Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Απεργιακό Εναρκτήριο Λάκτισμα Στη Γαλλία Κατά Της Συνταξιοδοτικής Μεταρρύθμισης

Απεργίες και διαδηλώσεις έχουν προκηρυχθεί σήμερα στη Γαλλία, με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς και να μην προχωρήσει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, με σκοπό να υιοθετηθεί στις αρχές του 2023.

Παρά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού και αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς, η επιμονή της κυβέρνησης Μακρόν να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης συναντά την αντίδραση των συνδικάτων και της αριστερής αντιπολίτευσης.


«Όλα τα συνδικάτα στην Γαλλία αντιτίθενται στην συνέχιση της εργασίας μέχρι τα 64 ή τα 65 χρόνια», τόνισε ο γενικός γραμματέας της CGT, του δεύτερου συνδικάτου της Γαλλίας, Φιλίπ Μαρτινέζ, που εν όψει των διαβουλεύσεων της επόμενης εβδομάδας, είπε πως «αν είναι για να μας πουν να συζητήσουμε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα πάει μακριά».

Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται χωρίς την CFDT, το πρώτο γαλλικό συνδικάτο, που γνωστοποίησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου ότι δεν θα συμμετάσχει, καθώς, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του, Λοράν Μπερζέ, «η κινητοποίηση πρέπει να γίνει κατά επιχείρηση, κατά τομέα».

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει την κυκλοφορία των τρένων, κυρίως στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά όχι στο μετρό. Στο Παρίσι, η πορεία θα ξεκινήσει το μεσημέρι με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών, αλλά και βουλευτών. Τα κόμματα της Αριστεράς που συγκροτούν το Nupes υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση. Επίσης, τα κόμματα της Αριστεράς οργανώνουν στις 16 Οκτωβρίου «μεγάλη πορεία κατά της ακρίβειας και την κλιματικής αδράνειας», χωρίς την υποστήριξη της CGT.

Πρώτο τεστ και «απειλή» Μακρόν για νέες κάλπες


Αυτή η κινητοποίηση είναι ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θέλει το σχέδιο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση να υιοθετηθεί «πριν από το τέλος του χειμώνα». Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Ολιβιέ Ντισόπτ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μακρόν «επιμένει να διατηρήσει την ικανότητά του να μεταρρυθμίσει τη χώρα» και αν κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης».

«Αν όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης συνασπισθούν για να εγκρίνουν την πρόταση μομφής και να ανατρέψουν την κυβέρνηση», ο Εμανουέλ Μακρόν «θα προσφύγει στους Γάλλους και οι Γάλλοι θα αποφασίσουν και θα πουν ποια θα είναι η νέα πλειοψηφία που επιθυμούν. Και, φυσικά (...) θα περάσουμε σε προεκλογική εκστρατεία για την υποστήριξη του προέδρου», δήλωσε ο Ντισόπτ που είναι επιφορτισμένος με τις διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα για τις συντάξεις την επόμενη εβδομάδα.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, το βράδυ της Τετάρτης, είπε: «Κάναμε την επιλογή του διαλόγου και της διαβούλευσης» με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα. Επιθυμούμε την εφαρμογή της μεταρρύθμισης το καλοκαίρι του 2023».

«Η κυβέρνηση επιδιώκει την σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τέσσερις μήνες ετησίως μέχρι τα 65 χρόνια το 2031», έναντι 62 σήμερα, είπε η Μπορν.

Πηγή : Εφημερίδα Των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου