Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Tεμπονέρας Στα Παραπολιτικά 90,1 : Δεν Θα Είμαι Υποψήφιος Πρόεδρος Του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν Θα Συμμετάσχω Σε Εκλογή Από Διαδικασία Που Δεν Με Βρίσκει Σύμφωνο

Δ. Τεμπονέρας
 

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάει σε ένα συνέδριο που θα κάνει απολογισμό, αυτοκριτική και θα αποδώσει πολιτικές θέσεις, ταυτότητα και συγκεκριμένη φυσιογνωμία

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε απλώς, έχει υποστεί μια στρατηγική ήττα

», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή, ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας.

Είπε πως πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες της ήττας στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ απέδωσε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι από το 2012 δεν κατάφερε να αποκτήσει ιδεολογική ενότητα και δεν κατάφερε να γίνει -με όρους πολιτικής- μαζικό κόμμα.

Ο κ. Τεμπονέρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάει σε ένα συνέδριο που θα κάνει απολογισμό, αυτοκριτική και θα αποδώσει πολιτικές θέσεις, ταυτότητα και συγκεκριμένη φυσιογνωμία.

Σημείωσε πως έχει καταθέσει πρόταση για το πώς θα πρέπει να πορευτεί το κόμμα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος και πως δεν θα συμμετάσχει σε εκλογή προέδρου από μια διαδικασία που δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Με αφορμή το σερβιτόρο που παρέδιδε παραγγελίες μέσα στη θάλασσα στη Ρόδο: Υπάρχει πρόβλημα, είμαι από εκείνους που υποστηρίζουν ότι πρέπει να τηρούνται και είναι αναγκαστικού δικαίου τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι διατάξεις τις οποίες ακόμα και αν αποδεχτεί ο εργαζόμενος προφανώς επειδή τίθεται εν αμφιβόλω και σε κίνδυνο και η υγεία και η ασφάλεια του εργαζόμενου αλλά αν συνυπολογίσουμε ότι και εκεί υπάρχουν παραβιάσεις όσον αφορά τον αιγιαλό με πλατφόρμες και πλωτές εξέδρες οι οποίες προφανώς και είναι παράνομες, όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν επισημανθεί από έναν τεχνικό ασφαλείας και να έχει επιληφθεί του θέματος και να έχει κάνει συστάσεις και υποδείξεις προς την αντίστοιχη επιχείρηση. Άρα είμαι από εκείνους που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η Επιθεώρηση Εργασίας να τα συνυπολογίσει όλα αυτά παράλληλα με την Δικαιοσύνη και να επιβάλει τις αντίστοιχες κυρώσεις.

Αναφορικά με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε απλώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια στρατηγική ήττα. Ένα κόμμα που είχε φτάσει στο 36% το 2015 έχασε το 50% της εκλογικής του δύναμης και μάλιστα έχασε την εκλογική του δύναμη ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδας, γεωγραφικού ή άλλου προσδιορισμού άρα δεν μπορούμε να λέμε ότι για αυτό ευθύνεται είτε η απλή αναλογική είτε τα ΜΜΕ αλλά θα πρέπει στο εσωτερικό μας να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της ήττας. Οι αιτίες είναι πολλές θα μπορούσα να τις επικεντρώσω όμως ως δομικές σε δύο κυρίως άξονες. Ο πρώτος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, που συγκροτήθηκε ως ένα κόμμα συνιστωσών, δεν κατόρθωσε να αποκτήσει ιδεολογική ενότητα, να αποκτήσει δηλαδή καθαρή ιδεολογική φυσιογνωμία. Δεν κατορθώσαμε ποτέ να αποκτήσουμε σαφή ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και φυσιογνωμία. Το δεύτερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να γίνει -με όρους πολιτικής- μαζικό κόμμα δηλαδή να μπορέσει να ρίξει άγκυρα μέσα στην κοινωνία δηλαδή να μπορέσει να συνδεθεί με την αυτοδιοίκηση με την νεολαία, με τον συνδικαλισμό. Δεν απαξιώνω την προσφορά και του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα την τελευταία δεκαετία, ενός κόμματος και ενός πολιτικού ηγέτη ο οποίος κατόρθωσε πράγματι ενδεχομένως την πιο δύσκολή μεταπολιτευτικά στιγμή της ιστορίας της χώρας, να κρατήσει την κοινωνία όρθια και να λύσει ζητήματα σοβαρά όπως ήταν το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως ήταν το ζήτημα της επίλυσης του δημοσίου χρέους προκειμένου σήμερα να μιλάμε με όρους κανονικούς.

Αναφορικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στο ζήτημα της φυσιογνωμίας, στο ζήτημα των αιτιών της ήττας θα πρέπει θα πάμε σε ένα συνέδριο το οποίο θα κάνει έναν απολογισμό, μια αυτοκριτική αλλά θα μπορεί να ορίσει τις βασικές σταθερές. Δηλαδή να μας αποδώσει πολιτικές θέσεις, να μας δώσει σαφή και οριοθετημένη πολιτική ταυτότητα, να μας δώσει μια συγκεκριμένη πολιτική φυσιογνωμία. Η προβληματική της ομιλίας μου στην Πολιτική Γραμματεία ήταν ακριβώς αυτό δηλαδή ότι δεν μπορεί το συνέδριο και δεν πρέπει, να είναι ένα συνέδριο το οποίο θα είναι όμηρος ενός προσώπου ή όμηρος κάποιων μηχανισμών. Εννοώ με αυτό ότι δεν μπορεί το πρόσωπο, οποιοδήποτε πρόσωπο, να ορίσει τις πολιτικές θέσεις και όχι το αντίστροφο. Οι πολιτικές θέσεις είναι αυτές οι οποίες θα πρέπει να προσδιορίσουν και το πολιτικό πρόσωπο και βεβαίως ένας πρόεδρος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή με ένα fast track συνέδριο σε έναν αποτυπωμένο πολιτικό συσχετισμό και εντός ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρομαι και στις ιδεολογικές τάσεις, να πρέπει να προκαταβάλει τις αποφάσεις του συνεδρίου οι οποίες θα έρθουν σε ύστερο χρόνο. Κατά την άποψή μου πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο το οποίο θα λύσει τα ζητήματα αυτά, θα κάνει μια σωστή αποτίμηση, για αυτό και πέρα από το συνέδριο αυτό με ηρεμία θα πρέπει να ορίσει τα νέα πολιτικά όργανα δηλαδή την Πολιτική Γραμματεία, την Πολιτική Επιτροπή βεβαίως και τον πρόεδρο. Το αν ο πρόεδρος θα εκλεγεί από τη βάση του κόμματος ή όχι είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τα δει και το καταστατικό συνέδριο γιατί θα είναι και καταστατικό συνέδριο. Το καταστατικό αυτή τη στιγμή λεει ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από τα μέλη και αυτή είναι μια δημοκρατική λειτουργία η οποία μπορεί να αποδοθεί και ιδιαίτερα χρήσιμη.

Εγώ έχω καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα πρέπει να πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και έχω δεσμευτεί ότι η ίδια πρόταση θα φτάσει και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να προδικάσω εξελίξεις σας λεω όμως ότι επειδή θέτω τα ζητήματα αυτά ως ζητήματα σοβαρά, ως ζητήματα αρχής, ως ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις αρχές και τις αξίες μου προφανώς δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε καμία διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από μια διαδικασία η οποία δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εννοώ ότι δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια εκλογική διαδικασία που θα ορίσει τον πρόεδρο με βάση τον οδικό χάρτη όπως αυτός έχει αποτυπωθεί από την Πολιτική Γραμματεία. Είμαι σαφής δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος, από εκεί και πέρα με βάση τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής ο καθένας θα λάβει τις αποφάσεις του

 

ΔΗΜ: Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να είστε υποψήφιος πρόεδρος

Μπορώ να συμμετάσχω σε μια διαδικασία μέσα από ένα συνέδριο το οποίο θα αποτυπώσει θέσεις, πολιτική ταυτότητα και φυσιογνωμία και βεβαίως εφόσον προσδιοριστούν όλα αυτά υπάρχει και διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο για μένα δεν είναι της παρούσης, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει με ηρεμία και θα πρέπει οι πολιτικές να ορίσουν και τα πρόσωπα.

Θα πρέπει να γίνει μια διαδικασία δημοκρατική και να λάμψει η δημοκρατία δηλαδή να μιλήσουν τα απλά μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί πρέπει να προσδιορίσουν τις διαδικασίες και δεν πρέπει οι αποφάσεις και τα τετελεσμένα να συμβούν ούτε σε κλειστές αίθουσες ούτε σε κρυφές συνεννοήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου