Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Συνέδριο Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης : Ο Eπαναστατικός Mαρξισμός Σε Άνοδο Παγκόσμια

 Ο Άλαν Γουντς
Διεθνής Μαρξιστική Τάση
 
Μεταξύ 24 και 27 Ιουλίου, πάνω από 2.800 μαρξιστές από περισσότερες από 50 χώρες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν διαδικτυακά για το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT). Αυτό το συνέδριο είχε αρχικά προγραμματιστεί για να πραγματοποιηθεί το 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας COVID-19.  Παρ’ όλο που η πανδημία κατέστησε αδύνατο ένα δια ζώσης συνέδριο και αυτό διεξήχθη διαδικτυακά, χιλιάδες σύντροφοι μπόρεσαν για πρώτη φορά να συμμετάσχουν σε συνέδριο της IMT. 

Το συνέδριο ήταν γεμάτο με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών υπήρξε η αίσθηση ότι είμαστε στενά συνδεδεμένοι σε μια ενωμένη, διεθνή επαναστατική οργάνωση, παρά τις φυσικές αποστάσεις που μας χώριζαν. Ενώ οι σύντροφοι ξύπνησαν στις 5 το πρωί για να συμμετάσχουν στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, το συνέδριο ξεκίνησε αργά το βράδυ για συντρόφους που συνδέθηκαν από την Ινδονησία. Παρόντες ήταν σύντροφοι από Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαγκλαντές, Βέλγιο, Βολιβία, Βραζιλία, Βρετανία, Καναδά, Χιλή, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Κολομβία, Τσεχοσλοβακία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ελλάδα, Αϊτή, Ουγγαρία, Ινδία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιβερία, Μαυριτανία, Μεξικό, Μαρόκο, Μιανμάρ, Νεπάλ, Νιγηρία, Νορβηγία, Πακιστάν, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Σουηδία , Ελβετία, Ταϊβάν, ΗΠΑ, Βενεζουέλα και Γιουγκοσλαβία.

Η συνεισφορά του συντρόφου Καζίμ, συνέδρου από το νιγηριανό τμήμα της IMT, αποτέλεσε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή. Οι ρατσιστικοί κανονισμοί για την έκδοση βίζας είχαν εμποδίσει οποιονδήποτε αντιπρόσωπο από τη Νιγηρία να συμμετάσχει δια ζώσης σε κάποιο συνέδριο μέχρι σήμερα. Τώρα, για πρώτη φορά, ολόκληρη η Διεθνής κατάφερε να ακούσει με υπερηφάνεια μια ενημέρωση από πρώτο χέρι για τη θαυμάσια δουλειά των Νιγηριανών συντρόφων μας.

Το συνέδριο ήταν ένα τεράστιο κατόρθωμα από οργανωτικής άποψης, με ομάδες να εργάζονται σκληρά στα παρασκήνια για να βεβαιωθούν ότι όλα προχωρούν χωρίς προβλήματα, παρά το εύρος δυσκολιών. Ιδιαίτερα αφοσιωμένες ήταν οι ομάδες μεταφραστών που μετέφρασαν ολόκληρο το συνέδριο σε δέκα γλώσσες.

Το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Τα αποδεικτικά στοιχεία για τη διάθεση που επικρατούσε στο συνέδριο γέμισαν όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag του συνεδρίου, #IMTCongress21. Δημοσιεύθηκαν εικόνες από το Έντμοντον του Καναδά μέχρι το Καράτσι του Πακιστάν, από το Λένινγκραντ στη Ρωσία έως το Μάντσεστερ στη Βρετανία, από συγκεντρώσεις συντρόφων που μαζεύτηκαν σε κάθε ήπειρο και σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
 
Ο κόσμος έχει αναποδογυρίσει

Ο Άλαν Γουντς άνοιξε το συνέδριο δίνοντας μια συνολική ανάλυση της ιστορικής κρίσης – της χειρότερης στον κόσμο τα τελευταία 300 χρόνια – που εκτυλίχθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Παρόλο που η μάστιγα του κορωνοϊού δεν προκάλεσε την κρίση – η οποία προετοιμαζόταν εδώ και δεκαετίες – εντούτοις, αυτές οι δύο διαδικασίες είναι τώρα αδιάλυτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σαπίλα ενός κοινωνικού συστήματος φανερώνεται από ένα απρόβλεπτο γεγονός όπως μια πανδημία. Παραθέτοντας αποσπάσματα από τα στρατηγικά μυαλά της άρχουσας τάξης, ο Άλαν έδειξε πώς τα αφεντικά γνωρίζουν αρκετά καλά τι τους επιφυλάσσει η κρίση. Και όμως, όπως και η Μαρία Αντουανέτα και η γαλλική αριστοκρατία πριν από τη Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση, έτσι και η αστική τάξη συνεχίζει σήμερα να απολαμβάνει την εξόφθαλμη πολυτέλειά της παρά τον απαράμιλλο βασανισμό της τεράστιας μάζας της ανθρωπότητας.

Ενώ οι εργαζόμενοι της Amazon καταρρέουν από την εξάντληση στις αποθήκες του Τζεφ Μπέζος, το αφεντικό τους ταξιδεύει στην άκρη του διαστήματος για να γίνει ο πρώτος «διαστημικός τουρίστας» στον κόσμο. Όπως εξήγησε ο Άλαν, καμία από αυτές τις χυδαιότητες δεν θα περάσει απαρατήρητη. Η πανδημία έχει αποκαλύψει τη σαπίλα, τη διαφθορά και την ανικανότητα της άρχουσας τάξης, η οποία δεν μπορεί να τερματίσει αυτόν τον εφιάλτη. Έχει δημιουργήσει έναν βαθύ, έντονο θυμό που αναβλύζει στις καρδιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αλλά όπως εξήγησε ο Άλαν, μόνο μια επανάσταση μπορεί να εξαφανίσει το σύστημά τους από το πρόσωπο της γης. Για αυτό τον σκοπό, χρειάζεται ένα επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης βασισμένο στις ξεκάθαρες ιδέες του μαρξισμού.

Το έδαφος για την επανάσταση έχει οργωθεί καλά και οι σπόροι της έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν. Το 2019 είδαμε επαναστατικές εξελίξεις στον Ισημερινό, τη Χιλή, το Ιράκ, τον Λίβανο και αλλού. Και φέτος είδαμε νέες επαναστατικές εξελίξεις στη Χιλή· μια ιστορική Εθνική Απεργία στην Κολομβία· την έκρηξη του κινήματος κατά του Μπολσονάρο στη Βραζιλία – που ήταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου· την εκλογή ενός συνδικαλιστή αγωνιστή στη θέση του προέδρου του Περού· ένα επαναστατικό κίνημα των Ινδών αγροτών· ένα εκρηκτικό κίνημα εναντίον των στρατηγών στη Μιανμάρ· την ανάδειξη της Αριστεράς στην ηγεσία της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης της Βρετανίας και πολλά ακόμη φοβερά γεγονότα.

Αυτά τα ποικιλόμορφα γεγονότα είναι όλα συμπτώματα της ίδιας διαδικασίας επαναστατικής αφύπνισης. Δεδομένης της διάθεσης θυμού που υπάρχει στην κοινωνία, ακόμη και μια τρεμάμενη και προσωρινή ανάκαμψη θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση σε νέες συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα ταρακουνήσουν το εργατικό κίνημα.

Μετά την εισήγηση του Άλαν, οι σύντροφοι έδωσαν αναφορές για την κατάσταση από όλον τον κόσμο και έθιξαν μια σειρά από ζητήματα που συνάγονται από την παρούσα κρίση: από την ήττα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στην κατάρρευση της Σκανδιναβικής σοσιαλδημοκρατίας, στον ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και πώς οι μαρξιστές μπορούν να υπερασπιστούν καλύτερα τις κατακτήσεις της Κουβανέζικης Επανάστασης.
 
Στην υπεράσπιση της επαναστατικής θεωρίας

Αλλά για να χτίσουμε μια μαρξιστική τάση που θα μπορεί να αγωνιστεί για την ηγεσία του εργατικού κινήματος σε ολόκληρο τον κόσμο, πρέπει να οικοδομήσουμε μια οργάνωση βασισμένη σε ξεκάθαρες ιδέες και χιλιάδες πειθαρχημένα μαρξιστικά στελέχη που θα έχουν αφομοιώσει αυτές τις ιδέες και μεθόδους.

Το σύνθημα του συνεδρίου, βγαλμένο από το αριστούργημα του Λένιν, «Τι να κάνουμε;», συνοψίζει την έμφαση που τέθηκε σε αυτό το συνέδριο: «Χωρίς επαναστατική θεωρία, δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατικό κίνημα». Για τον σκοπό αυτό, το συνέδριο αφιέρωσε μια ειδική συνεδρίαση με θέμα: «Ο αγώνας για τη μαρξιστική φιλοσοφία».

Τη συνεδρίαση αυτή άνοιξε ο Φρεντ Γουέστον από τη Διεθνή Γραμματεία της IMT. Όπως ο βασιλιάς Κανούτος που προσπάθησε να συγκρατήσει την παλίρροια, η άρχουσα τάξη προσπαθεί σήμερα να συγκρατήσει την ταξική πάλη, διαδίδοντας κάθε είδους σύγχυση και ψευδείς ιδέες. Αυτός είναι ο κύριος σκοπός της αστικής φιλοσοφίας σήμερα. Εν τέλει οι προσπάθειές τους θα είναι μάταιες, όπως εξήγησε ο Φρεντ.

Οι μαρξιστικές ιδέες, αντίθετα, αντλούν τη δύναμή τους από το γεγονός ότι είναι αληθινές και είναι ακριβώς αληθινές επειδή προσφέρουν μια εξήγηση και μια διέξοδο από την κρίση. Βασισμένη πάνω σε αυτές τις ιδέες η IMT, με σοβαρή στάση απέναντι στη θεωρία, μπόρεσε να κάνει σημαντικά βήματα προς τα μπρος τα τελευταία χρόνια.

Ο Φρεντ σημείωσε ότι όλες οι άλλες οργανώσεις που αυτοαποκαλούνται «αριστερές» τείνουν να περιφρονούν τη θεωρία, θεωρώντας την ίσως ως μια προαιρετική, πρόσθετη, ή αλλιώς μια στείρα ασχολία του παρελθόντος που την πραγματοποιούσαν οι «θεωρητικοί» από τις πολυθρόνες τους. Στην πραγματικότητα, η επαναστατική θεωρία κάθε άλλο παρά στείρα είναι όταν συνδυάζεται με την επαναστατική δράση. Παραθέτοντας τα λόγια του Μαρξ από το 1843, ο Φρεντ εξήγησε ότι «το όπλο της κριτικής δεν μπορεί, βεβαίως, να αντικαταστήσει την κριτική των όπλων, η υλική δύναμη πρέπει να ανατραπεί με υλική δύναμη, αλλά και η θεωρία γίνεται υλική δύναμη από τη στιγμή που θα έχει κατακτήσει τις μάζες».

Αρχικά, ο μαρξισμός είναι μια φιλοσοφική άποψη: η φιλοσοφία του διαλεκτικού υλισμού, τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου περιέγραψε ο Φρεντ. Αλλά αυτή η φιλοσοφία από μόνη της δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι το υψηλότερο προϊόν χιλιετιών ανθρώπινης εξέλιξης και ανάπτυξης της σκέψης και της φιλοσοφίας.

Στο συνέδριο ανακοινώθηκε ότι η IMT θα εκδώσει ένα βιβλίο αυτό το φθινόπωρο γραμμένο από τον Άλαν Γουντς, την Ιστορία της Φιλοσοφίας, που θα εντοπίζει την εξέλιξη της φιλοσοφίας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και τη δημιουργία από τον Μαρξ και τον Ένγκελς μιας ξεκάθαρης και επιστημονικής φιλοσοφικής οπτικής. Αυτό το βιβλίο με τη σειρά του θα αποτελέσει το προοίμιο ενός άλλου βιβλίου, το οποίο συγγράφει αυτή τη στιγμή ο Άλαν, που θα αφορά τη φιλοσοφία του μαρξισμού. Μόλις εκδοθούν, αυτά τα βιβλία θα είναι ισχυρά όπλα στο οπλοστάσιο μιας νέας γενιάς επαναστατών.
 
Μακριά από τη «ξερή θεωρία» που δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη νεολαία, οι εκδόσεις της ΙΜΤ «καταβροχθίζονται» από αυξανόμενα στρώματα επαναστατών εργατών και νέων που προσχωρούν στις τάξεις μας. Ένας δείκτης αυτής της δίψας για θεωρία δόθηκε από τα στοιχεία που καταδεικνύουν τα βήματα που κάνουν οι εκδόσεις της IMT, WellRed Books. Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες, οι πωλήσεις βιβλίων έχουν υπερδιπλασιαστεί, με πάνω από 10.300 βιβλία να πωλούνται το 2020, κάτι που επαναλαμβάνεται από άλλους εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία της IMT σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτή η δίψα για θεωρία αντανακλάται επίσης στον τεράστιο ενθουσιασμό για το πρόσφατα επανακυκλοφορούμενο περιοδικό «Στην Υπεράσπιση του Μαρξισμού», το διεθνές τριμηνιαίο θεωρητικό μας περιοδικό. Μέχρι στιγμής έχουν εκτυπωθεί από αυτό 6.000 αντίτυπα στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και σουηδικά, με επερχόμενες την ινδονησιακή, την πορτογαλική και άλλες μεταφράσεις.

Αυτό το συνέδριο αντιπροσωπεύει ένα κομβικό σημείο στην τρέχουσα εκστρατεία της IMT για την καταπολέμηση της μυστικιστικής και ιδεαλιστικής ανοησίας που λογαριάζεται για «φιλοσοφία» στην αστική κοινωνία σήμερα – μια συνεχής εκστρατεία που θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια και θα θέσει τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας ισχυρής μαρξιστικής τάσης.
 

Χτίζοντας την επαναστατική οργάνωση

Μετά τη συνεδρίαση για τη μαρξιστική θεωρία, οι σύντροφοι συζήτησαν τα βήματα που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο για την οικοδόμηση της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης. Σε παγκόσμια κλίμακα, η IMT αναπτύχθηκε κατά 43% από τις αρχές του 2020. Σε ορισμένα τμήματα, όπως στο τμήμα των ΗΠΑ, έχουμε αυξηθεί έως και 87%· και στην Ινδονησία, την ίδια περίοδο, το τμήμα αυξήθηκε κατά 150%!

Αν και σύντροφοι ήταν παρόντες από περισσότερες από 50 χώρες, η ΙΜΤ έχει αναγνωρίσει τμήματα και ομάδες σε 32 από αυτές τις χώρες. Όπου όμως έχουμε μεμονωμένες επαφές και συντρόφους, δημιουργούμε τώρα νέες ομάδες και όπου έχουμε ομάδες χτίζουμε τις σταθερές βάσεις για νέα τμήματα. Τα ψηφίσματα αναγνώρισης δύο νέων τμημάτων – της Γιουγκοσλαβίας και της Πολωνίας – έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό και με ομοφωνία από το συνέδριο. Σε περισσότερες από 12 άλλες χώρες όπου θεμελιώνονται ομάδες υποστηρικτών της ΙΜΤ, αναμφίβολα τίθεται η βάση για νέα, σημαντικά τμήματα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Η θέληση για την οικοδόμηση μιας ισχυρής μαρξιστικής τάσης που μπορεί να αλλάξει την πορεία της Ιστορίας εκφράστηκε ίσως καλύτερα στην απίστευτη συμμετοχή στην οικονομική εξόρμηση του συνεδρίου. Στην εξόρμηση συγκεντρώθηκε ένα εκπληκτικό ποσό άνω των 370.000€ – αύξηση κατά 130.000€ σε σχέση με το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε στο Παγκόσμιο Σχολείο, το οποίο διοργανώθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο από τη Διεθνή Μαρξιστική Τάση!

Από τη μια άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη – ενώ όλες οι άλλες οργανώσεις βρίσκονται σε κρίση και ξεχειλίζουν από απαισιοδοξία – η Διεθνής Μαρξιστική Τάση προχωρά μπροστά, σίγουρη για το μέλλον και σταθερά αφοσιωμένη στον αγώνα για τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Το στοίχημα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Όπως εξήγησε ο Άλαν Γουντς στο κλείσιμο του συνεδρίου «..ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της σοσιαλιστικής επανάστασης; Δεν είναι μόνο η απόκτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό. Είναι να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που ήταν πάντα μια απλή δυνατότητα. Το μεγάλο βιβλίο του πολιτισμού θα ανοίξει για κάθε άνδρα και γυναίκα για να το διαβάσει – μιλάμε για το άλμα της ανθρωπότητας από τη σφαίρα της ανάγκης στη σφαίρα της πραγματικής ελευθερίας. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Είναι ο μόνος σκοπός για τον οποίο αξίζει να παλέψουμε και να θυσιαστούμε σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της ανθρώπινης Ιστορίας».

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.marxist.com

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Αυγέρος

7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πού κ πώς θα χρησιμοποιηθούν τα 370000€;Ποιοί τα διαχειρίζονται κ πώς ελέγχεται η διαχείρισή τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα υπάρχει οικονομική επιτροπή που θα ελέγχετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το οικονομικό ζήτημα είναι θεμελιακό.Κάποτε συμμετείχα σε μια νεολαιίστικη οργάνωση,όπου πλήρωνα μηνιαία ποσόν αντίστοιχο με περίπου 50€ - 60€ σημερινά.Καμιά πληροφόρηση στην ομάδα βάσης δεν υπήρχε,για το τι διαχείριση είχαν αυτές οι εισφορές των μελών.Σε οποιονδήποτε σύλλογο γίνεται ταχτικά απολογισμός στην ολομέλεια,για το πού πήγαν τα λεφτά.Και στις μαρξιστικές οργανώσεις πρέπει να υπάρχη αναλυτική ενημέρωση όλων των μελών,για τη διαχείριση των οικονομικών.Το υπέρ-συγκεντρωτικό σύστημα,πιστεύω,ότι είναι ούτως η άλλως ένα σοβαρό λάθος κ θα έπρεπε να δοθή κεντρικό βάρος στον έλεγχο από τη βάση.

      Διαγραφή
  4. Επειδή η απάντηση είναι καλυμμένη,την ξαναγράφω.Το οικονομικό ζήτημα είναι θεμελιακό.Κάποτε συμμετείχα σε μια νεολαιίστικη οργάνωση,όπου πλήρωνα μηνιαία ποσόν αντίστοιχο με 50€ - 60€ σημερινά.Καμιά πληροφόρηση δεν υπήρχε στην ομάδα βάσης,για τη διαχείριση αυτών των εισφορών των μελών.Σε οποιονδήποτε σύλλογο γίνεται ταχτικά απολογισμός στην ολομέλεια,για το πού πάνε τα λεφτά.Και στις μαρξιστικές οργανώσεις πρέπει να υπάρχη αναλυτική ενημέρωση όλων των μελών,για τη διαχείριση των οικονομικών.Πιστεύω,ότι το υπέρ-συγκεντρωτικό σύστημα είναι ούτως η άλλως ένα λάθος,με πολύ σοβαρές συνέπειες στην πορεία του κομμουνιστικού κινήματος κ θα έπρεπε να δοθή κεντρικό βάρος στον έλεγχο από τη βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δε ξέρω σε ποια οργάνωση έδινες τόσα χρήματα..... αλλά γενικά στις αριστερές επαναστατικές οργανώσεις υπάρχει ή επιβάλλεται έλεγχος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γύρω στα 50 μάρκα,πάνω - κάτω ήταν,αν θυμούμαι σωστά,σε σημερινά λεφτά,γύρω στα 50€.Η οργάνωση πήγε ούτως η άλλως κακήν - κακώς.Αυτό που θα ήθελα εγώ,είναι ενημέρωση κ απολογισμός,μέχρι κ στην τελευταία οργάνωση βάσης ή ακόμα κ ένα πλάνο για τις ανάγκες της οργάνωσης προκαταβολικά. Η γραφειοκρατία είναι ο θανατηφόρος ιός των κομμουνιστικών οργανώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή