Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Γαλλία / Η μάχη Των Συντάξεων Συνεχίζεται

 

 Ελένη Τσερεζόλε - Πηγή : Αυγή

 

«Η μάχη των συντάξεων δεν είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας σαν τα άλλα. Αποτελεί καθοριστικό τριπλό διακύβευμα, κοινωνικό, δημοκρατικό και πολιτισμικό»


Αγώνα δρόμου κάνει η Γερουσία στη Γαλλία για να υιοθετήσει την αχρείαστη και αντιδημοφιλή αντιμεταρρύθμιση Μακρόν που του έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Και η υπερψήφισή της δεν θα αλλάξει αυτό το δεδομένο. «Η μάχη των συντάξεων δεν είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας σαν τα άλλα. Αποτελεί καθοριστικό τριπλό διακύβευμα, κοινωνικό, δημοκρατικό και πολιτισμικό, όπως μαρτυρά η εξαιρετική συνδικαλιστική ενότητα, άλλος ένας λόγος για να τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις» εξήγησε ο Εντουί Πλενέλ στον ερευνητικό ιστότοπο mediapart. Μπορεί, λοιπόν, ξημερώματα Πέμπτης να υπερψηφίστηκε το εμβληματικό άρθρο 7, που αυξάνει από τα 62 στα 64 χρόνια τη συνταξιοδοτική ηλικία, με ψήφους 201 υπέρ και 115 κατά, ωστόσο η μεγάλη πίεση κατά της κυβέρνησης συνεχίζεται με μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Και με τη νεολαία να δίνει ξεχωριστό «παρών» με πορείες και καταλήψεις, έπειτα από πρωτοβουλία των τριών σημαντικότερων φοιτητικών συνδικάτων (UNEF, Alternative και FAGE), διαψεύδοντας έτσι τις ελπίδες του προεδρικού επιτελείου για... «ξεφούσκωμα» των κοινωνικών αντιδράσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την Τρίτη, έκτη ημέρα πανεθνικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, κατέβηκαν στους δρόμους 3,5 εκατ. πολίτες (1 εκατομμύριο περισσότεροι σε σύγκριση με εκείνη της 31ης Ιανουαρίου), σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο CGT, ενώ οι αστυνομικές Αρχές έκαναν λόγο για 1,3 εκατ. διαδηλωτές. Την αφωνία Μακρόν απέναντι «στις μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα που υποστηρίζονται σταθερά από τον γαλλικό λαό» επέκριναν οι ηγεσίες των συνδικάτων, χαρακτηρίζοντάς την, στην επιστολή που του έστειλαν την Τετάρτη, «σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας», που «αναπόδραστα οδηγεί σε μια κατάσταση που μπορεί να γίνει εκρηκτική». Γι’ αυτούς τους λόγους ζητούν από τον Πρόεδρο να τους συναντήσει. Ένα αίτημα που έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει δεκτό... Ωστόσο η σιγή Μακρόν δεν εμποδίζει τις κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται –«έχουμε περάσει σε νέα φάση με κυλιόμενες απεργίες από σήμερα» δήλωνε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις (σε μεταφορές, μετρό, διυλιστήρια, σχολεία, πανεπιστήμια) συνεχίζονται, συγκεντρώνοντας μάλιστα και τη μεγάλη υποστήριξη των πολιτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου IFOP, το 65% των Γάλλων όχι μόνο ζητά την απόσυρση της μεταρρύθμισης, αλλά και θεωρεί νόμιμο το κυλιόμενο κίνημα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Νταμπί, γενικό διευθυντή του Τμήματος Κοινής Γνώμης του IFOP, αυτή η μαζική προσχώρηση στη δράση των συνδικάτων φανερώνει τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με την κατάσταση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2010. «Τότε το 45% των Γάλλων θεωρούσε ότι το πέρασμα από τα 60 στα 62 χρόνια για τη συνταξιοδότηση αποτελούσε μια λογική προσπάθεια σε ένα πλαίσιο μεγάλης δημοσιονομικής υποβάθμισης. Σήμερα η κατάσταση θυμίζει περισσότερο την κινητοποίηση του 2006, με αυτή την ισχυρή υποστήριξη του αιτήματος της απόσυρσης του συμβολαίου πρώτης πρόσληψης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου