ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Τα Εγκλήματα Του Καπιταλισμού

Καθημερινά έρχεται στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό και εξοργιστικό τρόπο όλη η σήψη αυτού του συστήματος. Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, ακόμη και τα μέτρα αντιμετώπισής της μετατρέπονται σε εργαλεία καταστροφής. Το Ισραήλ, που διαφημίζεται ως πρωταγωνιστής των εμβολιασμών, σπέρνει τον θάνατο με τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Τα «πακέτα» στήριξης της οικονομίας μετατρέπονται σε πρωτοφανή αύξηση του πλούτου στα χέρια των δισεκατομμυριούχων. Το «άνοιγμα» της οικονομίας μετά το λοκντάουν γίνεται επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο, η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε. Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσαν οι κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση αυτής της οικονομικής βουτιάς έφτασαν συνολικά τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά η απληστία των καπιταλιστών είναι τέτοια που μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων του κόσμου ανέβηκε κατά 700 και έφτασε τους 2700. Και ο πλούτος που έχουν στα χέρια τους αυξήθηκε από 5 σε 13 τρισεκατομμύρια!

Θυσίες για το κέρδος

Πρόκειται για τρομακτικά στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς που προφανώς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για «λαϊκισμό». Το φθηνό χρήμα δεν πάει σε επενδύσεις, γίνεται τζόγος στα χρηματιστήρια και λίγοι, ελάχιστοι κερδοσκόποι συγκεντρώνουν στα χέρια τους σχεδόν όλα τα λεφτά από τα «μέτρα στήριξης».

Οι προκλήσεις δεν σταματούν εδώ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση που δείχνει ότι οι κυβερνήσεις μπορούσαν να είχαν σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού αν είχαν κινηθεί έγκαιρα. Την ίδια στιγμή, οι πολυεθνικές του φαρμάκου έτρεχαν να αρπάξουν την ευκαιρία. Το αφεντικό της Μοντέρνα ομολογεί σε συνέντευξή του ότι μέχρι τον Φλεβάρη του 2020 δίσταζε να επενδύσει στην έρευνα για εμβόλιο επειδή είχε αμφιβολίες αν ο κορονοϊός θα εξαπλωθεί. Αλλά, όταν είδε να απλώνεται ο ιός από τη Γουχάν της Κίνας στις άλλες χώρες, έτρεξε να αξιοποιήσει τα επιστημονικά ευρήματα που υπήρχαν ήδη. Η αξία των μετοχών της Μοντέρνα εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Αυτή είναι η τρομακτική αλήθεια. Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που φρενάρει την επιστημονική έρευνα όταν δεν βλέπει προοπτική κέρδους, έστω κι αν αυτό σημαίνει εκατομμύρια νεκρούς. Και μόλις δει μπροστά του τα κέρδη, τρέχει να τα συσσωρεύσει στα χέρια των «λίγων και εκλεκτών».

Αυτή την εγκληματική κατάσταση υπηρετούν και ο Μητσοτάκης με τους υπουργούς του. Ο Δένδιας τρέχει στη Μέση Ανατολή να στηρίξει το δολοφόνο Νετανιάχου. Ο Χατζηδάκης τρέχει να δέσει τα χέρια των συνδικάτων για να μπορούν οι τζογαδόροι να ρουφήξουν ανενόχλητοι τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αλλά δεν θα τους αφήσουμε. Τα συλλαλητήρια αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έρχονται να συνδεθούν με τις απεργίες ενάντια στον Χατζηδάκη. Ενώνοντας, συνδέοντας τους αγώνες, μπορούμε να τσακισουμε τα σχέδιά τους. Και να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα εγκλήματα του καπιταλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου