Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Βασιλακόπουλος : Όλο Και Πιο Πολλοί Νέοι Στις ΜΕΘ


«Δε θα επιτευχθεί ο στόχος του 85% αν δεν μπουν στην εξίσωση τα παιδιά», τόνισε σήμερα ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ευαγγελισμός, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στο ζητούμενο της ανοσίας αγέλης, εκφράζοντας παράλληλα μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι πλέον βρίσκονται στις ΜΕΘ και άτομα νεαρής ηλικίας.



«Το πιο ανησυχητικό για μένα είναι αν πάρετε την ηλικιακή κατανομή των διασωληνωμένων. «Την τελευταία εβδομάδα θρηνήσαμε τον θάνατο τριών νέων από 18- 39 ετών και διασωληνώθηκαν άλλοι εννέα μεταξύ αυτών κι ένα παιδί. Συνολικά, έχουμε 14 νέο και ένα παιδί που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ από την αρχή της πανδημίας τρία παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους και 50 έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Η απώλεια ενός νέος ανθρώπου από κάτι που μπορεί να το είχε αποφύγει με ένα τσίμπημα, είναι δυσβάσταχτη», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας σε Σκάι και ΕΡΤ.

Όσο για την πίεση στο σύστημα υγείας, δήλωσε πως τώρα δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο, ωστόσο αν συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό ο αριθμός των διασωληνωμένων τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Για την πορεία προς την ανοσία της αγέλης, δήλωσε πως δεδομένου ότι βρισκόμαστε κοντά στο 60% ανοσίας στη χώρα μας, μας χωρίζει ένα 25% για να φτάσουμε στο 85%, το οποίο θα σημάνει και την λήξη της πανδημίας. Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος, υπάρχει ένα οδυνηρό σενάριο μέχρι να φτάσουμε εκεί: «Ενδέχεται να θρηνήσουμε πολλά θύματα και να γεμίσουν οι ΜΕΘ με ασθενείς, για να καλυφθεί αυτή η διαφορά του 25%»

Χαρακτήρισε παρήγορο το ότι το 7% παιδιών άνω των 12 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ όμως το ανάλογο ποσοστό στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 40% και «δεν είναι επειδή εκεί αγαπάνε λιγότερο τα παιδιά τους» και σημείωσε ότι ο δικός του γιος δυστυχώς δεν είναι 12 για εμβολιαστεί, αν και θα το ήθελε, «όχι για να προστατευτεί κάποιος παππούς, αλλά ο ίδιος».

«Για όσους φοβούνται τι θα συμβεί τέσσερα χρόνια μετά τον εμβολιασμό», είπε ότι η πρωτεϊνη – ακίδα στην οποία εκτίθεται ο οργανισμός με το εμβόλιο, είναι ίδια και στους νοσούντες από κορονοϊό, μόνο που εκείνοι εκτίθενται και σε επιπλέον τρεις πρωτεϊνες του ιού. «Είναι σα να έχω αλλεργία στα μύδια, αλλά να τρώω μυδοπίλαφο», σχολίασε χαρακτηριστικά και ανέφερε ενδεικτικά:
 

Χωρίς τους εμβολιασμούς τον περασμένο Νοέμβρη σε 3.500 κρούσματα οι θάνατοι ήταν 120
Μετά από τρεις μήνες εμβολιασμών, τον Μάρτιο, σε 35.000 κρούσματα αντιστοιχούσαν 70 θάνατοι
Σήμερα με τους εμβολιασμούς, ο αριθμός των θανάτων σε 35.000 κρούσματα αναλογεί σε 20.


«Φοβάμαι ότι η κοινωνία έχει ανοσία απέναντι στον θάνατο και ότι οι 20 απώλειες αντιμετωπίζονται σα να μη συμβαίνει τίποτα», τόνισε ο καθηγητής, αναφέροντας παράλληλα ότι «οι εμβολιασμένοι αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό φορτίο λόγω μη εμβολιασμένων».

Ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε ακόμη ότι πιθανότατα θα χρειαστεί μέσα στον χρόνο αναμνηστική δόση με το υπάρχον ή κάποιο ελάχιστα τροποποιημένο εμβόλιο για να πιάνει και τα μεταλλαγμένα στελέχη, διευκρινίζοντας ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους ανοσοκατασταλμένους,γιατί δεν έχουν τόσο καλή απάντηση στον εμβολιασμό.

Πρέπει όμως να βρεθεί χρυσή τομή για το αν θα προηγηθεί τρίτη δόση στον ανεπτυγμένο κόσμο ή σε φτωχότερες χώρες όπου είναι περιορισμένη η διαθεσιμότητα των εμβολίων, τόνισε.

Πηγή : Εφημερίδα Των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου