Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Συγκέντρωση Στη «Μαλαματίνα» Τη Δευτέρα - Κλιμάκωση Ενόψει Της Απεργίας Στις 9 Νοέμβρη

Πρωτοβουλίες κλιμάκωσης και συντονισμού του αγώνα μπροστά και στην απεργία στις 9 του Νοέμβρη, αποφάσισε η σύσκεψη που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων της «Μαλαματίνα» ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία που εκδηλώνονται σε μια σειρά χώρους δουλειάς και πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με συμμετοχή δεκάδων εργατικών σωματείων και άλλων φορέων του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, ανακοινώθηκαν:

 

- Απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του εργοστασίου της «Μαλαματίνα» τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 7 π.μ. στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ).

- Σύσκεψη που καλούν τα Εργατικά Σωματεία την Τετάρτη 5 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για την προετοιμασία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

- Απογευματινό συλλαλητήριο την Παρασκευή 7 Οκτώβρη μπροστά στα γραφεία της ΠΟΕΕΠ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Εισηγητικά ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» αναφέρθηκε στο ιστορικό της εργοδοτικής επίθεσης από τους νέους ιδιοκτήτες της επιχείρησης που είναι και ιδιοκτήτες του ομίλου MANTIS. Μια επίθεση που ξεκίνησε με απολύσεις, συνεχίστηκε με κλείσιμο τμημάτων και νέες απολύσεις εργαζομένων, με την καταστολή με χημικά από τα ΜΑΤ που το τελευταίο διάστημα έχουν αναλάβει ρόλο "μπράβου" της επιχείρησης και συνοδεύουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε. Επίθεση που κλιμακώθηκε με την απόλυση δύο συνδικαλιστικών στελεχών του κλάδου, του Γιάννη Φραγγίδη και του Άρη Μερκενίδη, προέδρου του Συνδικάτου Οδηγών - Πωλητών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας.

Τόνισε ότι η εργοδοσία σε αυτή την προσπάθεια είχε την πολύμορφη στήριξη της κυβέρνηση που έθεσε στην υπηρεσία της όλους τους μηχανισμούς του κράτους, αστυνομία, εισαγγελία, κ.α.. Είπε ότι κοινός στόχος εργοδοσίας και κυβέρνησης είναι να βάλουν σε εφαρμογή το νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, να χτυπήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, να γονατίσουν τους εργαζόμενους και να τσακίσουν το δικαίωμα στην απεργία, να αφαιρέσουν κάθε δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης για τη βελτίωση των όρων εργασίας.

Στη συνέχεια μίλησε ο Νίκος Τζανετής, Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και Λατομεία Β. Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) ο οποίος αναφέρθηκε στις μαζικές απολύσεις των 92 μεταλλωρύχων από το μεταλλείο Ολυμπιάδας και στον αγώνα που δίνουν για να παραμείνουν στη δουλειά, μετά την αποχώρηση της εταιρίας - εργολάβου EDILMAC που δούλευε το μεταλλείο για λογαριασμό της Ελληνικός Χρυσός. Έναν αγώνα με αίτημα την απορρόφηση των εργαζομένων από την Ελληνικός Χρυσός, η οποία συνεχίζει και αναπτύσσει τη μεταλλευτική δραστηριότητα με πολύμορφες μάλιστα κρατικές ενισχύσεις. Ακόμα αναφέρθηκε στην πείρα του αγώνα του Σωματείου για την ανάκληση της πρώτης απόλυσης συνδικαλιστή με το νόμο Χατζηδάκη, -του ίδιου ως προέδρου του ΣΕΜΛΑ- που δόθηκε με κλιμάκωση, πολύμορφα, με μαζική έκφραση της αλληλεγγύης εργαζομένων άλλων κλάδων και τελικά ήταν νικηφόρος.

Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε για τις μαζικές απολύσεις σε ΠΥΡΑΜΙΣ και ΑΛΟΥΜΥΛ που συνολικά ξεπερνούν τις 50, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της επίθεσης των επιχειρηματιών του κλάδου στα δικαιώματα των εργαζομένων με στόχο την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας τους, αναφέροντας το παράδειγμα της ΑΛΟΥΜΥΛ που μόνο το τελευταίο εξάμηνο εμφανίζει κερδοφορία μεγαλύτερη από 40 εκ. ευρώ και την ίδια ώρα απολύει μαζικά εργαζόμενους. Αναφέρθηκε σε νικηφόρα παραδείγματα αγώνα του κλάδου και τόνισε την ανάγκη συντονισμού της πάλης με επίκεντρο την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ.

Ο Θανάσης Κουτσουράς, Γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν ζητήσει από τη διοίκηση του ΕΚΘ για τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη να προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 7 ως τις 11 το πρωί, ώστε να εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά η στήριξη στον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνα». Σχολίασε την υποκριτική στάση συνδικαλιστικών δυνάμεων που σήμερα εμφανίζονται πολέμιοι του νόμου Χατζηδάκη, αλλά στην κοινοβουλευτική τους έκφραση ψήφισαν δεκάδες άρθρα του. Τόνισε ότι το νόμο Χατζηδάκη τον έχουν καταργήσει ήδη στην πράξη οι εργαζόμενοι της efood, οι μεταλλωρύχοι της EDILMAC, κ.α. Και σημείωσε ότι μπορεί η εργοδοσία να έχει το νόμο στα χέρια της αλλά η εργατική έχει το δίκιο και θα παλέψει για να το επιβάλει.

Το λόγο πήραν ακόμα δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος τόνισε ότι η εργατική τάξη πρέπει να δώσει τη μάχη ενάντια στην επιστροφή στο μεσαίωνα που της ετοιμάζουν. Ανέφερε ότι ο αγώνας των απεργών της «Μαλαματίνα» είναι ο επόμενος πυλώνας που στήνεται δίπλα σε αυτούς που προηγήθηκαν και συνέτριψαν το νόμο Χατζηδάκη. Και τόνισε ότι το μεγαλύτερο ανάχωμα που πρέπει να ξεπεράσουν οι εργαζόμενοι είναι να μην συμμετέχουν δια αντιπροσώπων αλλά να μπουν αποφασιστικά οι ίδιοι στη μάχη και κυρίως να υπερβούν τη φωνή και τη λογική ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε αλλαγή με την εναλλαγή κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης διαβάστηκε το κείμενο - άρθρο που έγραψε η γνωστή ηθοποιός, Ελένη Γερασιμίδου, για τον αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα».

Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου