ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Φωτεινή Μπακαδήμα : Ο Κοινοβουλευτισμός Και Η Δημοκρατία Σε Καραντίνα

Η Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 θα γραφτεί με τα μελανότερα χρώματα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας καθώς αποτέλεσε σταθμό ποινικοποίησης και φίμωσης του κοινοβουλευτικού λόγου.

της Φωτεινής Μπακαδήμα, βουλευτή Β Πειραιά και Γραμματέα της ΚΟ του ΜεΡΑ25

Σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, συζητήθηκαν υποθέσεις άρσεις ασυλίας βουλευτών που δεν θα έπρεπε καν να έρθουν προς συζήτηση, παρά να επιστρέψουν ώστε να τεθούν στο αρχείο και να απορριφθούν ως προδήλως αβάσιμες. Κι αυτό γιατί αμφότερες οι τοποθετήσεις αφορούσαν και εντάσσονταν στο πλαίσιο της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων των βουλευτών.

Θεωρητικά και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα της χώρας μας, κανένας βουλευτής δεν μπορεί να διωχθεί για έκφραση γνώμης και ψήφο ούτε για δράσεις που εμπίπτουν των καθηκόντων του.

Δυστυχώς, η ΝΔ, επιλέγοντας να ερμηνεύσει κατά το δοκούν τόσο το Σύνταγμα όσο και τον κανονισμό της Βουλής, αποφάσισε να προχωρήσει σε θετική πρόταση για άρση ασυλίας στο πλαίσιο της επιτροπής δεοντολογίας όσο και σε ψήφο υπέρ της άρσης ασυλίας της συναδέλφου βουλευτού Α’ Αθήνας του ΜεΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου. Το “αδίκημα” που διέπραξε; Ομιλία από το βήμα της Βουλής με την ιδιότητα, μάλιστα, της ειδικής αγορήτριας, σημείο της οποίας φαίνεται να ενόχλησε κάποιους οι οποίοι προχώρησαν σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Όμως, το βασικότερο της όλης διαδικασίας είναι πως η ΝΔ ψήφισε τελικά υπέρ της άρσης ασυλίας βουλευτή που μίλησε από το βήμα της Βουλής, γεγονός που δηλώνει προδήλως πως ό,τι είπε όχι απλώς εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, αλλά είναι το αποκορύφωμα αυτής.

Παρακολουθούμε όλους τους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ τις συνεχείς ταλαντώσεις της γύρω από τα όριο της συνταγματικής εκτροπής. Ξεκίνησε από την κακή νομοθέτηση με τη μορφή τροπολογιών – νομοσχεδίων τελευταίας στιγμής σε συζητήσεις άλλων ολότελα παράταιρων θεματικά νομοσχεδίων για να φτάσουμε σήμερα στην πρώτη προσπάθεια φίμωσης και ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου.

Δεν θέλησαν οι συνάδελφοι βουλευτές της συμπολίτευσης να αντιληφθούν πως, με τη θετική τους ψήφο, βάζουν τη χώρα σε άσχημα μονοπάτια καθώς σήμερα προχώρησαν στην άρση ασυλίας βουλευτή του ΜέΡΑ25, όμως, στην πραγματικότητα άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας.

Αλίμονο αν πλέον όλοι φοβόμαστε να εκφράσουμε ελεύθερα τη γνώμη μας, ειδικά από το βήμα της Βουλής. Αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν έχουμε μόνο συνταγματική και κοινοβουλευτική εκτροπή. Έχουμε τη μετατροπή της ΝΔ σε μια κατ’ επίφαση δημοκρατική κυβέρνηση που επιχειρεί να τρομάξει και να φιμώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους για να μην υπάρχει αντίλογος στα όσα νομοθετούνται και εφαρμόζονται.

Το πλήγμα που δέχτηκε σήμερα η ελευθερία λόγου των βουλευτών έρχεται να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι στην πορεία της πλήρους υιοθέτησης του μοντέλου Ορμπάν. Όλοι όσοι παρακολούθησαν τη μακρά συνεδρίαση αντιλήφθηκαν την ατέρμονη και αγωνιώδη προσπάθεια της κυβερνώσας παράταξης να στηριχθεί σε έωλα επιχειρήματα, θέλοντας να αποδείξει πως η άποψή της είχε βάση. Η ΝΔ επιθυμεί να επεκτείνει το “αποφασίζομεν και διατάζομεν” που εφαρμόζει τους τελευταίους 18 μήνες σε επιβεβλημένο σιωπητήριο στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Το ΜέΡΑ25 και συνολικά η αντιπολίτευση ούτε θα γίνει αποκούμπι ή σανίδα στήριξης στη συνταγματική και κοινοβουλευτική εκτροπή της κυβέρνησης ούτε θα αποδεχτεί τη φίμωση. Ο πολιτικός λόγος δεν ποινικοποιείται ούτε διώκεται. Κάθε επιθυμία και προσπάθεια εκφοβισμού και χειραγώγησης των βουλευτών ώστε να σιωπήσουν γυρνά τη χώρα μας σε μια εξαιρετικά σκοτεινή εποχή και θέτει τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό σε επικίνδυνες ατραπούς.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη kontranews 20/12/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου