Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Έξω Καταστολή. Μέσα Ψηφίζανε Το Νόμο.

Μέσα ψηφίζανε το νόμο κατά των πορειών
Έξω διέλυαν την πορεία με χημικά, κρότου-λάμψης και βίας
 

Αυτή πράγματι είναι… Δημοκρατία

του Θόδωρου Κουτσουμπού

1. Μέσα στη βουλή ψηφίζανε το νόμο απαγόρευσης ή αστυνομικού ελέγχου των διαδηλώσεων.

Έξω από τη βουλή, στους γύρω δρόμους με καταιγισμό ασφυξιογόνων χημικών, βομβίδων κρότου-λάμψης συχνά στα κεφάλια των διαδηλωτών, γκλοπς και με επιθέσεις με μηχανές της κακόφημης Δράσης (πρώην ΔΕΛΤΑ) χτυπούσαν τους διαδηλωτές.

Διαδηλωτές κινδύνεψαν να τραυματιστούν ή να ποδοπατηθούν καθώς το πλήθος ήταν μεγάλο και οι αλλεπάλληλες επιθέσεις έκλειναν τις οδούς διαφυγής. Ήταν μια από τις χειρότερες και πιο βάρβαρες αστυνομικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων. Θύμιζε μεθόδους καταστολής του 2010-12 στις χειρότερες εκδοχές τους…

Πριν καν ψηφιστεί ο νόμος, μια μαζική πορεία αριστερών πολιτικών οργανώσεων, συνδικάτων και αναρχικών συλλογικοτήτων, στην πράξη γνώριζε την αστυνομική καταστολή. Βεβαίως δόθηκε μια αφορμή και πάντα η αστυνομία μπορεί να βρίσκει αφορμές ή να κατασκευάζει αφορμές. Στην προκειμένη περίπτωση η αφορμή δόθηκε όταν η μεγάλη πορεία πάνω από 7.000 ανθρώπων – αξιωματικός της αστυνομίας εκτιμούσε το πλήθος 5.000 και πάνω- έφθασε στο Σύνταγμα. Εξαιτίας του μεγάλου πλήθους και καθώς το ΚΚΕ (με πάνω από 10.000 κόσμο) είχε καταλάβει το χώρο στην οδό Αμαλίας και απέναντι από τη βουλή είχαν στήσει μικροφωνικές, το μπλοκ των Προπυλαίων, πέρασε μπροστά από τη Μεγάλη Βρετάνια. Εκεί, ομάδες «μαύρου μπλοκ» που ακολουθούσαν την πορεία προσπάθησαν να σπάσουν μάρμαρα από τα σκαλοπάτια των ξενοδοχείων και έγραψαν συνθήματα (όχι όλα ευφάνταστα, όπως το ότι «το 1989 έγινε μισή δουλειά» – δεν γνωρίζω τι ήθελε να πει ο ποιητής). Προκλήθηκαν διαμαρτυρίες και κάποια μικροεπεισόδια με συντρόφους της αναρχίας που μετείχαν στην πορεία και καταλάβαιναν ότι οποιαδήποτε σπασίματα θα μπορούσαν να δώσουν την αφορμή που έψαχνε ο Χρυσοχοΐδης και η αστυνομία για να προχωρήσουν…

Τα μπλοκ ΟΡΜΑ, ΚΕΔ, ΕΕΚ, ΑΠΟ και άλλοι περάσανε και φθάσανε σε κάποια απόσταση από το Μεγάλη Βρετάνια, στην αρχή της Βασ. Σοφίας. Τότε ένα φοιτητικό μπλοκ κινήθηκε προς τα (πρώην) λουλουδάδικα, όπου κλούβες της αστυνομίας έκλειναν την Βασ. Σοφίας. Τέτοιες κινήσεις φοιτητών έχουμε άπειρες και η αστυνομία έχει μεγάλη εμπειρία χειρισμού και αντιμετώπισής τους. Όμως, πίσω από τους φοιτητές κάποιοι κινήθηκαν προς τις κλούβες και πέταξαν μπουκάλια μολότοφ. Αυτό έδωσε το έναυσμα για μια μεγάλη, τυφλή επικίνδυνη για τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, επίθεση. Μεγάλη πλήθη διαδηλωτών δεχόμενα επιθέσεις με χημικά και κρότου λάμψης από την Βασ. Σοφίας και τη Μεγάλη Βρετάνια υποχρεώθηκαν να κινηθούν στην Πανεπιστημίου προς τα Προπύλαια. Από τη Βουκουρεστίου και άλλους κάθετους δρόμους δέχονταν επίσης επιθέσεις. Μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών υποχρεώθηκαν να κινηθούν στην πρώτη κάθετο της Πανεπιστημίου, στην οδό Κριεζώτου για να διαφύγουν από την Ακαδημίας.

Καθώς τα δακρυγόνα έπεφταν πάνω στα σώματα και στα κεφάλια των διαδηλωτών, είναι ευτύχημα που δεν σημειώθηκε κάποιος βαρύς τραυματισμός ή και θάνατος ακόμη και από ποδοπάτημα. Μέρος των διαδηλωτών διέφυγε προς Ακαδημίας. Το πανό της Επιτροπής για την Ελευθερία στη Διαδήλωση δεν μπόρεσε να περάσει προς την Ακαδημίας καθώς διμοιρία ΜΑΤ τους έκλεινε το δρόμο και τους έστελνε ξανά στην Πανεπιστημίου όπου έπεφταν ακόμη κρότου-λάμψης. Τελικά, το μπλοκ πέρασε μέσω του πεζόδρομου της Βαλαωρίτου. Ήταν μια φρικτή κατάσταση και -ξανατονίζω- είναι ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε νεκρούς. Αλλά οι επιθέσεις επεκτάθηκαν σε άλλα σημεία της γύρω περιοχής. Η αστυνομία τραυμάτισε φοιτητή του ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις προσήχθησαν 15 άτομα εκ των οποίων οι 9 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ως τρόπαια η αστυνομία παρουσίασε τέσσερα μπουκάλια μπύρας με εύφλεκτο υλικό (βόμβες μολότοφ) – αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ποιος ήταν ο κατασκευαστής τους…“Ως τρόπαια η αστυνομία παρουσίασε τέσσερα μπουκάλια μπύρας με εύφλεκτο υλικό (βόμβες μολότοφ) – αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ποιος ήταν ο κατασκευαστής τους…”

Aκόμη και αν ανήκαν σε διαδηλωτές, είναι σαφές ότι χρησιμοποιήθηκε υπέρμετρη βία και από τις επιθέσεις των ΜΑΤ και των λοιπών αστυνομικών ομάδων κινδύνεψαν ζωές διαδηλωτών. Έχουμε υπ’ όψη μαρτυρία-καταγγελία διαδηλώτριας που γύρισε σπίτι της στα νοτιο-ανατολικά προάστια και ακόμη τα ρούχα και τα μαλλιά της μύριζαν καμένο…

Το ΚΚΕ απέναντι από τη βουλή δεν δέχθηκε επίθεση, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ασφυξιογόνα αέρια από τον αέρα «έπνιξαν» και τη διαδήλωσή του, η οποία όμως ανασυντάχθηκε. Υπάρχουν όμως καταγγελίες διαδηλωτών από το μπλοκ των Προπυλαίων ότι κυνηγημένοι από τα ΜΑΤ, όταν έφθασαν στο μέρος του ΚΚΕ συνάντησαν τις «αλυσίδες» του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ και εμποδίστηκαν να περάσουν!

Τέλος, για να ολοκληρώσουμε την εικόνα των διαδηλώσεων της Πέμπτης 9 Ιουλίου στην Αθήνα, να πούμε ότι το ΚΚΕ έκανε προσυγκεντρώσεις σε σημεία των Αθηνών για να είναι στο Σύνταγμα στις 8 μ.μ. Ένα ισχυρό μπλοκ του ΚΚΕ ήταν στα Προπύλαια, δίπλα στο μπλοκ αριστερών και αναρχικών συλλογικοτήτων και σωματείων, με γυρισμένη όμως την πλάτη.

Kι ενώ ο μεγάλος όγκος του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ παρέμεινε στη βουλή, σημαντικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΝΑΡ και επίσης το πανό της Επιτροπής για την Ελευθερία στη Διαδηλωση και άλλες αριστερές δυνάμεις επανήλθαν στο χώρο έξω από τη βουλή, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος ξεχωριστή προσυγκέντρωση είχε η ΑΔΕΔΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΣΕΚ (το ΣΕΚ/ΚΕΕΡΦΑ, αν και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν η μόνη αριστερή οργάνωση που απουσίαζε από τη διαδήλωση της Τρίτης 7 Ιουλίου και την Πέμπτη 9/7 επέλεξε να πορευτεί με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τον εκφυλισμένο μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ).

2. Μέσα στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία ψηφίσανε τον νόμο που βάζει σε «γύψο» το δικαίωμα στη διαδήλωση και στις διάφορες μορφές κοινωνικής διαμαρτυρίας. Υπέρ του νόμου ψήφισε πέραν της ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ της κυρίας Φώφης και το ακροδεξιό ψεκασμένο φασιστοειδές μόρφωμα του Βελόπουλου. Βέβαια, με το ΚΙΝΑΛ δημιουργήθηκε τραγέλαφος, αφού ψήφισαν υπέρ της αρχής, αλλά στα επιμέρους άρθρα δήλωσαν πως θα ψηφίσουν κατά περίπτωση, ενώ στην πρόταση για την αντισυνταγματικότητα του νόμου ψήφισαν… υπέρ! Πάντως τρία μέλη τους, ο Γεωργάκης Παπανδρέου, ο Χάρης Καστανίδης κι άλλος ένας έκαναν αποχή. Το κομματικό συμβούλιο θα κρίνει την τύχη του Γ. Παπανδρέου και Καστανίδη…

Προφανώς, το νυν ΚΙΝΑΛ, το απομεινάρι του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας τον νόμο του Χρυσοχοΐδη, δικού του πρώην υπουργού και νυν της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει λόγο περαιτέρω ύπαρξης. Κάποιοι από αυτούς μάλλον θα προτιμήσουν να στεγαστούν στο Μητσοτακέικο, άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι άλλοι απλώς δεν φαίνεται να έχουν λόγο ύπαρξης.

3. Ο Μητσοτάκης και ο Χρυσοχοΐδης ψήφισαν τον νόμο. Είναι ένα προληπτικό μέτρο του αντιδραστικού αστικού συστήματος εν όψει μεγάλων κοινωνικών διαμαρτυριών, αγώνων και εξεγέρσεων, που φέρνει ο συνδυασμός της καπιταλιστικής κρίσης με την υγειονομική κρίση εξ αιτίας του κορονοϊού. Όμως ένα είναι να ψηφίσεις έναν νόμο και ένα άλλο ζήτημα είναι να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος στην πράξη. Η στρατιωτική χούντα, απ’ όπου ο Χρυσοχοΐδης έκανε κ(λ)όπυ-ράιτ, είχε άφθονους κατασταλτικούς νόμους. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου – ένα κάρφος στα μάτια των αστικών δυνάμεων σχεδόν μισό αιώνα τώρα. Ούτε η Καραμανλική αυταρχία των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης εμπόδισαν τους αγώνες παρά τους διωγμούς συνδικαλιστών και τις φυλακίσεις και την καταστολή. Η ψήφιση του αντιδραστικού νόμου που επιχειρεί να επαναφέρει τις αστυνομικές απαγορεύσεις των κοινωνικών διαμαρτυριών, ίσως αρχικά κοστίσει διωγμούς σε αγωνιστές και αγωνίστριες. Όμως δεν θα μπορέσει να ανακόψει τους αγώνες. Αντίθετα, οι αγώνες θα έχουν ένα ακόμη εύλογο αίτημα: την κατάργηση του αντιδραστικού, χουντικής έμπνευσης νόμου. Στην πραγματικότητα η ίδια η ψήφιση αυτού του νόμου είναι ένα μέτρο της αυτο-απονομιμοποίησης της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας – η λεγόμενη δημοκρατία τους δεν αντέχει την οποιαδήποτε λαϊκή, εργατική κριτική με όρους κοινωνικής διαμαρτυρίας. Αλλά τότε, για την επιβολή των αντιδραστικών αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων τους δεν θα μπορούν να επικαλούνται τη… δημοκρατία – αφού η δημοκρατία τους είναι ένα άσαρκο πτώμα, όζουσα από τα σκάνδαλα της Ζήμενς, της Νovartis (ποιος/ποιοι τα έπιασαν τα λεφτά θα μας πούνε;) αλλά και των ξεφτιλισμένων ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ συνομιλητών του («ρε μ@λ@κ@») Μιωνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου