ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913 – Νέα Μπροσούρα Από Τις Εκδόσεις Εργατική Πάλη

 


Καζλάρη Σοφία – Ιωαννίδης Μάριος

Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913 

Σελίδες: 62

Τιμή: 2 Ευρώ

Όπως είναι γνωστό με την είσοδο του 20ου αιώνα θα ανοίξει το «Μακεδονικό Ζήτημα», ίσως το πιο σκοτεινό και αντιφατικό κεφάλαιο της ιστορίας των Βαλκανίων. Ο Πηνελόπη Δέλτα στο βιβλίο της, Τα μυστικά του Βάλτου γράφει: «Ήταν ένα κράμα όλων των βαλκανικών λαών τότε η Μακεδονία. Έλληνες Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Αλβανοί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζούσαν φύρδην μίγδην κάτω από το βαρύ ζυγό των Τούρκων. Η γλώσσα τους ήταν η ίδια, η μακεδονική, ένα κράμα από σλάβικα κι ελληνικά, ανακατεμένα με λέξεις τουρκικές». Για την ίδια περίοδο ο γάλλος ιστορικός V. Berard στο βιβλίο του, Τουρκία και Ελληνισμός, γράφει ένα περιστατικό με κάποιο ξενοδόχο ντυμένο με παραδοσιακή ελληνική φορεσιά να του δηλώνει σε άπταιστα ελληνικά: «Ναι γιατί εγώ είμαι από τη Σαλονίκη και πριν γίνω βούλγαρος τον καιρό που δεν ήξερα ακόμη, πίστευα πως ήμουν Έλληνας».

  Αυτά τα δυο μικρά αποσπάσματα/μαρτυρίες δείχνουν ανάγλυφα, πράγμα που φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία της σύνθεσης του πληθυσμού που παρατίθενται στο κείμενο, ποια ήταν η κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων που έμενε ακόμη κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό. Αυτή η περιοχή σε σχήμα τεράστιου αχλαδιού με την Κωνσταντινούπολη στην κορυφή και την βάση στην Αδριατική, από την Πρέβεζα μέχρι την Σκόδρα, σφηνωμένο ανάμεσα στα καινούργια βαλκανικά κράτη, έφερε το όνομα Μακεδονία. «Δεν είχε καμιά συγκεκριμένη εθνική συνείδηση. Η εθνική συνείδηση διαμορφωνόταν μέσα από τη στέρηση, τις μνήμες, τα μικροσυμφέροντα, την ανασφάλεια της δύσκολης ζωής, την προσδοκία για μια καλύτερη ζωή, την προπαγάνδα, την εξαγορά, την βία».

…………………………………………………………………………..

 Ταυτόχρονα, όμως, για τις πληβειακές μάζες της βαλκανικής θα άνοιγε μια ελπίδα για την πραγματοποίηση όλων ουτοπικών ονείρων, για μια ζωή ειρηνική, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση χωρίς διαιρέσεις και εθνικισμούς μέσα σε μια Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία.

Από τον πρόλογο της έκδοσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου