Editorial - ΠΡΙΝ
Ήταν το 2021 μια χρονιά πρωτοφανών οικονομικών προκλήσεων, φτώχειας, ανεργίας και ανασφάλειας με φόντο την πανδημία; Η προφανής απάντηση για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, είναι «ναι». Όχι όμως για όλους: Πάνω στα υγειονομικά και κοινωνικά αποκαΐδια της πανδημίας –ή και εξαιτίας αυτών– οι πλούσιοι του πλανήτη έστησαν «πάρτι» τρισεκατομμυρίων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes, το 2020 – πρώτο έτος της πανδημίας– οι βαθύπλουτοι του πλανήτη πρόσθεσαν στα θησαυροφυλάκιά τους 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και το 2021, όμως, δεν πήγε καθόλου άσχημα: Οι υπερ-πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια!
Όσον αφορά την εθνικότητα –αν και το χρήμα ως γνωστόν δεν έχει πατρίδα– οι Αμερικανοί προηγούνται στην κούρσα του πλουτισμού κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας, προσθέτοντας 945 δισεκατομμύρια δολάρια στις περιουσίες τους το 2021. Στην κορυφή των κορυφαίων βρίσκεται ο Έλον Μασκ, με τον Τζεφ Μπέζος της κακόφημης Amazon να ακολουθεί κατά πόδας.
Στη σχετική λίστα του Forbes, δεύτεροι μετά τους Αμερικανούς βαθύπλουτους αναδεικνύονται οι Ινδοί, που είδαν τα θησαυροφυλάκιά τους να «φουσκώνουν» το 2021 κατά 210 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την ίδια χώρα που την Άνοιξη οι φτωχοί πέθαιναν κατά χιλιάδες από την μετάλλαξη «Δ» του κορονοϊού και οι πυκνοκατοικημένες πόλεις σκεπάζονταν από το νέφος των νεκρικών πυρών.
Ακολουθούν οι ολιγάρχες της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ελβετίας και, τέλος, της Ιταλίας.
Το επιχειρηματικό «πάρτι επί πτωμάτων» είναι η άλλη όψη της σαρωτικής εξάπλωσης της παγκόσμιας φτώχειας: Σύμφωνα με την (ουδόλως «φιλεύσπλαχνη») Παγκόσμια Τράπεζα, περίπου 97 εκατομμύρια άνθρωποι προστέθηκαν στον αριθμό των πολύ φτωχών του πλανήτη τη διετία της πανδημίας. Φυσικό φαινόμενο; Όχι· καπιταλισμός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου