Στις 21 Ιανουαρίου, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την δολοφονία του αρχιτέκτονα της Οκτωβριανής Επανάστασης και του κόμματος των Μπολσεβίκων, Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ (Λένιν). Ο Λένιν γεννήθηκε το 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στις όχθες του Βόλγα. Ξεκίνησε τον βίο του στο επαναστατικό κίνημα από νεαρή ηλικία. Το 1894, στην Αγία Πετρούπολη ήρθε σε επαφή με τους μαρξιστικούς ομίλους και με τα πρώτα μανιφέστα του επιτέθηκε στους Ναρόντνικους, ενώ άρχισε από νωρίς τον αγώνα ενάντια στους «διαστρεβλωτές» της μαρξιστικής θεωρίας.
Ενοποίησε τους μαρξιστικούς κύκλους σε ενιαία πολιτική οργάνωση, την «Ένωση της Πάλης για τη Χειραφέτηση της Εργατικής Τάξης». Αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές ηγετικές φυσιογνωμίες της ρωσικής επανάστασης και επικεφαλής της ΕΣΣΔ έως τον θάνατό του. Ήταν ηγέτης της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Γ΄ Διεθνής) και του μπολσεβικικού κόμματος. Η κορυφαία αυτή επαναστατική προσωπικότητα, σφράγισε με τις ιδέες και το έργο της, τις πολιτικές εξελίξεις του 20ού αιώνα μέσω της Οκτωβριανής Επανάστασης και την ίδρυση του πρώτου εργατικού κράτους παγκοσμίως, της Σοβιετικής Ένωσης.
Μια συνοπτική απαρίθμηση και αναφορά στο τεράστιο έργο του είναι η εξής: α) Έθεσε τις βάσεις για τον πρότυπο τρόπο πολιτικής οργάνωσης του προλεταριάτου με το έργο του «Τι να κάνουμε;». β) Ήταν ο πρώτος μαρξιστής που με ολοκληρωμένο τρόπο κατανόησε το πέρασμα του καπιταλισμού στην εποχή της παρακμής του, στην εποχή του ιμπεριαλισμού, χαρακτηρίζοντάς την ως «εποχή πολέμων, επαναστάσεων και αντεπαναστάσεων», καταδεικνύοντας τον ιστορικά επίκαιρο χαρακτήρα της σοσιαλιστικής επανάστασης. γ) Έπαιξε τον αποφασιστικό ρόλο για να οδηγηθεί στη νίκη η ρωσική επανάσταση το 1917. Ιδιαίτερα με το έργο του «Κράτος και Επανάσταση» έριξε το σύνθημα του τσακίσματος του αστικού κράτους, δείχνοντας το δρόμο για την εργατική εξουσία. δ) Μαζί με τον Τρότσκι ίδρυσαν την Τρίτη Διεθνή, η οποία υπερασπίστηκε το ατιμασμένο από την σοσιαλδημοκρατία όνομα του Σοσιαλισμού. Η νέα Διεθνής βοήθησε στην ίδρυση πολλών δεκάδων κομμουνιστικών κομμάτων σ’ όλο τον πλανήτη και εμπλούτισε με τα τέσσερα πρώτα συνέδριά της την επαναστατική θεωρία. Πρότυπο αφοσίωσης και συστηματικής, ακούραστης δουλειάς για την υπόθεση των εργαζομένων, ο ηγέτης και πρωτεργάτης της Οκτωβριανής Επανάστασης πέθανε σε ηλικία 54 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου