεία, Παιδεία, Δήμους, αλλά και για πανεργατική κλιμάκωση ενάντια στην επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αιχμή για το ξεδίπλωμα της εργατικής αντίστασης.

Δίπλα και παράλληλα με αυτές τις προσπάθειες, όμως, η ανατροπή των επιθέσεων κυβέρνησης και Τρόικας απαιτεί και πολιτικές πρωτοβουλίες. Πρώτα απ’ όλα πρωτοβουλίες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες που πασχίζουν να εκτρέψουν τη λαϊκή οργή σε κυνήγι μαγισσών σε βάρος των προσφύγων. Κάθε απεργία και κάθε σωματείο μπορεί και πρέπει μαζί με τα αιτήματά του να αγκαλιάζει τις διεκδικήσεις ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και οι φασίστες δεν έχουν θέση πουθενά εκτός από τη φυλακή. Η διεθνής συνάντηση που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στις 15-16 Οκτώβρη είναι ευκαιρία για να συντονιστούμε πανευρωπαϊκά σε αυτό το μέτωπο.

Με τέτοια βήματα μπορεί η Αριστερά πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτεί τις εργατικές αντιστάσεις σε μια πανίσχυρη δύναμη ανατροπής και να ανοίγει την προοπτική για τη γνήσια εργατική εναλλακτική- έξω από τα δεσμά των Μνημονίων και της ΕΕ-φρούριο της λιτότητας και του ρατσισμού, για μια κοινωνία χωρίς τις βαρβαρότητες του καπιταλισμού, όπου οι εργάτες θα έχουν τον έλεγχο.

Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου