ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Ελένη Βαφειάδου : Λαϊκή Αντιπολίτευση Στον Ανεξέλεγκτο Παχατουρίδη

 ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣΕλένη Βαφειάδου, επικεφαλής της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου-εκλογική συνεργασία με Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία

Αγώνας για ένα άλλο Περιστέρι, πιο όμορφο και δημοκρατικό

▶ Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση Παχατουρίδη;

Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση νεοφιλελεύθερης πολιτικής με τρία βασικά χαρακτηριστικά: Την εμμονή στο επικοινωνιακό παιχνίδι, τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων και την έμφαση σε έργα βιτρίνας που αφορούν αποκλειστικά το κέντρο, πράγμα που δημιουργεί μια πόλη ανισοτήτων.

▶ Τι σημαίνει για εσάς η στήριξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στην παράταξη Παχατουρίδη;

Ο Τσίπρας στη δήλωση στήριξής του, μίλησε για τον Παχατουρίδη ως τον «πατριάρχη της τοπικής αυτοδιοίκησης» προσωποποιώντας την στήριξη αυτή. Έχουμε πει πολλές φορές πως το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές και το πιστεύουμε παρόλο το «φαινόμενο» του προσώπου Παχατουρίδη. Η στήριξη αυτή λοιπόν σημαίνει τη στήριξη των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου εκ μέρους ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα που έχουν άμεση επίπτωση στη ζωή των κατοίκων. Τέτοια ζητήματα είναι η συνυπογραφή των σχεδίων της Περιφέρειας για τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών σε Φυλή και Σχιστό που θα κάνει το Περιστέρι σάντουιτς μεταξύ ρυπογόνων εκπομπών, είναι η αποδοχή των ελαστικών σχέσεων εργασίας (στα σχολεία του δήμου π.χ. υπάρχουν καθαρίστριες 18 χρόνια συμβασιούχες), είναι η αποδοχή των απευθείας αναθέσεων, του φαραωνικού νέου θεάτρου, χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ή συγκοινωνιακή μελέτη λόγω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, είναι η πολιτική νομιμοποίηση της παράτυπης χωματερής στην καρδιά της πόλης και πλήθος άλλων. Τέλος, είναι η υπόκλιση της πολιτικής στην επικοινωνία και είναι παραδοχή ήττας. Μια παραδοχή που ακυρώνει την έννοια της όποιας δημοκρατίας, αφού απαξιώνεται ο ρόλος της αντιπολίτευσης θεσμικά.

▶ Πώς μπορεί να ανατραπεί το ασφυκτικό πλαίσιο που περιγράφετε παραπάνω;

Όποτε οι πολίτες διάλεξαν τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης κατάφεραν νίκες. Όποτε επαναπαύτηκαν στους εκλεγμένους τους μόνο σιχτίριζαν την επομένη των εκλογών ή των καταστροφών που αντιμετώπιζαν μόνοι τους. Εμείς αυτό το δρόμο προτείνουμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, όχι από ιδεολογική εμμονή, αλλά γιατί είναι ο πιο αποτελεσματικός.

▶ Γιατί κάποιος να ψηφίσει Αριστερή Κίνηση Περιστερίου-εκλογική συνεργασία με Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία;

Με 75% Παχατουρίδη καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει αντιπολίτευση, ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτος. Τέτοια ποσοστά στις αστικές δημοκρατίες, όπου δεν υπάρχει κάποιου είδους κοινωνικός έλεγχος μέσα από θεσμοθετημένες επιτροπές κατοίκων και εργαλεία όπως οι τακτικοί απολογισμοί, η ανάκληση αιρετών δείχνουν έλλειμμα δημοκρατίας και στην πράξη σημαίνουν πλήρη ασυδοσία. Καλούμε λοιπόν τον κόσμο να μας ψηφίσει για να υπάρχει καταρχάς αντιπολίτευση. Αυτή η αντιπολίτευση επίσης όμως πρέπει να είναι μαχητική και εμείς αυτό βάζουμε στο τραπέζι. Αυτό δεν είναι κάτι που το υπόσχεσαι, αλλά κάτι που το προσπαθείς μέρα με τη μέρα. Αυτό κάνουμε στα 30 χρόνια λειτουργίας μας. Βασικά όμως, καλούμε τον κόσμο να μας ψηφίσει για ένα άλλο πρόταγμα, ένα άλλο όραμα για την πόλη. Αν ρωτούσαμε κάποιον πριν χρόνια τι είναι το Περιστέρι θα απαντούσε πως είναι το Μπουρνάζι. Σήμερα θα απαντούσε πως είναι η Αιμιλίου Βεάκη γιατί εκεί συγκεντρώνεται η νυχτερινή ζωή. Εμείς λέμε πως το Περιστέρι είναι πολλά περισσότερα από δυο δρόμους. Είναι η προσφυγική ιστορία του, είναι οι υπόγειες στοές του στο Κάρβουνο, είναι το βουνό του, είναι το ποτάμι του, είναι οι άνθρωποί του, είναι το βουβό κλάμα για τον Θανάση Καναούτη –τον νεκρό των πρώτων μαύρων μνημονιακών χρόνων. Όλα αυτά είναι θαμμένα, αλλά είναι αυτά ακριβώς που δίνουν σε μια πόλη χαρακτήρα, ομορφιά, ανάσα και εκτόνωση και μια υπόσχεση για μια καθημερινότητα πιο εύκολη, πιο δίκαιη και αλληλέγγυα και τελικά πιο άξια να τη ζεις.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (30.09.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου