Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Δήλωση Της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης Σχετικά Με Την Πτώση Του Καθεστώτος Άσαντ Στη Συρία

 

1. Χαιρετίζουμε την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία. Συγχαίρουμε τον συριακό λαό για την οριστική ήττα μιας δικτατορίας που τον κυβέρνησε άδικα για πάνω από 50 χρόνια, σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εξαθλίωσε και εκτόπισε εκατομμύρια ανθρώπους και διέλυσε τη χώρα. Η δημοκρατική και λαϊκή επανάσταση του Μαρτίου 2011 δικαιώθηκε τελικά.

2. Ένα τεράστιο βάρος έχει φύγει από τους ώμους του συριακού λαού. Η πτώση του Άσαντ είναι μια ευκαιρία γι' αυτούς, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας, να οικοδομήσουν μια νέα ελεύθερη και ανεξάρτητη Συρία πάνω στα ερείπια αυτής της δολοφονικής δικτατορίας.

3. Το καθεστώς απάντησε στην επανάσταση εξαπολύοντας έναν τρομερό πόλεμο που κατέστρεψε τη Συρία την τελευταία δεκαετία. Με τη βοήθεια των συμμάχων του, της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ, ο Άσαντ κατάφερε να συντρίψει στρατιωτικά τις επαναστατικές δυνάμεις. Παρ' όλα αυτά, η λαϊκή αντίσταση με την πάροδο του χρόνου υπονόμευσε τόσο πολύ το καθεστώς, ώστε, όταν η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) ξεκίνησε την επίθεσή της, κανείς δεν ήταν έτοιμος να το υπερασπιστεί.

 

4. Η στιγμή της κατάρρευσης διαμορφώθηκε από διασταυρούμενους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Αυτοί περιλάμβαναν την εμπλοκή της Ρωσίας στην Ουκρανία που περιόρισε τις δυνατότητές της, την αποδυνάμωση του Ιράν και της Χεζμπολάχ από την ισραηλινή επίθεση από τον Σεπτέμβριο, την άρνηση του καθεστώτος να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Τουρκία, την άρνησή του να επιδιώξει οποιαδήποτε πολιτική λύση μέσω διαπραγμάτευσης και την αποσύνθεση και κατάρρευση των θεσμών του, ιδίως του στρατού.

5. Η προέλαση της HTS και άλλων πολιτοφυλακών της αντιπολίτευσης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την έγκριση και την υποστήριξη της Τουρκίας. Σημαντικές συγκρούσεις με τις δυνάμεις του καθεστώτος ήταν ελάχιστες, ενώ οι πόλεις έπεφταν με αναπάντεχο  ρυθμό. Η Δαμασκός έπεσε μετά από μόλις 12 ημέρες. Οι δυνάμεις του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών και των κατώτερων αξιωματικών, αρνήθηκαν να το υπερασπιστούν. Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τα όπλα τους και επέστρεψαν στα χωριά και τις πόλεις τους. Όταν οι μάζες είδαν ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος είχαν αποσυρθεί, κατέκλυσαν τους δρόμους, φωνάζοντας για την πτώση του καθεστώτος και την απελευθέρωση. Ήταν μετά από αυτό που οι δυνάμεις του HTS κινήθηκαν μέσα στις πόλεις.

6. Ο πόλεμος είχε ήδη επιτρέψει σε εξωτερικές δυνάμεις να χαράξουν σφαίρες επιρροής στη Συρία. Αυτό συνεχίζεται παρά τη φυγή της δυναστείας Άσαντ. Η Τουρκία έχει πλέον κυρίαρχη επιρροή. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα προτιμούσαν πιθανώς να διατηρήσουν ένα εξασθενημένο καθεστώς Άσαντ στη Δαμασκό, βλέπουν την πτώση του ως μέρος της διαδικασίας «αναδιάταξης της Μέσης Ανατολής» που ξεκίνησε με την επίθεση κατά του Λιβάνου. Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μαζικούς βομβαρδισμούς με σκοπό να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Συρίας, έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στα Υψίπεδα του Γκολάν και έχει καταλάβει νέα εδάφη. Το Ισραήλ στοχεύει να καταστήσει τη Συρία, η οποία έχει διεξάγει τρεις πολέμους εναντίον του, ένα αποστρατιωτικοποιημένο κράτος, ανεξάρτητα από τη μελλοντική διακυβέρνησή της. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πραγματοποιήσει πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές και διατηρούν το δικό τους θύλακα στη Συρία. Αυτές είναι πολύ σημαντικές απειλές ενάντια στη νέα ελευθερία του συριακού λαού.

7. Η HTS ελέγχει τώρα την κυβέρνηση στη Δαμασκό. Πρόκειται για μια τζιχαντιστική οργάνωση που, αν και πειθαρχημένη και αποτελεσματική, εφάρμοσε καταπιεστικές και κοινωνικά συντηρητικές πολιτικές στο Ιντλίμπ. Έχει πολύ μικρή κοινωνική βάση και θα δυσκολευτεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των δικών της φιλοδοξιών και συμφερόντων, εκείνων των αντίπαλων συριακών πολιτικών δυνάμεων και των απαιτήσεων των εξωτερικών δυνάμεων. Αυτό αποτελεί συνταγή για περαιτέρω αστάθεια και συγκρούσεις.

8. Υποστηρίζουμε όλες τις δράσεις που επεκτείνουν και ενισχύουν τις δυνατότητες οργάνωσης της εργατικής τάξης και των ευρύτερων μαζών ενάντια στον συριακό καπιταλισμό και ενάντια στα ιμπεριαλιστικά και περιφερειακά αρπακτικά. Υποστηρίζουμε τα αιτήματα των συντρόφων μας στο Επαναστατικό Αριστερό Ρεύμα για την ταχεία οικοδόμηση μιας δημοκρατικής Συρίας:

1. Προστασία των δημόσιων και ατομικών Ελευθεριών: Οι ελευθερίες που οι Σύριοι κέρδισαν με μεγάλες θυσίες πρέπει να προστατευτούν. Ζητάμε τo ξαναζωντάνεμα των πολιτικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς και την ελευθερία ίδρυσης και λειτουργίας κομμάτων, ενώσεων και σωματείων. Οι ελευθερίες της γνώμης, του τύπου, της οργάνωσης και της διαμαρτυρίας πρέπει επίσης να αποκατασταθούν.

2. Μια συμπεριληπτική μεταβατική κυβέρνηση: Μια τέτοια κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίζει και να προστατεύει αυτές τις ελευθερίες, να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες, να απορρίπτει τον ρατσισμό και τις διακρίσεις σε βάρος κοινοτήτων με βάση τη θρησκεία ή την εθνικότητα και να αναδιαρθρώνει το στρατό και τους μηχανισμούς ασφαλείας ώστε να επικεντρώνονται αποκλειστικά στη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων. Αυτή η μεταβατική κυβέρνηση θα έχει δύο πρωταρχικά καθήκοντα:

*Προετοιμασία των συνθηκών για την εκλογή μιας συντακτικής συνέλευσης που θα συντάξει ένα νέο δημοκρατικό σύνταγμα.

*Διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων βουλευτικών εκλογών με βάση την αναλογική εκπροσώπηση.

3. Να ενώσουμε τα αριστερά και δημοκρατικά κινήματα στη Συρία: Οι συριακές μάζες είναι πρόθυμες για όλες τις μορφές ακτιβισμού και απορρίπτουν τόσο την επιστροφή στο παλιό καθεστώς όσο και ένα νέο αυταρχικό σύστημα βασισμένο σε θρησκευτικές και εθνοτικές διακρίσεις. Η Αριστερά πρέπει να εμπλακεί σε αυτούς τους αγώνες και να συντονίσει τις προσπάθειες για το γενικότερο καλό της εργατικής τάξης και όλων των Σύρων, οικοδομώντας ένα δημοκρατικό σύστημα χωρίς διακρίσεις, που θα εξασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

4. Τερματισμός κάθε ξένης κατοχής: Να εργαστούμε για την εκδίωξη όλων των ξένων δυνάμεων από τη Συρία και την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν.

5. Στεκόμαστε ενάντια στην ισραηλινή κατοχή: Να αντισταθούμε στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ και επαναβεβαιώσουμε την επαναστατική και βασισμένη σε αρχές υποστήριξη του Παλαιστινιακού αγώνα.

9. Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τη στρατιωτική παρουσία και τις πολιτικές της που δημιουργούν εντάσεις και συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των συριακών αντιπολιτευόμενων δυνάμεων και των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία. Μια σύγκρουση μεταξύ Κούρδων και άλλων λαών στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο εμφύλιο πόλεμο και να αποτελέσει σοβαρή επίθεση στο δικαίωμα του Κουρδικού λαού να υπάρχει και να ζει στη Συρία. Πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε ο Κουρδικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί της Συρίας, να καθορίζουν ελεύθερα τις τύχες τους και η Τουρκία δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε τέτοιες εξελίξεις.

10. Οι κυρίαρχοι πολιτικοί και η ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Τουρκία αντέδρασαν στην πτώση του Άσαντ απαιτώντας να επιστρέψουν οι Σύριοι πρόσφυγες στις εστίες τους. Η Αυστρία ανακοίνωσε σχέδια για την απέλαση Σύριων, ενώ το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Γερμανία αναστέλλουν τις αιτήσεις ασύλου των Σύριων. Οι Σύριοι πρόσφυγες είναι θύματα της καταπίεσης του Άσαντ και του αντιμεταναστευτικού ρατσισμού. Έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αν το επιλέξουν, αλλά έχουν επίσης το δικαίωμα να αποφασίσουν να παραμείνουν στις χώρες όπου έχουν ξαναχτίσει τη ζωή τους. Είναι άθλιο το γεγονός ότι μια μεγάλη δημοκρατική νίκη χρησιμοποιείται για ακόμη περισσότερο ρατσισμό και δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων. Καλωσορίζουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και απορρίπτουμε όλες τις πολιτικές των κλειστών συνόρων για πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης (IST)
14 Δεκεμβρίου 2024
 
Οργανώσεις και κόμματα που συμμετέχουν και συνδέονται με την IST υπάρχουν σε πολλές χώρες: Αίγυπτο, Αυστραλία, Αυστρία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γκάνα, Δανία, Ελλάδα, Ζιμπάμπουε, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισπανικό Κράτος, Καναδά, Κύπρο, Μποτσουάνα, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Νότιο Αφρική, Ολλανδία, Πακιστάν, Πολωνία, Σουηδία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου