ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Ο Αγώνας Των Εργαζομένων Της «Μαλαματίνα» Θα Νικήσει!

 Τον ένα μήνα πλησιάζει πια ο αγώνας των εργαζομένων της εταιρείας «Μαλαματίνα» με αιτήματα την ανάκληση των 15 αναίτιων και άδικων απολύσεων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι κα­ταγ­γέλ­λουν ότι η εται­ρεία με την επί­κλη­ση ενός σχε­δί­ου εξυ­γί­αν­σης προ­ω­θεί ένα μο­ντέ­λο που στη­ρί­ζε­ται στην φτηνή ερ­γα­σία, τις ελα­στι­κές ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις, την εί­σο­δο ερ­γο­λά­βων αλλά και την προ­σπά­θεια κα­τάρ­γη­σης των συν­δι­κα­λι­στι­κών δι­καιω­μά­των.

 

Αντι­προ­σω­πεία της Διε­θνι­στι­κής Ερ­γα­τι­κής Αρι­στε­ράς και της ιστο­σε­λί­δας Rproject, αντα­πο­κρι­νό­με­νη σε κά­λε­σμα του σω­μα­τεί­ου των ερ­γα­ζο­μέ­νων πα­ρευ­ρέ­θη­κε την Τρίτη 23/8 στη συ­νέ­ντευ­ξη τύπου που ορ­γά­νω­σε το σω­μα­τείο τους μπρο­στά από το ερ­γο­στά­σιο. Η αντι­προ­σω­πεία της ΔΕΑ ανάρ­τη­σε πανό αλ­λη­λεγ­γύ­ης ,με τη βο­ή­θεια των ερ­γα­ζο­μέ­νων, στο χώρο μπρο­στά από το ερ­γο­στά­σιο.

Στη συ­νέ­ντευ­ξη τύπου, οι ερ­γα­ζό­με­νοι μί­λη­σαν για όλα, όπως και για την πρό­τα­ση της εται­ρεί­ας για έναρ­ξη δια­λό­γου. Μί­λη­σαν για την «πλάτη που έβα­λαν» στην προ­σπά­θεια διά­σω­σης της εται­ρεί­ας τα τρία τε­λευ­ταία χρό­νια και την επα­να­λαμ­βα­νό­με­νη ετή­σια μεί­ω­ση κατά 20% των απο­δο­χών τους. Για τη δια­γρα­φή χρεών που από τα 63 εκ. ευρώ έφτα­σαν τα 7 εκ. ευρώ ώστε η νέα διοί­κη­ση να πάρει την εται­ρεία απαλ­λαγ­μέ­νη από χρέη. Αλλά και για την καλή προ­αί­ρε­ση με την οποία αντι­με­τώ­πι­σε το σω­μα­τείο την δια­δι­κα­σία εξυ­γί­αν­σης της εται­ρεί­ας που όμως δεν εμπό­δι­σε τους νέους ιδιο­κτή­τες να ξε­δι­πλώ­σουν τα αντερ­γα­τι­κά σχέ­διά τους για τα οποία δεν είχε γίνει η οποια­δή­πο­τε ανα­φο­ρά κατά τη διάρ­κεια των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων.

Η νέα διοί­κη­ση επι­διώ­κει σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο του σω­μα­τεί­ου την κα­τάρ­γη­ση των τριε­τιών ώστε οι μι­σθοί να μειω­θούν στα 713 ευρώ αλλά και το τμήμα που πε­ρι­λαμ­βά­νει τους οδη­γούς φορ­τη­γών και κλαρκ αρ­χι­κά να δοθεί σε ερ­γο­λά­βο. Η προ­σπά­θεια να με­τα­τρα­πεί, μετά από 27  χρό­νια, η ΣΣΕ με ατο­μι­κές συμ­βά­σεις ερ­γα­σί­ας, παρά τις πιέ­σεις και τις υπο­σχέ­σεις, δεν οδή­γη­σε παρά μόνο 11 ερ­γα­ζό­με­νους από τα 56 μέλη του σω­μα­τεί­ου να υπο­γρά­ψουν ατο­μι­κή σύμ­βα­ση (σε σύ­νο­λο 60 ερ­γα­ζο­μέ­νων στην εται­ρεία). Αν οι πα­ρα­πά­νω σχε­δια­σμοί υλο­ποι­η­θούν, θα επι­κρα­τή­σουν συν­θή­κες γα­λέ­ρας στην επι­χεί­ρη­ση σε ότι αφορά τόσο τους μι­σθούς όσο και τα ωρά­ρια.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι στην αντι­πα­ρά­θε­ση με την εται­ρεία έδει­ξαν με­γά­λη απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα. Η κα­θη­με­ρι­νή πα­ρου­σία τους στην πύλη, η απα­γό­ρευ­ση ει­σό­δου στους απερ­γο­σπά­στες που προ­σπά­θη­σαν να ει­σέλ­θουν κρυμ­μέ­νοι μέσα στα αυ­το­κί­νη­τα των στε­λε­χών της εται­ρεί­ας, η έκ­κλη­ση στο ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης και στους πο­λι­τι­κούς φο­ρείς για συ­μπα­ρά­στα­ση δεί­χνουν έναν αγώνα που προ­σπα­θεί να στη­ρι­χτεί στις κα­λύ­τε­ρες πα­ρα­δό­σεις του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος. Η αλ­λη­λεγ­γύη που έχει δε­χτεί από το σύ­νο­λο της Αρι­στε­ράς και ένα πλή­θος ερ­γα­τι­κών σω­μα­τεί­ων δεί­χνει ότι έχει τη δυ­να­τό­τη­τα να νι­κή­σει.

Όμως και η εται­ρεία προ­σπα­θεί να επι­βάλ­λει τους σχε­δια­σμούς της. Η αξιο­ποί­η­ση του νόμου Χα­τζη­δά­κη ώστε να βγει πα­ρά­νο­μη η απερ­γία, η πα­ρου­σία της αστυ­νο­μί­ας και των ΜΑΤ στην προ­σπά­θεια να σπά­σει η απερ­για­κή φρου­ρά, οι συλ­λή­ψεις του προ­έ­δρου Γιάν­νη Φρα­γκί­δη και του μέ­λους της διοί­κη­σης της ΓΣΕΕ και συν­δι­κα­λι­στή της ΠΟΕΕΠ Γιάν­νη Νι­βορ­λή, οι μη­νύ­σεις σε ερ­γα­ζό­με­νους και η προ­σπά­θεια στη­σί­μα­τος απερ­γο­σπα­στι­κού μη­χα­νι­σμού δεί­χνουν τις προ­θέ­σεις και τις επι­διώ­ξεις της. Μόνο η απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των ερ­γα­ζο­μέ­νων και η αλ­λη­λεγ­γύη στον αγώνα τους έχουν έως τώρα απο­κρού­σει τις επι­θέ­σεις κυ­βέρ­νη­σης και ερ­γο­δο­σί­ας.

Η απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των ερ­γα­ζο­μέ­νων οδή­γη­σε στην εν μέρει ανα­δί­πλω­ση της διοί­κη­σης της εται­ρεί­ας η οποία κά­λε­σε σε ανα­στο­λή της απερ­γί­ας και διά­λο­γο διάρ­κειας ενός μήνα για υπο­γρα­φή ΣΣΕ, με την συμ­με­το­χή ΣΕΒ και ΓΣΕΕ. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι απο­δέ­χτη­καν την πρό­τα­ση με την προ­ϋ­πό­θε­ση της ανά­κλη­σης των 15 απο­λύ­σε­ων. Μένει να φανεί πόσο επι­θυ­μεί η διοί­κη­ση το διά­λο­γο.

Η ανα­κοί­νω­ση στις 22 Αυ­γού­στου της από­φα­σης του μο­νο­με­λούς πρω­το­δι­κείο Κα­βά­λας για την ακύ­ρω­ση των 130 ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων της βιο­μη­χα­νί­ας φω­σφο­ρι­κών λι­πα­σμά­των Κα­βά­λας, η έγκρι­ση απο­ζη­μί­ω­σης των ερ­γα­ζο­μέ­νων και η υπο­χρέ­ω­ση της εται­ρεί­ας να τους επα­να­προ­σλά­βει ήταν ένα πολύ καλό νέο για το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα και τον αγώνα του σω­μα­τεί­ου της Μα­λα­μα­τί­να, αλλά και για όλους τους χώ­ρους που έχουν υπο­στεί μα­ζι­κές απο­λύ­σεις όπως τα Πε­τρέ­λαια Κα­βά­λας και η ΛΑΡΚΟ. Δεί­χνει ότι οι σκλη­ροί και απο­φα­σι­στι­κοί ερ­γα­τι­κοί αγώ­νες έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα να νι­κούν.

Ο νόμος Χα­τζη­δά­κη ψη­φί­στη­κε για να εμπο­δί­σει το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα να απα­ντά­ει στις επι­θέ­σεις της κυ­βέρ­νη­σης και των αφε­ντι­κών και έχει αξιο­ποι­η­θεί κάθε φορά που το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα δεί­χνει τη διά­θε­ση να συ­γκρου­στεί με τις αντερ­γα­τι­κές πο­λι­τι­κές. Η κα­τάρ­γη­σή του περ­νά­ει μέσα από την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος να συ­γκρου­στεί με τις αντερ­γα­τι­κές πο­λι­τι­κές, να συν­δε­θεί με τις κα­λύ­τε­ρες πα­ρα­δό­σεις του και να κερ­δί­ζει νίκες. Ο αγώ­νας των ερ­γα­ζο­μέ­νων της Μα­λα­μα­τί­να δεί­χνει σ’ αυτή την κα­τεύ­θυν­ση. Και γι’ αυτό το λόγο χρειά­ζε­ται την στή­ρι­ξη όλων μας. Από την οι­κο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση του απερ­για­κού τους τα­μεί­ου, την έκ­δο­ση ψη­φι­σμά­των σω­μα­τεί­ων, μέχρι την πα­ρου­σία στην πύλη του ερ­γο­στα­σί­ου και την ορ­γά­νω­ση δρά­σε­ων αλ­λη­λεγ­γύ­ης. Είναι ένας αγώ­νας που μπο­ρεί να νι­κή­σει και θα νι­κή­σει!

 Νίκος Αναστασιάδης - rproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου