Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ : Το Πρόβλημα Των Εκλογών Και Της Επόμενης Κυβέρνησης

Από την Εργατική Πάλη Μάρτη

Η ΝΔ βλέπει τη φθορά της να μεγαλώνει από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, την πλήρη αποτυχία του «επιτελικού κράτους» στον χιονιά, την ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές πάνε και έρχονται, καθώς και οι υπολογισμοί για τις διπλές εκλογές. Μία εκλογή με την «απλή αναλογική» του ΣΥΡΙΖΑ και αφού δεν προκύψει κυβέρνηση και μια δεύτερη, με ενισχυμένη αναλογική με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ (ή και με τρίτη φορά εκλογές για να βγούνε κυβέρνηση με το στανιό, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι δύσκολη η αυτοδυναμία που επιδιώκει η ΝΔ).

Η αυτοδυναμία είναι μάλλον άπιαστη για τη ΝΔ και η συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ δύσκολη. Η μη εκλογή Λοβέρδου, παρά την υποστήριξη φιλοκυβερνητικών και μνημονιακών επιτελείων, κάνει προβληματικό για το ΚΙΝΑΛ τον σχεδιασμό για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Ταυτόχρονα η ΝΔ πιέζει το ΚΙΝΑΛ συνεχώς να πάρει θέση στο δικομματικό παιχνίδι, είναι έτοιμη να το κατηγορήσει για την «ακυβερνησία» που πιθανά θα προκύψει. Από την άλλη το ΚΙΝΑΛ, για να διατηρήσει τη δημοσκοπική άνοδό του ισορροπεί στις ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με τη ΝΔ να αναζητά τον καλύτερο χρόνο για την πραγματοποίηση των εκλογών.

Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση της ΝΔ προστέθηκαν δύο διαγραφές και μια αποπομπή μέσα στον Φλεβάρη. Διαγράφηκε από τη ΝΔ ο Πέτρος Δούκας, δήμαρχος Σπάρτης και πρώην μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή και αποπέμφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός. Αφορμή για τη διαγραφή και την αποπομπή δόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου σε σύσκεψη με θέμα τις αποζημιώσεις των αγροτών για τον παγετό. Ο δήμαρχος Σπάρτης με κυνικό τρόπο λέει ότι στις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 η ΝΔ κατάφερε να πάρει τις εκλογές μοιράζοντας λεφτά με τσάντες σε όσους μιλούσαν ελληνικά. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιβραβεύει λέγοντας ότι «κάνατε εποποιία εκείνη την περίοδο». Το πρόβλημα είναι ότι η συζήτηση αυτή μεταδιδόταν ζωντανά από το facebook. Δεν ήταν βέβαια καμιά «εποποιία», καθώς η πρακτική των άθλιων ψεμάτων, της εξαπάτησης των ψηφοφόρων και της εξαγοράς ψήφων είναι στον πυρήνα των αστικών κομμάτων και της ΝΔ, όπου το παραμικρό δικαίωμα μετατρέπεται σε ρουσφέτι και δέσμευση των υποτιθέμενων «ευεργετούμενων» να την ψηφίσουν. Άλλωστε ο αντικαταστάτης του υπουργού που αποπέμφθηκε, Γ. Γεωργαντάς εμφανίζεται σε βίντεο να μιλά ακριβώς στο ίδιο πνεύμα πριν τις εκλογές του 2012.

Η δεύτερη διαγραφή ήρθε καθυστερημένη στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κύρτσο, που εδώ καιρό ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Την κριτική του ο ίδιος την εντοπίζει στη διαχείριση της πανδημίας, στα λάθη στην οικονομική πολιτική και στο κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis, στη δίωξη των δημοσιογράφων και της Τουλουπάκη. Η αιτιολόγηση της διαγραφής από τη μεριά της ΝΔ ήταν ότι «δυσφημεί τη χώρα παγκοσμίως αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να υπερασπιστεί τον διαγραφέντα βουλευτή, προκαλώντας την απάντηση της ΝΔ που τους κάλεσε να τον πάρουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύο διαγραφές, σε αντίθεση με προηγούμενες που ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έκανε, μόνο σαν ισχυρό ηγέτη του κόμματος δεν μπορούν να τον παρουσιάσουν. Η κρίση στο εσωτερικό της ΝΔ έχει να κάνει με την αποτυχία σε όλα τα επίπεδα, πανδημία, «επιτελικό κράτος», ακρίβεια, σκάνδαλα, ανηθικότητα. Το διαφορετικό ήθος της εξουσίας, που υποτίθεται θα έφερνε ο Μητσοτάκης, αποδεικνύεται ότι δεν είναι παρά ο κυνισμός απέναντι στην κοινωνία και τους από κάτω. Οι νεκροί από την πανδημία «είναι λεκές» στην πολιτική της κυβέρνησης δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, «οι φτωχοί δεν χρησιμοποιούν αυτοκίνητο και γι’ αυτό δε χρειάζεται μείωση των φόρων στα καύσιμα» κατά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, δε θα δημιουργήσουμε ένα «πολυτελές σύστημα υγείας» αυξάνοντας τις δαπάνες για την υγεία κατά τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο — για να σταχυολογήσουμε μερικές μόνο τοποθετήσεις υπουργών.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, η αδυναμία του να εκμεταλλευτεί τη φθορά της ΝΔ από τη μια μεριά, και η ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ από την άλλη, δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση. Η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» σε όλη την προηγούμενη περίοδο δεν μπορεί να ανατραπεί εύκολα από δημαγωγίες του αντιδεξιού Τύπου. Η «προοδευτική διακυβέρνηση» είναι πολύ νωπή ακόμη στη μνήμη των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με την εφαρμογή των μνημονίων στην τετραετία της διακυβέρνησής του. Από την άλλη, ο προσεταιρισμός του ΚΙΝΑΛ σε αυτή την «προοδευτική διακυβέρνηση» δεν είναι απλή υπόθεση.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και για να χτίσει το «ηγετικό προφίλ» του, ο Τσίπρας πρότεινε την εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε. του κόμματος από τη «βάση» και όχι από το επερχόμενο συνέδριο, όπως ουσιαστικά γίνεται στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ. Αντιδράσεις στην πρόταση αυτή ήρθαν από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, που μίλησαν για πρακτικές που δεν έχουν να κάνουν με αριστερό κόμμα, για «αρχηγοκεντρικό» κόμμα και «συστημική μετάλλαξη». Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αστικό μνημονιακό κόμμα είναι πολιτική και το να γίνει και οργανωτική είναι απόρροια της πρώτης. Και το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η συνέντευξη Τσακαλώτου στην Καθημερινή «ότι έχει αστική αυτοπεποίθηση» καθώς σπούδασε στην Οξφόρδη και ότι ο Τσίπρας δεν ξέρει να επιλέγει συμβούλους.

Τα σενάρια για τις εκλογές και τη νέα κυβέρνηση συμπληρώθηκαν από δημοσίευμα του Euractiv περί πιέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνοκρατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καθώς στις επερχόμενες εκλογές υπάρχει «με πολύ έντονο τρόπο το σενάριο μη κυβερνησιμότητας στο πιο κρίσιμο σημείο των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάπτυξης». Μάλλον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έτοιμη τη λύση σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης, δηλαδή να επιβάλει με τον πλέον αντιδημοκρατικό τρόπο μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Όλο και περισσότερο εξαντλούνται τα περιθώρια της εκλογικής νίκης της ΝΔ του 2019 και της πρόσκαιρης τελικά σταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού. Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και η διακυβέρνηση της τετραετίας του, που ανέδειξε στα μάτια των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ότι τα μνημόνια δεν έχουν τέλος και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική απέναντι σε αυτά, έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο για τα παραπάνω. Η δυσαρέσκεια και η οργή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, κάνει την πολιτική κατάσταση ασταθή. Για να έχει όμως αποτελέσματα πρέπει να μετατραπεί σε οργάνωση και αγώνες ενάντια στις άγριες νεοφιλελεύθερες επιθέσεις της κυβέρνησης, τον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου