Τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η όξυνση των ανταγωνισμών και η αύξηση των κινδύνων νέων πολεμικών αναμετρήσεων, φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη οι εργαζόμενοι όλων των χωρών να παλέψουν ενάντια στον κοινό αντίπαλο: το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τη μετανάστευση και την προσφυγιά, αναπαράγει το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Η ένταση της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού, ως συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν κάνει διακρίσεις. Εφαρμόζεται με τον εγκλωβισμό στη χώρα μας και τη διαβίωση σε άθλιες συνθήκες χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που τους απαγορεύουν να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού τους λόγω της πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις μετατρέποντας τη χώρα σε φυλακή της ΕΕ. Η ενεργός συμμετοχή της αστικής τάξης της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση, την καθιστούν συνυπεύθυνη για το δράμα των ξεριζωμένων.
Εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, με ελάχιστα ή ανύπαρκτα δικαιώματα, εκτεθειμένοι στην εργοδοτική και κρατική βία και αυθαιρεσία, όπως και οι αναγνωρισμένοι και τυπικά πρόσφυγες που η κυβέρνηση πετάει στο δρόμο. Οι απαράδεκτες, ταξικές διακρίσεις και αποκλεισμοί για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, ενισχύονται. Αντίστοιχα και οι Έλληνες μετανάστες, που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, έρχονται αντιμέτωποι με απαράδεκτες συνθήκες και σειρά διακρίσεων.
Οι απελάσεις και η καταστολή ενάντια στους ξεριζωμένους, η συνέχιση του εγκλωβισμού τους στην πρώτη χώρα άφιξης, η αυστηρή επιλογή, μόνο των απαραίτητων για τα μονοπώλια, μεταναστών και προσφύγων, χαρακτηρίζει και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ.
Στη χώρα μας, η καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, κάτω από την αποφασιστική συμβολή του εργατικού- λαϊκού κινήματος, μπορεί και πρέπει να μεταφραστεί σε απομόνωση κάθε φασιστικής και ακροδεξιάς συμμορίας, που διαδίδει το ρατσιστικό δηλητήριο.
Το ΚΚΕ τιμάει την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, παλεύοντας μέσα στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, μέσα στο λαό, μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, για:
--Καμία διάκριση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, υγειονομικά, προνοιακά και λοιπά δικαιώματα. Καθολική πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση.
--Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα, πολύχρονες καθυστερήσεις.
--Ακύρωση των εξώσεων προσφύγων, παράταση των προγραμμάτων στέγασης σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, άρση της διακοπής του μηνιαίου βοηθήματος. Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη σχεδιασμένη ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία.
--Κατάργηση των προβλέψεων για διαδικασίες ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας. Μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και εκεί να αιτηθούν άσυλο.
--Να κλείσουν όλα τα hot spot στα νησιά του Αιγαίου, καμιά δομή πολύμηνου εγκλωβισμού, όπως και να ονομαστεί σε Αιγαίο και Έβρο. Άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά. Οργάνωση διαδικασιών υποβολής ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων που έχουν γίνει, σύμφωνες με τη συνθήκη της Γενεύης, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής.
--Να μπουν εμπόδια σε μια σειρά ρατσιστικών στάσεων και πρακτικών που αναπαράγονται στο έδαφος της ανισοτιμίας των γυναικών, του διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, της διαφορετικής θρησκείας, γλώσσας κλπ.
Η οργάνωση των εργαζομένων στα εργατικά συνδικάτα και τους μαζικούς συλλογικούς φορείς, η κοινή πάλη Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων, η ανάπτυξη της γνήσιας εργατικής- λαϊκής αλληλεγγύης, είναι ο ελπιδοφόρος δρόμος για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών στη δουλειά, την υγεία, την εκπαίδευση, τον ελεύθερο χρόνο, τον αθλητισμό και πολιτισμό, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου