Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Σαν Σήμερα Εκτελέστηκε ο Π. Πουλιόπουλος

ΤΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σαν σήμερα (το 1943) εκτελέστηκε ο μεγάλος επαναστάτης και διανοούμενος Π. Πουλιόπουλος, μαζί με πάνω από εκατό άλλους φυλακισμένους από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις στο Νεζερό, κοντά στη Λάρισα, σε αντίποινα για την ανατίναξη του Γοργοπόταμου. Ο Π.Πουλιόπουλος μέχρι την τελευταία στιγμή, αγωνίζεται για την ζωή, για την δική του και των συντρόφων του. Στο χώρο της εκτέλεσης μιλάει δυνατά στους Ιταλούς στρατιώτες στη γλώσσα τους, οι άλλοι σύντροφοι καταλαβαίνουν ελάχιστα μόνο τις λέξεις που μοιάζουν με τις ελληνικές : ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ, ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Οι διηγήσεις Ιταλών και Ελλήνων μας λένε ότι οι στρατιώτες αρνήθηκαν να χτυπήσουν, τότε ο αξιωματικός σκοτώνει τον Πουλόπουλο.


Ήταν μόλις 43 χρονών και 3 μηνών. Ο Π. Πουλιόπουλος γεννήθηκε στη Θήβα στις 10 Μαρτίου 1900. 

Το 1919 μπήκε στη Νομική σχολή, την ίδια χρονιά εντάσσεται στο ΣΕΚΕ (το μετέπειτα ΚΚΕ). Το 1920 υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό κατά το ελληνοτουρκικό πόλεμο 1919-1920. Συνελήφθη το 1922 για αντιπολεμική δράση και παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο στη Σμύρνη με την προοπτική της εκτέλεσης, με την κατάρρευση όμως αφέθηκε ελεύθερος.

Από το 1923-1925 έπαιξε ηγετικό ρόλο στο κίνημα βετεράνων του πολέμου και το 1924 εκλέχτηκε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλαιών Πολεμιστών και Θυμάτων Στρατών. Πήρε μέρος στο 3ο έκτακτο συνέδριο του ΣΕΚΕ, το 1924, στο οποίο αποφασίστηκε η μπολσεβικοποίηση του κόμματος και εκλέχτηκε πρώτος γραμματέας του ΚΚΕ σε ηλικία 24 ετών. Στις 24 Αυγούστου 1925 δικάστηκε στην Αθήνα με την κατηγορία ότι προωθούσε την αυτονομία της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν, αλλά αντί να απελευθερωθεί εξορίστηκε στη Φολέγανδρο, όπου αφέθηκε ελεύθερος το 1926 με την πτώση της δικτατορίας του Πάγκαλου.

Στο συνέδριο του κόμματος το Μάρτιο του 1927, μαζί με το Γιωτσόπουλο απομακρύνθηκαν από την κεντρική επιτροπή και τον ίδιο χρόνο διαγράφτηκαν από το ΚΚΕ. Σχημάτισαν μια αντιπολιτευτική ομάδα σε συντονισμό με τη Διεθνή Αριστερή Αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Τρότσκι. Έδιδαν το ΣΠΑΡΤΑΚΟ και αρνήθηκαν να ενωθούν με τους αρχειομαρξιστές.

Το 1934, η ομάδα του Πουλιόπουλο και μια ομάδα που είχε διασπαστεί από τους αρχειομαρξιστές με επικεφαλής τον Μ. Ράπτη (Πάμπλο) ενώθηκαν και σχημάτισαν την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ). Στο σταλινισμό που επικρατούσε στο ΚΚΕ και στην 6η ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ που θεωρούσε ότι η επανάσταση στην Ελλάδα πρέπει να είναι αστικοδημοκρατική ο Π. Πουλιόπουλος υποστήριξε το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης που είναι αναγκαία στην Ελλάδα, μιας και η αστική τάξη δεν μπορούσε να υλοποιήσει τα προβλήματα της χώρας. Ο Π. Πουλιόπουλος υπήρξε επικριτικός για την κατάσταση της ΕΣΣΔ και την κατάλυση της εργατικής δημοκρατίας αλλά ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί σε περίπτωση επίθεσης από τα καπιταλιστικά κράτη.

Το 1938 πήρε την πρωτοβουλία να ενώσει τους έλληνες τροτσκιστές στην Ενιαία Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΕΟΚΔΕ), όπου το Σεπτέμβριο του 1938 η ΕΟΚΔΕ συμμετείχε στην ίδρυση της 4ης Διεθνούς στο Παρίσι. Το 1938 συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία, στον β' παγκόσμιο πόλεμο υποστήριξε ότι ο χαρακτήρας του δεν πρέπει να είναι αντιφασιστικός αλλά είναι πόλεμος ανταγωνισμόυ ανάμεσα σε αντίπαλα εθνικά κράτη λόγω της οικονομικής κρίσης και ότι η εργατική τάξη και το κομμουνιστικό κίνημα δεν έπρεπε να συνταχτούν με τις αντίστοιχες αστικές τάξεις και τα εθνικά κράτη.

Εκδόσεις έργων του Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα, Λαικά Μέτωπα Άρθρα, Θέσεις και Πολεμικές Πόλεμος κατα του πολέμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου