ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Ανακοίνωση Του EEK Για Τις Εκλογές Της 21ης Μαῒου 2023

  • Μαύρο στους μαυραγορίτες της δεξιάς των «αρίστων», της διαφθοράς, της Νατοϊκής πολεμοκαπηλίας και της ακροδεξιάς.
     
    Μαύρο στη δεξιά της θανατοπολιτικής διαχείρισης της Πανδημίας με τους 36.000 νεκρούς, στο σύστημα της οργανωμένης σήψης του κεφαλαίου και του κράτους του.
     
    Δεν ξεχνάμε: Μαύρο στα μνημονιακά κόμματα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΡΑ25.
     
    Τσακίστε στους δρόμους, στις γειτονιές, (ακόμη και στις κάλπες αν τυχόν κατέβουν) τους ναζιστές που επιχειρούν να ξαναβγούν στο προσκήνιο, εκμεταλλευόμενοι τα ψηφοθηρικά παιχνίδια της ΝΔ και των ΜΜΕ.

 

Μόνο ο Λαός μπορεί να σώσει τον Λαό, με την Κοινωνική Σοσιαλιστική Επανάσταση, την Εργατική Εξουσία και τον Σοσιαλισμό.

Η οργή του Λαού, των χιλιάδων νεκρών της πανδημίας, των δεκάδων νεκρών των Τεμπών, πρέπει (και) στις εκλογές να γίνει το ποτάμι που θα συμπαρασύρει στο διάβα του τα σχέδια της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου. Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές κρίσης, που δεν έχει διέξοδο μέσα στο σύστημα, και οδηγούν σε μια κυβέρνηση της κρίσης.

Ζούμε σε μια περίοδο που απαιτεί τον επαναπροσανατολισμό του κινήματος της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των καταπιεσμένων στην κατεύθυνση της κοινωνικής ανατροπής, στην επαναστατική διέξοδο από την κρίση με την εργατική εξουσία και ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει πίσω της μια τετραετία θανατοπολιτικής, πείνας, ανεργίας, πληθωρισμού, αστυνομικής καταστολής, υποκλοπών. Και φιλοδοξεί να ανοίξει την πόρτα σε μία νέα τετραετία ακρίβειας, απολύσεων και άγριας εκμετάλλευσης για λογαριασμό του χρηματιστικού κεφάλαιου, των χρυσοκάνθαρων τραπεζιτών και της αμερικανονατοϊκής καμαρίλας. Έχουν συνταχθεί με τα αφεντικά τους σε Βρυξέλες και Ουάσιγκτον, σε ένα ιμπεριαλιστικό Νατοϊκό πόλεμο στην Ουκρανία με ομολογημένο στόχο τηΝατοϊκή περικύκλωση, τον κατακερματισμό και την αποικιοποίηση της Ρωσίας και των χωρών της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να δώσουμε ένα χτύπημα στα σχέδιά τους : Μαύρο στη δεξιά.

• Η περιβόητη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ του τρίτου μνημονίου, που Αλέξης και Γιάνης (Βαρουφάκης) μαζί υπέγραφαν τα 21 σημεία της υποταγής στον Σόιμπλε και την ληστοσυμμορία των Βρυξελών, δεν είναι η απάντηση στη δεξιά των Μητσοτάκηδων. Φιλοδοξούν να διαχειριστούν για λογαριασμό των εγχώριων αλλά και των ευρωπαίων κεφαλαιούχων την κρίση που συνταράζει συθέμελα το σύστημά τους στο όνομα του «μικρότερου κακού». Είναι τόσο «μικρό» αυτό το κακό όσο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη που της άνοιξαν τον δρόμο: Μαύρο στο ΣΥΡΙΖA, το Μέρα25 και τα μνημονιακά αποκαῒδια της μεταπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και Σία.

Όποια Κυβέρνηση και αν σχηματίσουν μετά τις εκλογές, με όποιο ψευδώνυμο και αν την παρουσιάσουν, θα είναι μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης τους σε βάρος των εργαζόμενων για λογαριασμό των χρηματιστικών funds, των τραπεζών, της ΕΕ και των πολεμοκάπηλων του ΝΑΤΟ.

Όλοι τους έχουν ήδη δείξει τι ετοιμάζονται να κάνουν μετά τις εκλογές με το αναμορφωμένο Σύμφωνο Σταθερότητας: μαζικές απαλλοτριώσεις φτωχών λαϊκών σπιτιών με δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς, πλήρη απελευθέρωση της κερδοσκοπίας των ολιγοπωλίων στα τρόφιμα, με διψήφιο πληθωρισμό στα είδη λαϊκής ανάγκης, ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση μισθών – συντάξεων, ολοκλήρωση της διάλυσης της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών στο νερό, το ηλεκτρικό και τις μεταφορές.

  • Το ΚΚΕ πιστό στη γραμμή του, υπόσχεται να είναι αυτό η αντιπολίτευση στις πολιτικές τους. Το πώς το εννοεί, το είδε η εργατική τάξη ήδη σε κάθε αγώνα που έδωσε, ακόμα και όταν έφθασε στα πρόθυρα της ανεξάρτητης οργάνωσης γενικής απεργίας (3 Ιουνίου 2021) ενάντια στον απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη και την κυβέρνηση, με τις κωλοτούμπες της ηγεσίας του ΚΚΕ πίσω από την ΓΣΕΕ, κάθε φορά που το κίνημα άγγιζε τη δυνατότητα να κάνει ένα ισχυρό βήμα μπροστά. Τώρα όμως το αδιέξοδο της καπιταλιστικής κρίσης και η άλυτη κρίση εξουσίας της άρχουσας τάξης, τους υποχρεώνει να ξανασκεφτούν την θέση τους στο παιχνίδι της αστικής εξουσίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι έτοιμοι να αποκρούσουν μέσα και έξω από το ΚΚΕ, ενδεχόμενη αναβίωση του ρόλου που έπαιξαν οι ηγέτες του, στο όχι και τόσο μακρινό 1989.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα πάντα έδινε τη μάχη, με συνέπεια, για μια ενωτική κοινή δράση με τις άλλες δυνάμεις της επαναστατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, ενάντια στην κυβέρνηση και το κράτος του κεφαλαίου. Πολύ περισσότερο, στην παρούσα συγκυρία, για τις προσεχείς  εκλογές πρότεινε την κοινή κάθοδο με ισοτιμία, στη βάση ενός ταξικού προγράμματος πάλης με επαναστατικό προσανατολισμό απέναντι στην κρίση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Μια πρόταση μάχης που είχε και στο παρελθόν υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ανταρσύα (εκλογές 2015).

  • Δυστυχώς και παρά την θετική ανταπόκριση της πρότασής μας από τους συνέδρους της 5ης Συνδιάσκεψης της Ανταρσύα (21/1/2023), η κοινή κάθοδος στις εκλογές τορπιλίστηκε από τα «επιτελεία», που επιμελώς κωλυσιεργούσαν, για να μας ανακοινώσουν τελικά, την 1η Μαρτίου, ότι οι διαφορές με το ΕΕΚ στο θέμα του πολέμου αποκλείουν την κοινή κάθοδο στις εκλογές. Φυσικά, το ΕΕΚ δεν θα μπορούσε ποτέ να δεχθεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τασσόμαστε χωρίς περιστροφές και υπονοούμενα υπέρ της ήττας του ΝΑΤΟ και της ήττας της “δικής μας” πατρίδας, της Μητσοτακικής “πατρίδας” του κεφαλαίου και της υποταγής στον ιμπεριαλισμό. Φυσικά, για την ήττα του ΝΑΤΟ δεν αρκούν απλώς τα στρατιωτικά μέσα. Πάνω απ’ όλα είναι αναγκαία η επαναστατική κινητοποίηση της διεθνούς εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων λαών του Παγκόσμιου Νότου κατά του ιμπεριαλισμού, η  αντιστροφή της καταστροφής του 1991 και της διαδικασίας καπιταλιστικής  παλινόρθωσης. Μόνο με τη διεθνή επανάσταση θα μπει φραγμός στο στρατηγικό στόχο του ιμπεριαλιασμού που συνειδητά και μεθοδικά προχωρά από το 1993 στην επέκταση του ΝΑΤΟ με διακηρυγμένο στόχο τον κατακερματισμό και την αποικιοποίηση του πρώην σοβιετικού χώρου, της Ρωσίας και επίσης της Κίνας. Όλα αυτά, όμως, είναι πέρα από την εθνοκεντρική οπτική της ηγεσίας της Ανταρσύα…

Οι (δύο) εκπρόσωποι της Ανταρσύα πρότειναν (με αισθητή την πρόθεση υποτίμησης) τη συμμετοχή μελών του ΕΕΚ ως άτομα, χωρίς την πολιτική τους ταυτότητα, στα ψηφοδέλτια της Ανταρσύα. Και το αρνηθήκαμε.

Το ΕΕΚ ανέκαθεν υποστήριζε και υποστηρίζει αυτό που είναι αναγκαίο για τα συμφέροντα και τους αγώνες της εργατικής τάξης: την ενιαία ταξική πολιτική συνεργασιών και μετωπικών δράσεων στην ταξική πάλη, μαζί και στις εκλογές, με την προϋπόθεση ότι αυτή γίνεται ισότιμα, πάνω σε αρχές και πάνω απ’ όλα για την στήριξη των αγώνων της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Στην τρέχουσα συγκυρία και με δεδομένη πλέον την έλλειψη των προϋποθέσεων για ανεξάρτητη κάθοδό του στις εκλογές, το ΕΕΚ κρίνει αναγκαίο να παρέμβει και να στηρίξει τις δυνάμεις εκείνες μέσα στο εργατικό κίνημα των οποίων η ενίσχυση εξυπηρετεί άμεσα ή έμμεσα τις ανάγκες της ταξικής πάλης για την επόμενη ημέρα, όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Συμμεριζόμαστε την οργή και την αγωνία του λαού μας και δίνουμε την μάχη μαζί του:

  • για να κλείσει ο δρόμος στη Μητσοτακική συμμαχία δεξιών νεοφιλελεύθερων και φασιστών  του ΛΑΟΣ και της χούντας.
  • Μαυρίζουμε τα αστικά μνημονικά κόμματα του Νατοϊκού ευρω-μονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.
  • Καταγγέλλουμε τα μνημονιακά κόμματα, της αστικής εναλλαγής ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ25.
  • Καταγγέλλουμε την Νατοϊκή αριστερά και τους “ισαποστάκηδες” στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
  • Καλούμε, παρά τις διαφορές μας, σε κριτική ψήφο στους αριστερούς συνδυασμούς τού εργατικού κινήματος, χωρίς να συγκατανεύουμε στην πολιτική θέση των ίσων αποστάσεων στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σταυροδοτούμε ταξικούς αγωνιστές, υποψήφιους, στην περίπτωση που  έχουν εκφραστεί και τάσσονται υπέρ της ήττας του ΝΑΤΟ και του Ιμπεριαλισμού.

Έχουμε τα μάτια στραμμένα στις κρίσιμες αυριανές μάχες ενάντια στον Αμερικονατοϊκό πόλεμο, στην ενιαιομετωπική πάλη για την γενική απεργία διαρκείας και την εργατική εξουσία με ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης, της ανεργίας και της φτώχειας, για αναβαθμισμένη και δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία, για μια διεθνιστική πολιτική απέναντι στους γείτονες λαούς, ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, για την απαγκίστρωση της χώρας από τη μέγγενη της πολεμικής ιμπεριαλιστικής “συμμαχίας” του ΝΑΤΟ, διάλυση των αμερικανο-νατοϊκών βάσεων, για τη διεθνιστική σοσιαλιστική ενοποίηση στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η συσπείρωση και οργάνωση των πρωτοπόρων εργατών, φοιτητών, μαθητών, καλλιτεχνών και διανοουμένων στο ΕΕΚ είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα για το κτίσιμο του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης που είναι αναγκαίο για το άλμα του προλεταριάτου στον ουρανό της κοινωνικής απελευθέρωσης.

H Kεντρική Επιτροπή του ΕΕΚ

Συνδιάσκεψη του ΕΕΚ 24/4/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου