Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Αλ. Τσίπρας : Δεν Υποσχέθηκα «Λεφτόδεντρα» Αλλά Ότι Θα Ξεριζώσω Τα «Κλεφτόδεντρα»

 


Νέα σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση για τα μέτωπα της οικονομίας και των ελληνοτουρκικών σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ANT1.

 

Αρχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις είπε χαρακτηριστικά ότι αυτή η «πρεμούρα να μας αποδείξουν ότι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο για τη δημοκρατία μας, των παρακολουθήσεων, σώνει και καλά πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν απασχολεί κανέναν στην ελληνική κοινωνία και ότι αμέσως μετά που ο Ανδρουλάκης κατήγγειλε το σκάνδαλο αυτό άρχισε να καταποντίζεται, ότι ο θύτης κερδίζει και ότι το θύμα χάνει».

Μίλησε για το κύμα κρατικοποίησης ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου εφαρμόζεται ένα μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας με πρωτοστάτη τη ΔΕΗ και ευθύνη της κυβέρνησης, που θα μπορούσε να ακολουθήσει το ιβηρικό μοντέλο και να αποσυνδέσει την τιμή ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου αλλά δεν το κάνει.

«Αδόκιμη η σύγκριση των δύο κυβερνήσεων»  

Απαντώντας στην κριτική περί ακοστολόγητων υποσχέσεων στη ΔΕΘ που θα έφερναν νέο μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξήγησε ότι δεν δεσμεύτηκε να βρει «λεφτόδεντρα» αλλά είπε πως θα ξεριζώσω τα «κλεφτόδεντρα». 

«Η παράταξη που μας οδήγησε στα μνημόνια, που άφησε ένα έλλειμμα δυσθεώρητο και δεν μπόρεσε να μας βγάλει από αυτά, μας κατηγορεί εμάς. Βεβαίως αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε ένα μνημόνιο, με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους αδύναμους και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» είπε και αναφέρθηκε στα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία η χώρα από το 2015 ως το 2019 μείωνε τις ανισότητες αλλά από το 2019 «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του είχε αναγκαστεί λόγω των μνημονίων να επιφορτίσει με βάρος τη μεσαία τάξη, που δικαίως νιώθει αδικημένη, και το 2019 έκανε μια επιλογή στο όνομα του τέλους αυτών των βαρών, τα οποία όμως αντί να μειώνονται διογκώνονται. «Σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ξανά μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και αν δεν είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε ένα δημοσιονομικό απόθεμα, σήμερα η χώρα θα ήταν με το κεφάλι στο νερό» ανέφερε.

Και χαρακτήρισε αδόκιμη τη σύγκριση που γίνεται ανάμεσα σε περιόδους μνημονιακής επιτροπείας με τη σημερινή. «Αν εγώ είχα να μοιράσω 50 δισ. κι όχι να μαζέψω τα 37, θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ να βγαίνω» είπε και κατηγόρησε για ακόμα μία φορά την κυβέρνηση ότι μοίρασε άδικα και χωρίς κριτήρια 50 δισ., ότι από την επιστροπτέα προκαταβολή από ωφέλησε κάποιους ισχυρούς και ότι έδωσε 7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και ημέτερους.

Για οικονομία και ελληνοτουρκικά 

Μίλησε επίσης για τον πληθωρισμό που τρέχει με 11,4%, ακρίβεια «που έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουμε δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δεν έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα, δεν έχουμε μεταποίηση, έχουμε ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο και έναν μοναδικό στην Ευρώπη ενεργειακό πληθωρισμό 62%, μοναδικό.

Τόνισε ότι η εικόνα είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα και σημείωσε πως «η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση». 

Σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση στην ένταση μεταξύ των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε με νόημα ότι θα ήθελε έναν πρωθυπουργό, που δεν θα λέει το αυτονόητο, αλλά θα έχει εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος.

Σε αυτό το σημείο καταλόγισε στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ότι παραχωρεί βάσεις επ' αόριστον, ότι πρωτοστατεί σε πόλεμο με Ουκρανία στέλνοντας τα περισσότερα όπλα, χωρίς να έχει λάβει εγγυήσεις, και αντέτεινε την πρόταση του κόμματος για εξαναγκασμό της Άγκυρας σε δεσμεύσεις μέσω της διεκδίκησης και της σύναψης μιας τελωνειακή συμφωνίας Ε.Ε., η οποία όμως θα περιλαμβάνει και τη Χάγη.

Ανοιχτός σε κυβέρνηση συνεργασίας

Στη συνέχεια έκανε λόγο για τις πρώτες βαθιά δημοκρατικές εκλογές της χώρας στην επόμενη κάλπη λόγω της απλής αναλογικής, που σύμφωνα με τον ίδιο δίνει ευκαιρία για τη χώρα για μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, για νέα μεγάλη αλλαγή, εξ ανάγκης, που όμως δεν προκαλεί αβεβαιότητα. 

«Δεν είναι αβεβαιότητα και αστάθεια δεν είναι να έχεις δικομματική ή τρικομματική κυβέρνηση που θα συσπειρώνει πάνω από το 50%. Αβεβαιότητα είναι οι μονοκομματικές κι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, που αλλοιώνουν την ψήφο και οδηγούν συνήθως αλαζονεία» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στα εκλογικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών.

Εκτίμησε πως η μόνη πιθανότητα να παραμένει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία είναι να φέρει μοντέλο Ιταλίας με την ακροδεξιά, την Ελληνική Λύση δηλαδή, στην κυβέρνηση, και εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας αν το κόμμα του βγει πρώτο. 

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε ότι ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, γιατί αν ήταν 8 και 10 και 15 και 20 μονάδες η διαφορά θα έκανε εκλογές να τις κερδίσει. «Ή μήπως θέλετε να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος που έδινε εντολή να παρακολουθούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχει μια θεσμική ευθύνη και σέβεται τους θεσμούς;» αναρωτήθηκε ρητορικά εκτιμώντας πως «κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της κρίσης για όλους μας και για τα κόμματα και για τις εταιρείες των δημοσκοπήσεων, γιατί ο κόσμος θα κρίνει και θα συγκρίνει».

Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας είναι αμετανόητος

«Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει τη διεθνή πραγματικότητα και να πει κάτι ουσιαστικό για όσα συμβαίνουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Γι' αυτό και επιμένει σε αερολογίες και ψέματα», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου για τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ΑΝΤ1.

Και επισημαίνει: «Ενώ μέχρι χθες έλεγε ότι η κυβέρνηση άφησε την κοινωνία απροστάτευτη, σήμερα καταγγέλλει ότι μοίρασε 50 δισ. σε ημέτερους. Αλήθεια είναι ημέτεροι, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που στηρίχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, για να μη μπουν λουκέτα και να μη χαθούν θέσεις εργασίας; Όσο για τη φράση ότι αν είχε να μοιράσει 50 δισ. θα έβγαινε πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί, το μόνο που δείχνει, είναι βαθιά περιφρόνηση στους πολίτες».

Ο κ. Οικονόμου καταλογίζει ακόμη μέσω της δήλωσής του στον κ. Τσίπρα ότι: «Είναι αμετανόητος, αποκομμένος από τις προτεραιότητες της κοινωνίας και ανεπίδεκτος μαθήσεως. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, παρόλα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά, εξακολουθεί να είναι εναντίον της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Κι αντί να δει τα αδιέξοδα της πολιτικής του, τού φταίνε ξανά οι μετρήσεις. Είναι ίδιος με το 2019, όταν ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να χάσει τις εκλογές από τον κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση αντίθετα λειτουργεί με σχέδιο, με επαγγελματισμό και προσπαθεί συνεχώς να απαλύνει την ένταση των προβλημάτων στη ζωή των πολιτών».

Και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου καταλήγει με το εξής υστερόγραφο: «ΥΓ: Σε ό,τι αφορά το πόσο προοδευτικό θα ήταν το ξανασμίξιμο του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη στο πλαίσιο μιας τρικομματικής κυβέρνησης, το αφήνουμε στην κρίση των πολιτών».

Πηγή : Εφημερίδα Των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου