ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Ο Χειρότερος Ιός Είναι Ο Καπιταλισμός

Η εξάπλωση της επιδημίας από τον κοροναϊό αντιμετωπίζεται από τις επίσημες αρχές σχεδόν παντού με διαβεβαιώσεις περί ψυχραιμίας και ετοιμότητας. Πρόκειται πολύ απλά για ψέματα και στα δυο επίπεδα. Σπέρνουν τον πανικό, καλλιεργούν τον ρατσισμό και ρημάζουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο ιός δεν είναι “κινεζικός”. Είναι μετάλλαξη ιού που προέρχεται από τα ζώα και κανένας πληθυσμός πάνω στη γη δεν έχει ανοσία. Όπως σε όλες τις επιδημίες ιστορικά, η ανοσία θα αναπτυχθεί όταν κάνει τον κύκλο του και το ζήτημα είναι πώς θα περιοριστεί στο ελάχιστο ο αριθμός των θυμάτων. Για τη χιλιόχρονη ιστορία των επιδημιών υπάρχει ένα πολύτιμο βιβλίο του Τζάρεντ Ντάιαμοντ που λέγεται “Όπλα, μικρόβια και ατσάλι”. Είναι το καλύτερο αντίδοτο στις ρατσιστικές υστερίες.

Είναι ρατσιστική αντιμετώπιση να κλείνουν τα σύνορα Ρωσίας-Κίνας και να προκαλείται πανικός στο Μετρό στο Παρίσι όταν εμφανίζεται ένας Κινέζος. Το κλείσιμο των συνόρων δεν σταματάει την μετάδοση του ιού, απλά την κάνει “παράνομη” και στην πράξη εμποδίζει τον ιατρικό έλεγχο που είναι απαραίτητος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το κινεζικό καθεστώς δεν έχει ευθύνες. Πίσω από την προπαγάνδα για το νέο νοσοκομείο που χτίστηκε μέσα σε μια βδομάδα, υπάρχει η τραγική πραγματικότητα ότι ο Δήμος της Βουχάν έκρυβε τα πρώτα κρούσματα για να μην ματαιωθεί η φιέστα της κινέζικης πρωτοχρονιάς και ο Δήμαρχος δηλώνει ότι συνένοχη είναι και η κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνου.

Επιπτώσεις

Στην πράξη, πιο πολύ νοιάζονται για τις επιπτώσεις στα χρηματιστήρια παρά για τους ανθρώπους. Τα χρηματιστήρια της Κίνας έμειναν κλειστά για μέρες και η κυβέρνηση ανακοίνωσε κίνητρα 170 δις δολάρια πριν ανοίξουν τη Δευτέρα. Παρόλα αυτά, το άνοιγμα τη Δευτέρα έφερε βουτιά 8%! Σε ΗΠΑ και Ευρώπη η βουτιά είχε γίνει από την Παρασκευή.

Στην ΕΕ ανησυχούν ότι θα επιδεινωθεί η οικονομική στασιμότητα καθώς ήδη Γαλλία και Ιταλία είχαν ανάπτυξη 0,1%, στην ουσία μηδενική. Μόνο ο υπουργός Εμπορίου του Τραμπ (αυτός που ήταν δίπλα στον Τσίπρα στη ΔΕΘ το 2018) λέει ότι η επιδημία θα κάνει καλό στην αμερικάνικη οικονομία γιατί θα φύγουν εργοστάσια από την Κίνα για να πάνε στην Αμερική. Ρεκόρ ρατσιστικής βλακείας.

Αυτό το ρεκόρ συναγωνίζονται ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του. Ο πρωθυπουργός πάει στη Σαουδική Αραβία λες και θα πολεμήσει την επιδημία στέλνοντας πυραύλους Πάτριοτ και φρεγάτες στον Περσικό Κόλπο. Δεν υπάρχουν πιο ευάλωτοι πληθυσμοί από τους πρόσφυγες, αλλά ο Μητσοτάκης όχι μόνο ρίχνει λάδι στις πολεμικές εστίες που κάνουν τους πρόσφυγες να τρέχουν αλλά και παραγγέλνει πλωτά φράγματα για το Αιγαίο. Δύσκολο να σκεφτεί οποιοσδήποτε έναν πιο απάνθρωπο και ρατσιστικό συνδυασμό.

Στο μεταξύ, ο Βρούτσης επιμένει να κατεβάσει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που καταδικάζει χιλιάδες σε συντάξεις πείνας. Οι συνταξιούχοι είναι επίσης κατ' εξοχήν ευάλωτη ομάδα αλλά ο Σταϊκούρας διαλέγει αυτή την ώρα να τους κάνει φορολογική επιδρομή. Και ο Κικίλιας παριστάνει ότι τα νοσοκομεία είναι έτοιμα την ώρα που τα λεφτά πάνε για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Η πραγματική ασπίδα για τη δημόσια Υγεία είναι οι αγώνες των εργαζόμενων. Πρώτα απ' όλα στα νοσοκομεία, με τις μάχες για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις και την αντίσταση στην εισβολή των ιδιωτικών αρπακτικών. Αλλά και σε όλα τα μέτωπα: οι καθαρίστριες των σχολείων που απεργούν αυτή τη βδομάδα είναι ηρωίδες για την προστασία των παιδιών που αποτελούν άλλη μια ευάλωτη ομάδα. Το αντιρατσιστικό κίνημα που παλεύει για να κλείσουν οι Μόριες και να στεγαστούν οι πρόσφυγες ανθρώπινα δίνει την ίδια μάχη. Όλοι μαζί στον αγώνα για πανεργατική απάντηση στο ασφαλιστικό σφαγείο του Βρούτση υψώνουμε τον καλύτερο φραγμό στον παρανοϊκό “ιό” που λέγεται καπιταλισμός και απλώνει επιδημίες, φτώχεια, ρατσισμό και πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου