ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Αντιστεκόμαστε Με Νέα Ορμή

Ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίστηκε από τα τεράστια συλλαλητήρια που σημάδεψαν την ορκωμοσία του Τραμπ. 
Από τις 15 Φλεβάρη 2003, όταν βγήκε στους δρόμους συντονισμένα το αντιπολεμικό κίνημα, έχουμε να δούμε τέτοιο ξέσπασμα εκατομμυρίων. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ η μαζικότητα των διαδηλώσεων ξεπέρασε κάθε πρόσφατο προηγούμενο και σίγουρα άφησε πίσω σε όγκο όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ και της Κλίντον μαζί. Όσο για τη διεθνή διάσταση, μόνο το αντιπολεμικό κίνημα πριν από 15 χρόνια μπορούσε να βγάλει ταυτόχρονα μαζικές διαδηλώσεις σε τόσες πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι, όμως, “μόνο” η μαζικότητα και οι διεθνείς διαστάσεις αυτού του ξεσπάσματος που στέλνουν μηνύματα χαράς και ελπίδας στους αγωνιστές και αγωνίστριες παντού. Είναι και το πολιτικό του περιεχόμενο που εμπνέει καθέναν και καθεμιά που αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο.

Χαστούκι

Πρώτα απ' όλα μέσα στην ίδια την Αμερική. Τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε μπροστά σε μια συστηματική προσπάθεια συκοφάντησης της αμερικάνικης εργατικής τάξης. Όλα τα ΜΜΕ (και αρκετοί σχολιαστές μέσα στην Αριστερά) ζωγραφίζουν μια εικόνα που χρεώνει την εκλογική νίκη του Τραμπ στην υποχώρηση του κόσμου εκεί στις ρατσιστικές και σεξιστικές προκαταλήψεις. Η μαζική ανταπόκριση σε ένα κάλεσμα που είχε στην πρώτη γραμμή τις γυναίκες και την πάλη ενάντια στον σεξισμό και τον ρατσισμό είναι ένα χαστούκι για αυτές τις “θεωρίες”. Και βέβαια δίνει νέα πνοή στα κινήματα, όπως το “black lives matter”, που αντιστέκονται στις αστυνομικές δολοφονίες, στην ισλαμοφοβία και στα κηρύγματα του Τραμπ κατά των γυναικών.

Η ανάδειξη μαζικής κινηματικής αντίστασης στον Τραμπ μέσα στις ΗΠΑ στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για το κίνημα των Παλαιστίνιων την ώρα που το Ισραήλ αποθρασύνεται από την απόφαση για μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Δίνει ελπίδα σε όλο το “αραβικό πεζοδρόμιο” που αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική πολεμική εκστρατεία στη Μέση Ανατολή. Εμπνέει τους εργάτες της Ασίας που αγωνιούν από τις απειλές του Τραμπ για εμπορικό πόλεμο ενάντια στην Κίνα και για κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Νότια Σινική θάλασσα.

Ευρώπη

Ξεχωριστή σημασία, όμως, έχει το ξέσπασμα κατά του Τραμπ για το εργατικό κίνημα στην Ευρώπη. Εδώ καραδοκούν η Λεπέν στη Γαλλία, ο Γκίλντερς στην Ολλανδία, το AfD στη Γερμανία για να πάρουν αέρα από τη νίκη του Τραμπ σε μια χρονιά σημαδεμένη από εκλογικές αναμετρήσεις. Τα μαζικά συλλαλητήρια στην ορκωμοσία του Τραμπ δίνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι μπορούμε να αντισταθούμε στην ακροδεξιά απειλή με τη μόνη δύναμη που μπορεί να την σταματήσει: το κίνημα στους δρόμους. Η μέρα δράσης στις 18 Μάρτη που έχουν καλέσει τα αντιρατσιστικά κινήματα σε μια σειρά χώρες με πρωτοβουλίες της ΚΕΕΡΦΑ εδώ και του Stand Up to Racism στη Βρετανία, αναδεικνύεται σαν ο επόμενος μεγάλος σταθμός, λίγο πριν από τις κρίσιμες γαλλικές εκλογές.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ εμφανίζονται ότι καταπολεμούν την ακροδεξιά “κλέβοντας” την ατζέντα της. Στην πράξη την ευνοούν υιοθετώντας σκληρότερα μέτρα για τον περιορισμό των προσφύγων και των μεταναστών. Μαζί τους σε αυτόν τον κατήφορο κινείται και η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Μέσα στην κακοκαιρία που σημαδεύει τον φετινό χειμώνα, αρνείται πεισματικά να επιτρέψει τη μετακίνηση των προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά και κρατάει σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης έξω από τις πόλεις τον μεγάλο όγκο των προσφύγων.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ξεκινάει μια κλιμακούμενη συνεργασία με την πολιτική του Τραμπ στην Ανατολική Μεσόγειο στα πλαίσια του αντιδραστικού άξονα με το Ισραήλ και τον δικτάτορα της Αιγύπτου Σίσι.

Έχουμε χίλιους λόγους για να μετατρέψουμε την έμπνευση από τους διαδηλωτές και διαδηλώτριες που ξεφτίλισαν την ορκωμοσία Τραμπ σε δυνάμωμα της εργατικής αντίστασης εδώ. Η διαδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ το Σάββατο που ενώθηκε έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία με τις διαδηλώτριες που έφεραν την πορεία των γυναικών των ΗΠΑ στην Αθήνα, ήταν ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα αφήσουμε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και τις άλλες ακροδεξιές παραφυάδες να επωφεληθούν από την οργή που σπέρνουν οι μνημονιακές επιθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εμπρός να ενώσουμε τις απεργίες ενάντια στα μνημόνια με το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα σε ένα πανίσχυρο μέτωπο που έχει στο πλευρό του εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου