ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Μίνι Ανασχηματισμός Για Συντονισμό Νέας Κοινωνικής Επίθεσης

Ανδρέας Κυρίτσης

Ανακοινώθηκε ο μίνι ανασχηματισμός ή οι «λειτουργικές βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα», όπως χαρακτηρίστηκε από πλευράς της κυβέρνησης, με τον Στέλιο Πέτσα να αποκαλύπτει τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές στα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου.

Οι λεγόμενες διορθωτικές κινήσεις στην πράξη εγκαινιάζουν μια νέα πολιτική περίοδο που σφραγίζεται από βαθιά ύφεση στη σκιά της νέας επέλασης της πανδημίας. Κύριο χαρακτηριστικό πάντως των κινήσεων Μητσοτάκη δεν είναι η αναβάθμιση “ανθρώπων της αγοράς” και το ακόμα πιο έντονο τεχνοκρατικό χρώμα αλλά η αδυναμία να προχωρήσει μετά από ένα χρόνο σε ουσιαστικές.αλλαγές


Ο ανασχηματισμός έχει έντονο παρασκήνιο καθώς υπήρξαν σοβαρές πιέσεις τόσο από την ομάδα του Αντώνη Σαμαρά όσο και από επιχειρηματικά συμφέροντα για προώθηση συγκεκριμένων στελεχών. Είναι χαρακτηριστικός ο εξαναγκασμός σε παραίτηση από το κυβερνητικό σχήμα την περασμένη Πέμπτη του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Κράνη, ουσιαστικά μετά από εντολή του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένος για τη στάση του τέως αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.

Την ίδια ώρα στη βουλή μπαράζ νομοσχεδίων που κατατέθηκαν τις τελευταίες μέρες στοχεύουν στη δημιουργία του αναγκαίου «ζωτικού χώρου», εντός και εκτός συνόρων, για το ελληνικό κεφάλαιο και τις ξένες πολυεθνικές.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την αναβάθμιση του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη σε Αναπληρωτή Υπουργό, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Ανάπτυξη. Ο Θ. Σκυλακάκης είχε αποχωρήσει δύο φορές από τη ΝΔ στο παρελθόν για να στηρίξει βραχύβια θατσερικά νεοφιλελευθερα μορφώματα (όπως οι Φιλελεύθεροι του Στέφανου Μάνου, η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και η Δράση της οποίας τοποθετήθηκε Πρόεδρος). Ο Θ. Σκυλακάκης θα παίξει το ρόλο συντονιστή μεταξύ της κυβέρνησης και της Επιτροπής Πισσαρίδη για τη διαχείριση του “ταμείου ανάκαμψης”.

Την ίδια ώρα, αναβαθμίζεται και ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ο Ν. Παπαθανάσης είναι κάτι μεταξύ πολιτικού και τεχνοκράτη και ο ίδιος περηφανεύεται ότι τα λέει ωμά ως άνθρωπος της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα. Διαχειρίστηκε πρόσφατα στην κρίση του κορονοϊού με τηλεοπτική παρουσία όσον αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων. Είχε επίσης διαχειριστεί το ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης. Πρώτο του καθήκον η προώθηση των ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτηση του στο τουίτερ αρνείται τη φημολογία περί υποβάθμισης του. O ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του γράφει ότι ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αφαιρέσει κάθε χαρτοφυλάκιο από τον Α. Γεωργιάδη, αφήνοντας τον χωρίς αρμοδιότητες. Αντιθέτως ο ίδιιος ο Γεωργιάδης ισχυρίζεται ότι τώρα αναλαμβάνει και το Εμπόριο και τη Βιομηχανία, αρμοδιότητες που είχε ως υφυπουργός ο Ν. Παπαθανάσης.

Το πρώην μέλος της επιτροπής Πισσαρίδη Παναγιώτης Τσακλόγλου τοποθετείται στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, υπεύθυνος δηλαδή για την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης στο πρότυπο του “κουμπαρά του Πινοσέτ” που πρότεινε πρόσφατα η επιτροπή στην έκθεσή της.

Η πρώην σύζυγος του Μάκη Βορίδη, Ζωή Ράπτη, αναλαμβάνει τη θέση της υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας. Κουμπάρος στο γάμο τους ήταν ο διαβόητος ακροδεξιός, τότε αντιπρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Καρλ Λανγκ. …

Παράλληλα, ο Νικόλαος Ταγαράς, βουλευτής Κορινθίας, αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα «Προστασίας του Περιβάλλοντος». Στην πράξη δηλαδή για θέματα παράκαμψης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας προς όφελος των επενδύσεων.
Πηγή : Πριν 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου