ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Η Στάση Της Κομμουνιστικής Τάσης Στην Χθεσινής Συνεδρίαση Της ΚΕ

Η ομιλία - τοποθέτηση της Κομμουνιστικής Τάσης στη χθεσινή αυνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής από τον σ. Σταμάτη Καραγιαννόπουλο.

« Σύντροφοι και συντρόφισσες,

ο μήνας που φεύγει σηματοδότησε μια ποιοτική αλλαγή στην πολιτική κατάσταση.

Αντί για τις αντιμνημονιακές δεσμεύσεις, η κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει πολιτικές άγριας λιτότητας.

Αντί για ένα πρόγραμμα ενάντια στα συμφέροντα του ταξικού αντιπάλου, η κυβέρνηση υιοθέτησε το ίδιο το πρόγραμμα του ταξικού αντιπάλου.

Και αντί για μια κυβέρνηση με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε στην εξουσία μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία «εθνικής ενότητας» με τα κόμματα του κεφαλαίου. Στην πραγματικότητα, η ηγετική ομάδα και οι βουλευτές που την ακολουθούν, έχουν αποστατήσει από το κόμμα, έχουν διασπαστεί στην πράξη.

Όλα αυτά έγιναν με τη συναυτουργία της ηγετικής ομάδας, σ’ ένα διπλό πραξικόπημα.

Σ’ ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που μετέτρεψε το λαϊκό «Όχι» στο δημοψήφισμα σ’ ένα «Ναι» στη Βουλή και σ’ ένα εσωκομματικό πραξικόπημα που έβαλε στο «γύψο» τα όργανα του κόμματος και φέρνει το κόμμα προ των «τετελεσμένων» του νέου Μνημονίου.

Η ηγετική ομάδα ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Και πράγματι δεν υπήρχε άλλη λύση από τη στιγμή που η ηγετική ομάδα εμπιστεύεται τον καπιταλισμό και φοβάται να λάβει ακόμα και το μετριοπαθέστερο μέτρο ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Πράγματι, δεν υπάρχει άλλη συνταγή διαχείρισης του καπιταλισμού σήμερα εκτός από τα Μνημόνια. Επιλέγοντας τη διαχείριση του καπιταλισμού η ηγεσία μοιραία έγινε Μνημονιακή.

Φυσικά όσο αληθινό είναι το ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πάνω στο έδαφος του καπιταλισμού, άλλο τόσο ψευδές είναι το ότι δεν υπάρχει καθόλου και γενικά πολιτική λύση σύμφωνη με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Αυτή η λύση όμως δεν είναι καθόλου κάποιο τεχνοκρατικό σχέδιο διαχείρισης που εστιάζει στο σύμπτωμα της κρίσης, στη νομισματική κυκλοφορία. Το αληθινά εναλλακτικό, αληθινά επιστημονικό πρόγραμμα είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του εργαζόμενου λαού και στο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων.

Τα πολιτικά προγράμματα που έγιναν οδηγός της δράσης των μαζών και επέδρασαν καταλυτικά στην Ιστορία, όπως το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, το πρόγραμμα των Μπολσεβίκων, τα προγραμματικά ντοκουμέντα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, δεν ήταν τεχνοκρατικά σχέδια, αλλά καλέσματα για δράση με αντικαπιταλιστικές, σοσιαλιστικές διεκδικήσεις.

Ένα τέτοιο εναλλακτικό πρόγραμμα είναι κάτι ξένο με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Όχι. Είναι αυτές οι δεσμεύσεις, συμπληρωμένες με τα αναγκαία μέτρα για να βρεθούν πόροι χρηματοδότησης, δηλαδή από την κοινωνικοποίηση των μοχλών της οικονομίας και το τσάκισμα του διεφθαρμένου και σπάταλου αστικού κράτους, με όπλο την ενεργή συμμετοχή και τον έλεγχο του εργαζόμενου λαού στην εξουσία.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

το νέο Μνημόνιο δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα του ελληνικού καπιταλισμού. Απλά επιβραδύνει την πορεία του προς την έξοδο από την Ευρωζώνη, βάζοντας ξανά το λαό να πληρώσει το τίμημα.

Το αδιέξοδο του ελληνικού καπιταλισμού είναι τόσο μεγάλο, που όχι μόνο δεν είναι εφικτή η ξεδιάντροπή διακήρυξη της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει το Μνημόνιο «απαλύνοντας τον πόνο του λαού», αλλά αντίθετα, μέσα σε μια ύφεση που θα βαθαίνει φέτος όλο και περισσότερο, η κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει διαρκώς νέα μέτρα άγριας λιτότητας. Η ηγετική ομάδα σε αυτές τις συνθήκες, με τον ρόλο του διαχειριστή της λαϊκής εξαθλίωσης είναι καταδικασμένη να έχει την τύχη της στυμμένης μνημονιακής λεμονόκουπας.

Αυτό όμως που τώρα έχει σημασία δεν είναι η δική της προδιαγεγραμμένη τύχη, αλλά η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται να γίνει το λάφυρο, που θα πάρει μαζί της η ηγετική ομάδα στο πέρασμά της στο αστικό, μνημονιακό στρατόπεδο. Ο μόνος δρόμος για να εμποδίσουν οι αριστεροί αγωνιστές του κόμματος αυτή την άθλια μεθόδευση είναι ένα Έκτακτο Συνέδριο ΠΡΙΝ την υπογραφή του νέου Μνημονίου, με σκοπό τη ριζική αλλαγή πολιτικής και την αλλαγή ηγεσίας.»



Η στάση των εκπροσώπων της Κομμουνιστικής Τάσης στην ψηφοφορία της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Βασικό της κριτήριο η ανάγκη ενότητας της αριστερής πτέρυγας του κόμματος ενάντια στη μνημονιακή ηγετική ομάδα.

Η Κομμουνιστική Τάση διεξήγαγε εδώ και δύο εβδομάδες εκστρατεία συλλογής υπογραφών για να διεξαχθεί ένα Έκτακτο Συνέδριο ΠΡΙΝ υπογραφεί το νέο Μνημόνιο και με σκοπό τη ριζική αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας. Στην εκστρατεία της Κομμουνιστικής Τάσης ανταποκρίθηκαν θετικά 170 μέλη του κόμματος, από 90 Οργανώσεις Μελών και 35 διαφορετικές πόλεις.

Η πρόταση της Κομμουνιστικής Τάσης βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση της ηγετικής ομάδας για Έκτακτο Συνέδριο ΜΕΤΑ την υπογραφή του νέου Μνημονίου και με σκοπό τη νομιμοποίηση των μνημονιακών της επιλογών, που τελικά εγκρίθηκε από την ΚΕ στην χθεσινή της συνεδρίαση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ οι εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Τάσης στο όργανο παρουσίασαν την πρόταση για Έκτακτο Συνέδριο ΠΡΙΝ την υπογραφή του νέου Μνημονίου με σκοπό την αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας, εξηγώντας ότι αυτή είναι η πραγματική εναλλακτική πρόταση σε εκείνη της ηγετικής ομάδας. Η πρόταση της ηγεσίας της Αριστερής Πλατφόρμας για ένα Διαρκές Συνέδριο δεν ήταν η ενδεδειγμένη, γιατί το σώμα αυτό δεν μπορεί να εκλέξει νέα ηγεσία. Επίσης με τον μονοθεματικό του χαρακτήρα, το Διαρκές Συνέδριο δεν μπορεί να επιβάλει την αναγκαία, ριζική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης για το κόμμα, ενώ στερείται και δημοκρατικής νομιμοποίησης, αφού αντανακλά τους συσχετισμούς στο κόμμα όπως ήταν διαμορφωμένοι πριν από δύο χρόνια.

Ωστόσο, με δεδομένη την πρόθεση της ηγεσίας της Αριστερής Πλατφόρμας να καταθέσει στην ψηφοφορία την πρόταση για Διαρκές Συνέδριο, αν η Κομμουνιστική Τάση κατέθετε και τη δική της πρόταση σε ψηφοφορία σαν αντιπαραθετική, θα υπήρχε ο κίνδυνος διαχωρισμού των ψήφων της αριστερής πτέρυγας σε δυο διαφορετικές προτάσεις, γεγονός που πρακτικά θα ενίσχυε την πρόταση της ηγετικής ομάδας. Έτσι οι εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Τάσης δεν έθεσαν την πρόταση της σε ψηφοφορία και έδωσαν κριτική ψήφο στην πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία παρά τις αδυναμίες της, αν υπερψηφιζόταν από την πλειοψηφία της ΚΕ θα έδινε έστω και με τη μορφή Διαρκούς Συνεδρίου τη δυνατότητα στο κόμμα να αποδοκιμάσει πολιτικά το νέο Μνημόνιο και να εμποδίσει την υπογραφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου