Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Νέα Κυκλοφορία RedMarks : Κλάρα Τσέτκιν

 ΤΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ



Η Πάλη ενά­ντια στον Φα­σι­σμό


Μια πρω­το­πό­ρα ανά­λυ­ση για τον φα­σι­σμό, μπρο­στά στην άνοδο του Μου­σο­λί­νι στην εξου­σία

Σε­λί­δες 110, δια­στά­σεις 14x20,5

ISBN 978-618-5473-11-2

τιμή λια­νι­κής €5,90

Εκ­δό­σεις Redmarks, Νο­έμ­βριος 2022



Οι εκ­δό­σεις RedMarks ανα­κοι­νώ­νουν την κυ­κλο­φο­ρία του βι­βλί­ου "Η Πάλη ενά­ντια στον Φα­σι­σμό" της Κλά­ρας Τσέτ­κιν.

Στα τέλη Οκτώ­βρη του 1922, ο Μου­σο­λί­νι κα­τα­λάμ­βα­νε την κυ­βερ­νη­τι­κή εξου­σία στην Ιτα­λία. Τα νέα έφτα­σαν στους αντι­προ­σώ­πους του Τέ­ταρ­του Συ­νε­δρί­ου της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς καθώς αυτό ετοι­μα­ζό­ταν να αρ­χί­σει τις ερ­γα­σί­ες του. Ο διά­λο­γος ήταν πε­ριο­ρι­σμέ­νος και όχι ιδιαί­τε­ρα γό­νι­μος. Λί­γους μήνες μετά, η ηγε­σία της Κο­μι­ντέρν υπο­χρε­ώ­θη­κε να επα­νέλ­θει ανα­λυ­τι­κά στο ζή­τη­μα του φα­σι­σμού με την Κλάρα Τσέτ­κιν να παί­ζει κομ­βι­κό ρόλο σε αυτή την προ­σπά­θεια.

Αυτό το μικρό βι­βλίο πε­ρι­λαμ­βά­νει τη σχε­τι­κή ει­σή­γη­ση της Τσέτ­κιν στη Διευ­ρυ­μέ­νη Ολο­μέ­λεια της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής της Κο­μι­ντέρν τον Ιούνη του 1923, όπως και το ψή­φι­σμα που συ­ντά­χθη­κε από την ίδια και εγκρί­θη­κε από την Ολο­μέ­λεια. Πρό­κει­ται για κεί­με­να που έπαι­ξαν κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο στον προ­σα­να­το­λι­σμό των Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των όσον αφορά την αντι­φα­σι­στι­κή πάλη και εντυ­πω­σιά­ζουν μέχρι σή­με­ρα για την ακρί­βεια και το βάθος της ανά­λυ­σης ενός φαι­νο­μέ­νου που ακόμα τότε ήταν νέο και είχε προ­κα­λέ­σει διά­φο­ρες συγ­χύ­σεις.

Συ­μπε­ρι­λά­βα­με στην έκ­δο­ση τον πρό­λο­γο των Τζον Ρι­ντέλ και Μάικ Τά­μπερ στην έκ­δο­ση μιας αντί­στοι­χης συλ­λο­γής από τις εκ­δό­σεις Haymarket Books (Σι­κά­γο, 2017), όπου πα­ρου­σιά­ζε­ται το πλαί­σιο της επο­χής, ο «κορ­μός» της επι­χει­ρη­μα­το­λο­γί­ας της Τσέτ­κιν και η ση­μα­σία του σή­με­ρα. Για να βοη­θη­θεί πε­ρισ­σό­τε­ρο ο νέος ανα­γνώ­στης, την έκ­δο­ση συ­μπλη­ρώ­νει ως πα­ράρ­τη­μα ένα σύ­ντο­μο ιστο­ρι­κό των γε­γο­νό­των της ανό­δου του ιτα­λι­κού φα­σι­σμού στην εξου­σία.

Για την Clara Zetkin



Η Κλάρα Τσέτ­κιν γεν­νή­θη­κε το 1859 στη Σα­ξο­νία και προ­σχώ­ρη­σε στο γερ­μα­νι­κό σο­σια­λι­στι­κό κί­νη­μα το 1878. Το 1882 υπο­χρε­ώ­θη­κε σε εξο­ρία, από την οποία επέ­στρε­ψε το 1890, όταν και εντά­χθη­κε στον εκ­δο­τι­κό μη­χα­νι­σμό του SPD ως συ­ντά­κτρια του πε­ριο­δι­κού για τα γυ­ναι­κεία δι­καιώ­μα­τα, Die Gleichheit (Ισό­τη­τα).

Δέκα χρό­νια μετά, η Τσέτ­κιν συμ­μά­χη­σε με τη στενή της φίλη Ρόζα Λού­ξε­μπουργκ ενά­ντια στις «ρε­βι­ζιο­νι­στι­κές» από­ψεις του Έντουαρντ Μπέρν­σταϊν. Επί­σης ηγή­θη­κε του αγώνα να πει­στεί η Δεύ­τε­ρη Διε­θνής να αγω­νι­στεί για τα δι­καιώ­μα­τα και την ισό­τη­τα των γυ­ναι­κών.

Η Τσέτ­κιν αντι­στά­θη­κε στη διο­λί­σθη­ση της ηγε­σί­ας του SPD προς τα δεξιά και όταν ξέ­σπα­σε ο πό­λε­μος το 1914, ήταν από τα πρώτα ηγε­τι­κά στε­λέ­χη που δια­μαρ­τυ­ρή­θη­κε για την προ­δο­σία της ηγε­σί­ας του SPD που στή­ρι­ξε την πο­λε­μι­κή προ­σπά­θεια.Το 1915, συ­γκά­λε­σε μια συν­διά­σκε­ψη σο­σια­λι­στριών γυ­ναι­κών που απο­τέ­λε­σε την πρώτη διε­θνή αντι­πο­λε­μι­κή συ­νά­ντη­ση.

Στη διάρ­κεια του πο­λέ­μου, η Τσέτ­κιν συμ­με­τεί­χε μαζί με την Λού­ξε­μπουργκ στην ίδρυ­ση της Ένω­σης Σπάρ­τα­κος, του επα­να­στα­τι­κού ρεύ­μα­τος που ίδρυ­σε το Γερ­μα­νι­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα το Γε­νά­ρη του 1919.

Με την ίδια ως αρ­χι­συ­ντά­κτρια, επα­να­κυ­κλο­φό­ρη­σε το Gleichheit με το νέο τίτλο Kommunistin (Η Κομ­μου­νί­στρια). Υπήρ­ξε εκλεγ­μέ­νο μέλος του Γερ­μα­νι­κού κοι­νο­βου­λί­ου από το 1920 μέχρι το θά­να­τό της. Από το 1921 και μετά, υπο­στή­ρι­ζε την πτέ­ρυ­γα του γερ­μα­νι­κού κόμ­μα­τος που ήταν πιο αφο­σιω­μέ­νη στην ενιαιο­με­τω­πι­κή πο­λι­τι­κή. Υπήρ­ξε ηγε­τι­κή προ­σω­πι­κό­τη­τα στην αντί­στα­ση κατά του διε­θνούς φα­σι­σμού.

Η Τσέτ­κιν υπήρ­ξε επι­κε­φα­λής της Διε­θνούς των Κομ­μου­νι­στριών Γυ­ναι­κών από το 1921 μέχρι τη διά­λυ­σή της το 1926. Ως μέλος του μη­χα­νι­σμού της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς, είχε ανα­λά­βει πολύ με­γά­λες ευ­θύ­νες στις διε­θνείς προ­σπά­θειες υπε­ρά­σπι­σης ερ­γα­ζο­μέ­νων που αντι­με­τώ­πι­ζαν πο­λι­τι­κές διώ­ξεις και κα­τα­στο­λή.

Το 1928, ο Ιωσήφ Στά­λιν επέ­βα­λε μια «υπερ-αρι­στε­ρή» πο­λι­τι­κή στη Διε­θνή, απορ­ρί­πτο­ντας την ενιαιο­με­τω­πι­κή προ­σέγ­γι­ση. Η Τσέτ­κιν αντι­στά­θη­κε σθε­να­ρά σε αυτήν τη στρο­φή. Ητ­τη­μέ­νη αλλά αμε­τα­νό­η­τη, συ­νέ­χι­σε την δου­λειά της στη Διε­θνή μέχρι τον θά­να­τό της κοντά στη Μόσχα το 1933.

Επι­σκε­φθεί­τε το ηλε­κτρο­νι­κό μας κα­τά­στη­μα!



Για πα­ραγ­γε­λί­ες: sales@​redmarks.​gr

Για Τύπο και Βι­βλιο­πα­ρου­σιά­σεις: info@​redmarks.​gr

Τη­λέ­φω­νο επι­κοι­νω­νί­ας: 210.8233761

Κλα­ζο­με­νών 1-3, Αθήνα

Ώρες λει­τουρ­γί­ας: 11πμ -5μμ, Δευ­τέ­ρα έως Πα­ρα­σκευή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου