Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Πρωτομαγιάτικο μήνυμα του Διεθνούς Σοσιαλιστικού Κέντρου “Κριστιάν Ρακόφσκυ”

Εμπρός για μια διεθνή Πρωτομαγιά δράσης για τις ζωές μας, σε αλληλεγγύη με τους υγειονομικούς και όλους τους καταπιεσμένους επί της γης!

Πόλεμο ενάντια στον κορωνοϊό, πόλεμο ενάντια στη βάρβαρη επίθεση του καπιταλισμού!


Η Πρωτομαγιά του 2020 είναι μοναδική στην ιστορία της εργατικής τάξης.

Η ανθρωπότητα ως σύνολο βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή καταστροφή εξαιρετικά απειλητικών διαστάσεων. Ταυτόχρονα, η πανδημία του κορωνοϊού πυροδότησε την έκρηξη όλων των άλυτων αντιφάσεων της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Ουσιαστικά, η πανδημία δείχνει ότι ο καπιταλισμός έχει πλέον αποδειχθεί ασύμβατος με τις πιο επείγουσες ανάγκες της ενεργού διαδικασίας της ζωής, κι έχει γίνει ιστορικό εμπόδιο, που μόνο η παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει.

Τα τρισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας που προμήθευσαν οι κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις για να σώσουν το σύστημα δεν είναι σε θέση να σταματήσουν την παγκόσμια οικονομική καταστροφή. Ήδη πριν από την πανδημία, οι «ανορθόδοξες» νομισματικές πολιτικές είχαν εξαντληθεί ως μέσο για να συγκρατήσουν την παγκόσμια κρίση μετά το 2008. Η πηγή του ιστορικού συστημικού προβλήματος δε βρίσκεται στην νομισματική πολιτική αλλά στον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Η πανδημία δεν επιτάχυνε απλά την αναμενόμενη εμβάθυνση της Τρίτης Μεγάλης Ύφεσης. Ένα ποιοτικό άλμα έλαβε χώρα. Η καπιταλιστική παραγωγή σε όλο τον κόσμο παγώνει σε έναν παρατεταμένο οικονομικό χειμώνα. Με την καραντίνα, το γενικευμένο lockdown, οι οικονομικές δραστηριότητες σταμάτησαν η μια μετά την άλλη και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αποδιοργανώθηκαν.

Η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι ήδη πίσω, όχι μπροστά μας καθώς η οικονομία βρίσκεται σ’ αυτό που ονόμασε Μεγάλη Καραντίνα:, «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα»! Ο ρυθμός της αύξησης της ανεργίας επιταχύνεται 20 φορές σε σύγκριση με την περίοδο μετά την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση του 2008. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), η κρίση του κορονοϊού πρόσθεσε στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας 36 εκατομμύρια νέους άνεργους.

Τα επίκεντρα βρίσκονται τώρα στην Αμερική και την Ευρώπη. Οι Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley αναμένουν μείωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 30% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο Υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Στιβ Μνούχιν προειδοποίησε ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να ανεβεί σε ύψη πάνω από 20 τοις εκατό, διπλάσιο απ’ το ανώτατο όριο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης μετά το 2008, ή ακόμη και στο 30 τοις εκατό. Σε μία εβδομάδα στα μέσα Μαρτίου, 3,1 εκατομμύρια νέοι άνεργοι προστέθηκαν στις ΗΠΑ, την επόμενη εβδομάδα 3,3 εκατομμύρια και στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου αυξήθηκαν προστέθηκαν κι άλλα 6,6 εκατομμύρια. Ήδη είναι πάνω από 25 εκατομμύρια.

Στην Ευρώπη, όλες οι χώρες πλήττονται από την πανδημία: η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται σε χάος. Στην Ισπανία σε δύο εβδομάδες 1 εκατομμύριο ακόμα άνεργοι προστέθηκαν στις στρατιές των ανέργων. Στη Γαλλία 4,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι σταμάτησαν να εργάζονται, λαμβάνοντας προσωρινά επιδότηση απ’ το κράτος.

Στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει ήδη χρεοκοπήσει και καταστραφεί την τελευταία δεκαετία από την κρίση, το εργατικό δυναμικό σ’ εκείνες τις επιχειρήσεις που παρέμειναν σε λειτουργία γνωρίζει μαζικές απολύσεις, λαμβάνοντας ως κρατική επιχορήγηση μόνο 800 ευρώ για τους επόμενους δύο μήνες. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι εταιρείες που λειτουργούν θα λειτουργούν εναλλάξ μισό μήνα με το ήμισυ της άθλιας αμοιβής τους, υπό τις πλέον ανθυγιεινές συνθήκες. Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων εργαζόταν και εργάζεται για ελάχιστα ευρώ έως τώρα σε επισφαλείς θέσεις εργασίας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τώρα αντιμετωπίζει την άμεση απόλυση κι ανεργία. Ο τουρισμός, η πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα, σωριάστηκε σε ερείπια.

Αναμφίβολα στην πιο απελπιστική θέση, μαζί με τους χιλιάδες που έχουν χάσει την ελπίδα να βρουν δουλειά ή καταφύγιο, είναι οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την Αφρική που φυλακίζονται υπό τις πιο φρικτές συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αυτής της χώρας , την «πρώτη γραμμή» της «Ευρώπης Φρούριο»

Στην Τουρκία, ένα σύστημα που διαιρεί ταξικά την κοινωνία καλεί από την μια τις ανώτερες τάξεις να μείνουν σπίτι, ενώ από την άλλη οδηγεί αδίστακτα τους εργαζομένους στις «ουσιώδεις» βιομηχανίες στις ανθυγιεινές συνθήκες των συνωστισμένων μεταφορών και της αλυσίδας εργασίας σε εργοστάσια όπου κάθε εργαζόμενος συνεχώς χειρίζεται προϊόντα που έχουν αγγίξει πληθώρα χεριών! Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας δύο ώρες πριν απ’ τα μεσάνυχτα, γεγονός που προκάλεσε σκηνές πανικού, με τις οικογένειες να προσπαθούν να αγοράσουν ψωμί για τις επόμενες 48 ώρες, καταστρέφοντας ό, τι θετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει επιτύχει η «κοινωνική απόσταση» εβδομάδων. Η ανικανότητα ανταγωνίζεται την απόλυτη παραμέληση της υγείας του εργατικού πληθυσμού. Όλο αυτό το διάστημα η οικονομική κρίση βαθαίνει με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να διασώσει τις ναυαγισμένες εταιρείες.

Και η καταστροφή βρίσκεται μόνο στα αρχικά της στάδια. Από αυτά τα επίκεντρα στην Ευρώπη και την Αμερική, η πανδημία επεκτείνεται στην περιφέρεια του καπιταλιστικού κόσμου που βυθίζεται στη φτώχεια. Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δε διαθέτει το απαραίτητο τρεχούμενο νερό για να πλύνει τα χέρια του και μένει σε καλύβες ενός δωματίου, σε κτίρια συνωστισμένα σε στενές λωρίδες και σοκάκια, σε παραγκουπόλεις, τοποθεσίες στις οποίες μπορεί να περιμένει κανείς μόνο μια παρωδία της απομόνωσης που τόσο επίμονα υποστηρίζεται. Το νοσοκομειακό σύστημα σ’ αυτές τις χώρες είναι άθλιο ακόμη και σε κανονικές στιγμές, πόσο μάλλον υπό την πίεση μιας πανδημίας.

Η Ινδία, η χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε καραντίνα πέφτει κι αυτή τώρα στην πυρά. 

Στην Αφρική μόλις τώρα εισβάλλει ο ιός. Τα σήματα συναγερμού και τα στοιχεία των πρώτων περιπτώσεων κορωνοϊού μεταπηδούν από τη μία αφρικανική χώρα στην άλλη. Η Νότια Αφρική και η Νιγηρία έχουν ήδη πληγεί. Το Λάγος, η πρωτεύουσα της Νιγηρίας και η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της ηπείρου, βρίσκεται σε κατάσταση καραντίνας. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή.

Η Λατινική Αμερική υποφέρει. Η πανδημία έχει ήδη προκαλέσει καταστροφή στη Βραζιλία, η οποία επιδεινώθηκε αφάνταστα απ’ την επίμονη άρνηση του φασιστοειδούς καθεστώτος του Μπολσονάρο. Τώρα επεκτείνεται στην Αργεντινή, τη Χιλή, το Εκουαδόρ, την Βολιβία κ.α.. Αλλά οι φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι ακόμη στην αναμονή. Το σκηνικό θα είναι τρομακτικό όταν ο ιός απλωθεί σε χώρες όπως η Αϊτή. Το ίδιο ισχύει και για τα φτωχότερα έθνη της Ασίας, όπου ο πόλεμος κατέστρεψε χώρες απ’ το Αφγανιστάν ως τη Συρία κι απ’ την Υεμένη ως τη Λιβύη. Η Γάζα, εκείνη η περιοχή όπου βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε μια καραντίνα θανάτου απ’ το σιωνιστικό Ισραήλ, κινδυνεύει σίγουρα να αποδεκατιστεί από την πανδημία.

Το Ιράν, όπου ο ιός έχει ήδη λάβει τεράστιες διαστάσεις, υποφέρει επιπλέον απ’ τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν απ’ τον ιμπεριαλισμό. Νέες κυρώσεις έπληξαν επίσης τη Βενεζουέλα και την Κούβα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο δρόμο και στα κάθε είδους στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη, στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, στη Μέση Ανατολή ή την Αφρική, παραμένουν αόρατοι στα δυσοίωνα στατιστικά στοιχεία. Οι φυλακές, από τα περιβόητα συστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βραζιλίας έως τα υπερπλήρη και βρώμικα σπίτια-φυλακή των φτωχών χωρών, όπου μαραζώνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι που ούτε καν στέλνονται σε δίκη, γίνονται προνομιούχοι τόποι της έξαρσης της πανδημίας. Μια καταστροφή αδιανόητων διαστάσεων επέρχεται στην ανθρωπότητα.

Η καπιταλιστική κοινωνία, σε χώρες πλούσιες και φτωχές, έχει αποβάλλει το μανδύα του πολιτισμού, πετώντας τους εργαζομένους εκτός αγοράς εργασίας ή σε χώρους εργασίας που είναι όλο και περισσότερο συλλογικά νεκροκρέβατα, χωρίς να παίρνονται κάποια σοβαρά μέτρα υγιεινής. Οι κοινωνίες μας τώρα μοιάζουν σχεδόν με την Αίγυπτο των Φαραώ, όπου οι μάζες των εργατών εργάζονταν μέχρι θανάτου για το χτίσιμο των πυραμίδων!

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν μάσκες, τεστ, προστατευτικός προσωπικός εξοπλισμός, εξοπλισμός πρώτης γραμμής για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αναπνευστήρες, τα διάφορα είδη φαρμάκων που είναι απαραίτητα για την ανακούφιση του πόνου και της ταλαιπωρίας των ασθενών, πλάσμα αντισωμάτων. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, τις πλούσιες χώρες που έχουν πλέον γίνει το επίκεντρο της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και οι οργανώσεις τους κραυγάζουν ενάντια στα ανεπαρκή επίπεδα ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού καθώς κολλάνε τον ιό και όλο και περισσότεροι πεθαίνουν στα «χαρακώματα» του λεγόμενου «πολέμου ενάντια στον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό». Όλο και περισσότερο όλες οι κυβερνητικές και υγειονομικές αρχές αναγνωρίζουν ξεκάθαρα ότι σε μερικές μέρες ή εβδομάδες δε θα υπάρχει πλέον η ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης για τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών. Παρ’ όλη αυτή την αδιαμφισβήτητη αλήθεια, τα εργοστάσια επιμένουν να θέλουν να παράγουν πολυτελή αυτοκίνητα και μοντέρνα ρούχα και καλλυντικά και οτιδήποτε άλλο για το οποίο η κοινωνία γενικά δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή, τίποτα εκτός από τον επείγοντα απαραίτητο εξοπλισμό και ρούχα για τον «πόλεμο ενάντια στον ιό». Αυτός είναι ο καπιταλισμός στη γυμνή του αναρχία της αγοράς και την άσβεστη δίψα του για κέρδος!

Η πανδημία έχει ξεσκεπάσει εντελώς την χρεοκοπία των μεθόδων που υποτάσσουν την υγεία του πληθυσμού στο σύστημα κερδών και στο «αόρατο χέρι» της αγοράς. Τα εγκλήματα του καπιταλισμού εμφανίζονται πιο ξεκάθαρα σε σύγκριση μ’ εκείνες τις χώρες που πέρασαν από σοσιαλιστικές επαναστάσεις στο παρελθόν. Η ανωτερότητα των μεθόδων που κληρονομήθηκαν απ’ τον κεντρικό σχεδιασμό παρατηρήθηκε σε χώρες που είχαν γνωρίσει στο παρελθόν επαναστατικές κοινωνικές μεταμορφώσεις όπως η Κίνα ή το Βιετνάμ.

Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που έπρεπε να αντιμετωπίσει μια επιδημία πρωτοφανών διαστάσεων για τουλάχιστον έναν αιώνα, χωρίς να έχει το πλεονέκτημα να μάθει από την εμπειρία άλλων χωρών, όπως η Δύση λόγω της κινεζικής εμπειρίας που προηγήθηκε. Κι όμως, χάρη στο δημόσιο νοσοκομειακό της σύστημα και τον ιδιαίτερο τρόπο κοινωνικοποιημένης κινητοποίησης της εργασίας, κατάφερε να περιορίσει σχεδόν τη ζημιά της επιδημίας σε μια επαρχία (Χουμπέι) και σε μία πόλη (Γιουχάν) και να την θέσει υπό έλεγχο από μόνη της. Είναι η μεγαλύτερη ειρωνεία το να βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ, η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο, να έχει πλέον φτάσει πάνω απ’ το πενταπλάσιο του αριθμού των κρουσμάτων της Κίνας κι ότι ταυτόχρονα έχει μόνο το ένα πέμπτο του πληθυσμού της τελευταίας!

Το Βιετνάμ έμεινε σχετικά ανέγγιχτο από τον ιό, παρά το ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας χτύπησε την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία. Οι δύο αυτές χώρες τώρα στέλνουν γιατρούς και ιατρικό υλικό στις πλούσιες χώρες της Δύσης, καθώς οι τελευταίες υφίστανται η καθεμιά μιαν εθνική καταστροφή, την οποία δε μπορούν να υπερνικήσουν.

Αλλά το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά την αντίθεση μεταξύ των κοινωνιών που βρίσκονταν σε μετάβαση στο σοσιαλισμό και των καπιταλιστικών κοινωνιών είναι η Κούβα. 

Είναι αυτή η χώρα όπου τα συστήματα ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης είναι ασύγκριτα ισχυρότερα από όλες τις καπιταλιστικές χώρες σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα ανάπτυξης και πλούτου. Η Κούβα έχει παρουσιάσει σε ολόκληρο τον κόσμο το αντιπαράδειγμα των ΗΠΑ του Τραμπ ή της ΕΕ της ανθρωποφάγας “λιτότητας”, στέλνοντας γενναιόδωρα γιατρούς, ιατρικό υλικό και επιστημονική τεχνογνωσία σε δεκάδες χώρες. Ο τρόπος με τον οποίο το κράτος της Κούβας παρακολουθεί την (περιορισμένη) εξάπλωση του ιού στο νησί του, στέλνοντας τους πιο έμπειρους γιατρούς από σπίτι σε σπίτι καθημερινά, θεσπίζοντας αυστηρά μέτρα καραντίνας σε γειτονιές που έχουν ήδη μολυνθεί και διορίζοντας εξειδικευμένους γιατρούς σε τέτοιες γειτονιές όπου έρχονται σε προσωπική επαφή με τους ντόπιους, είναι επίσης ένα σαφές παράδειγμα μιας συμπεριφοράς φροντίδας, επαγγελματικής ικανότητας και, κυρίως, ανθρωπισμού.

Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι η εργατική τάξη πρέπει να κερδίσει τον ταξικό πόλεμο για να σώσει τον εαυτό της και την υπόλοιπη κοινωνία απ’ τον υγειονομικό όλεθρο που επέρχεται πάνω μας.

Καλούμε όλα τα κόμματα της εργατικής τάξης, τα συνδικάτα, τα κοινωνικά κινήματα και τους αντιιμπεριαλιστές αγωνιστές σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τις προγραμματικές και στρατηγικές μας διαφορές, να συνεργαστούν σε μια προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός ενιαίου μετώπου για να πολεμήσουμε ταυτόχρονα στους δύο πολέμους , τόσο ενάντια στην πανδημία όσο κι ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα του κέρδους και τον ιμπεριαλισμό. Ας αγωνιστούμε για να αναδιαρθρώσουμε ριζικά τη σύνθεση των προϊόντων των απαραίτητων τομέων της βιομηχανίας και των μεταφορών στις χώρες μας, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες της καταπολέμησης του κορωνοϊού, όχι μόνο για τις ανάγκες της χώρας μας αλλά και για να καλύψουμε τις ανάγκες των φτωχότερων χωρών που περιμένουν με τη σειρά τους να καταστραφούν! Για το σκοπό αυτό, ας ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε την αδίστακτη επίθεση του κεφαλαίου στη μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας!

Κάντε την Πρωτομαγιά μια κόκκινη μέρα αλληλεγγύης με τους υγειονομικούς που κρεμούνε τη ζωή τους σε μια κλωστή, για να σώσουν τις ζωές των άλλων ανθρώπων, χωρίς να έχουν πολλές φορές την κατάλληλη προστασία που τους αξίζει από την κοινωνία που υπηρετούν!

Ας οργανώσουμε, με συγχρονισμένο τρόπο, ο καθένας σύμφωνα με τις μαχητικές παραδόσεις της χώρας του, πορείες στις αυλές των νοσοκομείων και των εργασιακών μας χώρων, εσωτερικές συναντήσεις μεταξύ των εργαζομένων, παύσεις εργασίας, πορείες γειτονιάς, διαδικτυακές δράσεις κάθε είδους, φορώντας κόκκινες ρίγες και κορδέλες, κρατώντας κόκκινα γαρίφαλα, τραγουδώντας το «Bella ciao», το «Venceremos» ή το «We Shall Overcome» ή οποιοδήποτε από τα δικά μας παραδοσιακά επαναστατικά τραγούδια κι οπωσδήποτε την «Διεθνή», δείχνοντας την αλληλεγγύη μας στο υγειονομικό προσωπικό σε όλο τον κόσμο που πολεμάει τον ιό για όλους μας και ας στείλουμε μια εκκωφαντική κραυγή στην αστική τάξη των χωρών μας και στις κυβερνήσεις της ότι δε θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας να πεθάνουν στα «χαρακώματα» για τα κέρδη τους!

Ας οργανώσουμε απεργίες σ’ αυτές τις επιχειρήσεις και τους χώρους εργασίας που αγνοούν ανάλγητα όλα τα μέτρα υγιεινής, τα αναγκαία για την προστασία των εργαζομένων τους! Ας οργανώσουμε απεργίες για να αναγκάσουμε τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων να παράγουν μάσκες και προστατευτικά εργαλεία, τα εργοστάσια αυτοκινήτων και άλλες μηχανικές βιομηχανίες να παράγουν αναπνευστήρες (ένα αίτημα για το οποίο οι εργαζόμενοι της General Electric εγκατέλειψαν τη δουλειά τους πρόσφατα στις ΗΠΑ), οι εργολάβοι να χτίσουν νοσοκομεία στη θέση πολυκατοικιών πολυτελείας, οι μεταφορικές εταιρείες να παρέχουν τους αδρανείς στόλους λεωφορείων και μικρότερων οχημάτων τους, ώστε οι εργαζόμενοι στους βασικούς τομείς να εργάζονται με ασφάλεια!

Προτείνουμε τα παρακάτω αιτήματα, ως αρχή, αλλά είμαστε εντελώς ανοικτοί σε νέες προτάσεις:
  • Όχι λεφτά για τις εταιρείες και τις τράπεζες! Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση όσων μεγάλων οικονομικών συγκροτημάτων που χρεοκοπούν κάτω από εργατικό έλεγχο και ανακατεύθυνση αμέσως των πόρων τους σε επενδύσεις σε βιομηχανίες για τις ανάγκες της καταπολέμησης του ιού·
  • Εθνικοποίηση όλων των εταιρειών σε βιομηχανίες που μπορούν να παράγουν ιατρικό εξοπλισμό, όλων των φαρμακευτικών εταιριών και όλων των τραπεζών, έτσι ώστε οι πόροι να μπορούν να κινητοποιηθούν υπό κρατικό έλεγχο για την καταπολέμηση της πανδημίας·
  • Εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων και των ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης για να κινητοποιηθεί όλο τους το δυναμικό και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά για την καταπολέμηση της πανδημίας·
  • Μείωση αμέσως των δαπανών εξοπλισμών των χωρών της G-20 για να ελευθερωθούν πόροι για την καταπολέμηση του ιού·
  • Τερματισμός όλων των ιμπεριαλιστικών κυρώσεων, ιδίως για φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και τρόφιμα·
  • Απαλλοτρίωση όλου του πλούτου που βρίσκεται στους φορολογικούς παραδείσους, για να χρησιμοποιηθούν οι πόροι τους ενάντια στην πανδημία σε διεθνές επίπεδο, με προτεραιότητα τις φτωχές χώρες
  • Μέτρα για την ασφάλεια της υγείας σε όλες τις ουσιώδεις βιομηχανίες (εργοστάσια, γεωργία, μεταφορές, ναυτιλία, λιανική κλπ., συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς μεταφοράς από και προς την εργασία, συντομότερες βάρδιες, τέσσερις μέρες την εβδομάδα, αυξήσεις αμοιβών, επιπλέον προσωπικό, όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας, προστατευτικός εξοπλισμός, υποφερτό ωράριο κλπ.
  • Καμία απόλυση, όχι στο μειωμένο ωράριο εργασίας με περικοπή των αμοιβών. Οι εργάτες χρειάζονται τους μισθούς τους για να ζήσουν, ας πληρώσουν οι καπιταλιστές το τίμημα·
  • Όχι ελεημοσύνη αλλά επίδομα ανεργίας σύμφωνα με τις ανάγκες της ζωής σε όλους τους άνεργους·
  • Κατάργηση του εξωτερικού χρέους των υπερχρεωμένων φτωχών χωρών, ίδρυση ενός διεθνούς ταμείου για να επενδύσουν αυτές οι χώρες σε υγειονομική περίθαλψη, καθαρό τρεχούμενο νερό, κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού·
  • Κατάργηση όλων των προνομίων των φαρμακευτικών εταιρειών για να γίνει η παραγωγή γενόσημων φαρμάκων δικαίωμα για τις φτωχές χώρες·
  • Οργανώστε μια Κόκκινη Πρωτομαγιά σε αλληλεγγύη με τον στρατό της πρώτης γραμμής ενάντια στον ιό, όλους τους υγειονομικούς σε όλο τον κόσμο.
Το Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκυ”
κι οι οργανώσεις-μέλη του
ΕΕΚ (Ελλάδα)
DİP (Τουρκία)
ΟΚΠ (Ρωσική Ομοσπονδία)
ΡΠΚ (Ρωσική Ομοσπονδία)
Ένωση “Σοβιετική Ένωση”
Πρωτομαγιά 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου