Νομοσχέδιο-έκτρωμα ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δίκαιη εργασία για όλους» όταν περιέχει αποκλειστικά… «δώρα» για την εργοδοσία, στα χνάρια των προκατόχων της, Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνι Γεωργιάδη που «πέρασαν» σημαντικά νομοσχέδια απορρύθμισης και κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο που ανακοινώθηκε έρχεται να γενικεύσει τις πιο ακραίες μορφές ευελιξίας στην αγορά εργασίας καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει 13ωρη ημερήσια εργασία σε έναν εργοδότη, υπερωρίες στην εκ περιτροπής απασχόληση σε βάρος των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης, fast track προσλήψεις μέσω κινητού για δύο ημέρες αλλά και πιο γρήγορες απολύσεις, τετραήμερη εργασία, κατάργηση εισφορών σε προσαυξήσεις και αποδόμηση των (όποιων) συλλογικών ρυθμίσεων υπέρ ατομικών συμφωνιών.
13ωρο σε έναν εργοδότη
Το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει τα πιο κάτω μέτρα ως «εκσυγχρονισμός εργατικών διατάξεων» και ως «προσαρμογή στις σημερινές ανάγκες εργαζομένων και επιχειρηματιών», δηλαδή το 13ωρο ως ανάγκη των εργαζόμενων… Συγκεκριμένα το υπουργείο σημειώνει τα εξής:
-Το ισχύον πλαίσιο που επιτρέπει εργασία έως 13 ώρες ημερησίως σε 2 ή περισσότερους εργοδότες, προβλέπεται και σε περίπτωση ενός εργοδότη, με τις ίδιες προϋποθέσεις ανάπαυσης καθώς και προσαυξήσεις στις υπερωρίες.
-Επιτρέπεται υπερωρία και στην εκ περιτροπής εργασία, με τις νόμιμες προσαυξήσεις (40% προσαύξηση στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο)
-Ενισχύεται το εισόδημα του εργαζομένου και καλύπτονται οι ανάγκες της επιχείρηση
Fast track προσλήψεις για.. δύο μεροκάματα
Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, οι προσλήψεις θα γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα:
-Η αναγγελία πρόσληψης ολοκληρώνεται με ένα μόνο έγγραφο, αντί για τέσσερα.
-Συγκεντρωτικό ψηφιακό αρχείο για τον εργαζόμενο και δυνατότητα ειδοποιήσεων μέσω του myErgani.
-Εφαρμογή για κινητά για εργοδότες, για πρώτη φορά, αντίστοιχη με το myErgani για εργαζομένους για τη διαχείριση όλων των ζητημάτων εργασιακών σχέσεων.
-Εισάγεται η δυνατότητα ταχείας πρόσληψης (fast track) για επείγουσες ανάγκες της επιχείρησης μέσω εφαρμογής από κινητό, για εργασία έως 2 ημερών.
Tετραήμερα εργασία
Προβλέπεται επίσης δυνατότητα τετραήμερης εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε συνεννόηση με τον εργοδότη. Η διάταξη, αν και παρουσιάζεται ως φιλεργατική, δεν προβλέπει καμία μείωση του συνολικού χρόνου εργασίας, ανοίγοντας τον δρόμο για δεκάωρα ή και πλασματικά μειωμένα ωράρια, χωρίς πραγματικό όφελος για τον εργαζόμενο.
Το νομοσχέδιο παρέχει ακόμα τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να κατανέμει την ετήσια άδειά του, κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη. Στη πράξη δηλαδή δίνεται το ελεύθερο στους εργοδότες να δίνουν την καλοκαιρινή άδεια τον… Φλεβάρη.
Το νομοσχέδιο επεκτείνει την απαλλαγή των προσαυξήσεων από ασφαλιστικές εισφορές όχι μόνο για υπερεργασία, υπερωρίες, νυκτερινά και εργασία σε αργίες, αλλά και για όσες προσαυξήσεις προβλέπονται από συλλογικές συμβάσεις ή χορηγούνται οικειοθελώς από τον εργοδότη. Ενισχύεται έτσι το κίνητρο για αύξηση της διάρκειας εργασίας χωρίς επιβάρυνση του εργοδότη, ενώ στερείται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από πολύτιμους πόρους.
Σε όλο το εύρος του, το νομοσχέδιο δίνει έμφαση στην ατομική διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, είτε πρόκειται για άδειες, είτε για ωράρια, είτε για την αποχώρηση από την εργασία. Η έννοια της συλλογικής σύμβασης παραμένει στο περιθώριο, ενισχύοντας και παρέχοντας θεσμική κάλυψη στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
Πηγή : Πριν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου