Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Αγωνιστική Εργατική Πρωτομαγιά Eνάντια Στην Καπιταλιστική Στοχοποίηση Της Υγείας Και Των Δικαιωμάτων Μας

Η ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Τάσης (ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης) για την Εργατική Πρωτομαγιά. 

Την ώρα που η θανατηφόρα πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκόσμια, οξύνοντας την καπιταλιστική κρίση, οι αστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο φανερώνουν την εγκληματική αδιαφορία τους για την ανθρώπινη ζωή, υιοθετώντας ένα πλάνο επιστροφής στην «οικονομική κανονικότητα», με σκοπό να διαφυλαχθούν τα καπιταλιστικά κέρδη. Το παγκόσμιο πρόγραμμα του κεφαλαίου έχει γίνει πλέον η ουσία της διαβόητης θεωρίας της «ανοσίας της αγέλης», δηλαδή η αντιμετώπιση των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων σαν ένα περιττό βάρος για την κοινωνία.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της εγκληματικής διεθνούς καπιταλιστικής τακτικής κινείται και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κερδοσκοπώντας επικοινωνιακά πάνω στην περιορισμένη (έως σήμερα) θνησιμότητα της νόσου στην Ελλάδα, η οποία, όμως, είναι το αποτέλεσμα της λήψης των στοιχειωδέστερων δυνατών κρατικών μέτρων-συστάσεων και, κυρίως, της υπευθυνότητας των απλών ανθρώπων, λόγω της «νωπής» τραγωδίας στην Ιταλία και της ανησυχίας τους για τις δυνατότητες του διαλυμένου, από την άρχουσα τάξη και τα μνημόνιά της, δημόσιου συστήματος Υγείας.

Για να επιταχύνει, μάλιστα, την επιστροφή στην κανονική λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσει τις εγχώριες καπιταλιστικές απώλειες κερδών, η κυβέρνηση έφτασε στο προκλητικό και κωμικοτραγικό σημείο να αλλάξει ξαφνικά τις συστάσεις της σχετικά με τη χρήση μάσκας, δηλώνοντας πλέον ότι αποτελεί αποτελεσματικό μέσο ατομικής προφύλαξης από τη μετάδοση του ιού και μάλιστα, σε πλήρη αντίθεση με τις προηγούμενες συστάσεις της, αποφάσισε την επιβολή προστίμων για τη μη χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, την ώρα που η αισχροκέρδεια των κατασκευαστών και εμπόρων μασκών κλιμακώνεται. Επιπλέον, η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει τα παιδιά πίσω στα σχολεία, παρότι γνωρίζει ότι έτσι ρισκάρει τη δημιουργία πολλαπλών εστιών διασποράς του ιού και, πάνω απ’ όλα, επιχειρεί να αποκαταστήσει άμεσα την κανονική λειτουργία των μη αναγκαίων για την επιβίωση και την προστασία της δημόσιας υγείας επιχειρήσεων, αδιαφορώντας για τις αυξημένες πιθανότητες μεγάλης διασποράς του ιού στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον, με τους νόμους που περνά, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας και την οικονομική κρίση, η κυβέρνηση έχει ήδη επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων και έχει ενθαρρύνει στο μέγιστο βαθμό την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Σ’ αυτές τις δύσκολες για την εργατική τάξη συνθήκες, η φετινή επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι ζωτική ανάγκη να μετατραπεί σε έναυσμα για τον αναγκαίο εργατικό αγώνα διαρκείας, με σκοπό να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το τίμημα της κρίσης του συστήματος και να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία τους στο βωμό των καπιταλιστικών κερδών. Στις παρούσες, εξαιρετικά ιδιαίτερες περιστάσεις που δημιουργεί η συνεχιζόμενη εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, η αναγκαία εργατική δράση δεν είναι αντικειμενικά δυνατό να λάβει το χαρακτήρα μαζικών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Κάθε απόπειρα ή κάλεσμα για κάτι τέτοιο σήμερα, αυτονόητα, συνιστά έλλειψη στοιχειώδους υπευθυνότητας έναντι της προστασίας της υγείας των εργαζόμενων και, ταυτόχρονα, αποτελεί μια στάση που προωθεί τη δυσφήμιση του εργατικού κινήματος και των οργανώσεών του. Ωστόσο, η αναγκαία αγωνιστική δράση είναι απόλυτα εφικτή σήμερα, έστω και χωρίς μαζικές συγκεντρώσεις ή διαδηλώσεις, αρκεί να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός μεταξύ των μαζικών εργατικών οργανώσεων.

Πολύμορφη δράση μαζικής απήχησης

Η Κομμουνιστική Τάση (ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης), υπερασπίζοντας την ανάγκη για έναν αγωνιστικό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, προτείνει τις ακόλουθες μορφές συντονισμού και δράσης:

– Πρωτοβουλία για τον κεντρικό συντονισμό όλων των μαζικών συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων της εργατικής τάξης και για συμφωνία πάνω σε ένα πλαίσιο πολύμορφης δράσης, που θα στηρίζεται στην πείρα από μορφές δράσης που έχει αναδείξει το εργατικό κίνημα, τόσο στο παρελθόν όσο και μέσα στην πανδημία. Την πρωτοβουλία αυτή οφείλουν να λάβουν οι δυνάμεις της Αριστεράς στα συνδικάτα, με αυξημένα καθήκοντα να πέφτουν στους ώμους της καλύτερα οργανωμένης και μαζικότερης δύναμης, που είναι σήμερα το ΠΑΜΕ.

– Οργάνωση δεκάδων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έξω από κρατικά και κυβερνητικά κτίρια και εργοδοτικές ενώσεις σε όλη τη χώρα, με την εφαρμογή του, απόλυτα συμβατού με την προστασία της δημόσιας υγείας, προτύπου των σχετικών μορφών δράσης που υιοθέτησαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία τις τελευταίες εβδομάδες.

– Μοτο-πορείες για την προπαγάνδιση των διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος σε κεντρικούς δρόμους όλων των πόλεων της χώρας.

– Μέσα από κοινό συντονισμό ΕΣΗΕΑ και ΠΟΣΠΕΡΤ, να οργανωθεί την 1η Μάη συμβολική κατάληψη από ολιγομελείς ομάδες σε όλα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, με σκοπό την 24ωρη εκπομπή προγράμματος που θα περιλαμβάνει επετειακά αφιερώματα, ομιλίες, συνεντεύξεις και ανταποκρίσεις με θέμα τα σημερινά εργατικά προβλήματα και τις αναγκαίες διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος.

Τι πρέπει να διεκδικήσουμε

Οι εγκληματικοί χειρισμοί της άρχουσας τάξης στην υπόθεση της προστασίας της δημόσιας υγείας και η βαθιά καπιταλιστική κρίση απειλούν την υγεία και την επιβίωση εκατομμυρίων εργαζόμενων ανθρώπων. Τα αγαθά αυτά πρέπει να τεθούν πάνω από τα κέρδη και τα ιδιοκτησιακά κερδοσκοπικά δικαιώματα, που έχει επιβάλει στην οικονομική ζωή μια μικρή κοινωνική μειοψηφία. Απ’ αυτήν τη σκοπιά, οι βασικές διεκδικήσεις, που πρέπει να προβληθούν στο πλαίσιο του αναγκαίου αγωνιστικού εορτασμού – έναρξης μιας μαχητικής εργατικής αντεπίθεσης στην Εργατική Πρωτομαγιά, είναι οι ακόλουθες:

1) Να μείνουν κλειστές όλες οι μη αναγκαίες για την επιβίωση και τη δημόσια υγεία επιχειρήσεις και να κλείσουν όσες απ’ αυτές δεν έχουν κλείσει μέχρι σήμερα. Να επανεξεταστεί η κατάσταση στα τέλη Ιουνίου, στο φως της ελληνικής και διεθνούς εμπειρίας από την πορεία των κρουσμάτων. Για την επανέναρξη λειτουργίας να απαιτείται η έγκριση από τα σωματεία.

2) Κανονική καταβολή των μισθών από τους εργοδότες στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία. Συμβολή του κράτους μόνο σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας της επιχείρησης και του εργοδότη και μόνο μετά τη διενέργεια ελέγχου από επιτροπή που θα αποτελούν εργαζόμενοι της επιχείρησης και εκπρόσωποι των συνδικάτων.

3) Απαγόρευση απολύσεων. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την 01/03/2020 και μετά. Να δοθεί ειδικό επίδομα στο 80% του κατώτατου μισθού σε όλους τους ανέργους, αναδρομικά από 01/03/2020 και για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

4) Δωρεάν ρεύμα, νερό, σταθερό τηλέφωνο και ίντερνετ στα νοικοκυριά των χαμηλόμισθων εργαζόμενων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ελευθέρων επαγγελματιών με χαμηλά εισοδήματα και των ανέργων για ολόκληρο το διάστημα της καραντίνας, με πλήρη κάλυψη του κόστους από τις αντίστοιχες εταιρείες. Όποια απ’ αυτές δηλώνει αδυναμία, να απαλλοτριώνεται χωρίς αποζημίωση.

5) Δωρεάν διανομή μασκών, γαντιών και αναγκαίων ειδών απολύμανσης σε όλο τον πληθυσμό από το κράτος. Να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και οι σχολές. Να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μαζικών διαγνωστικών τεστ σε όλο τον πληθυσμό για τον εντοπισμό του ακριβούς αριθμού των κρουσμάτων. Να εφαρμοστεί άμεσα ένα πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι και ιατρικής υποστήριξης για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, με μαζικές προσλήψεις προσωπικού.

6) Άμεση θωράκιση του ΕΣΥ, με κάλυψη όλων των οργανικών κενών σε γιατρούς και νοσηλευτές, άνοιγμα όλων των κλειστών ΜΕΘ, σχεδιασμένη δημιουργία εκατοντάδων νέων κρεβατιών ΜΕΘ και αποφασιστική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και ολόκληρης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και της βιομηχανίας κατασκευής ιατρικών υλικών και κάθε άλλου είδους που σχετίζεται με την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

7) Για να χρηματοδοτηθεί αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει:
α) Να επιβληθεί βαριά έκτακτη φορολογία υπέρ της Δημόσιας Υγείας σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους κατόχους μεγάλων εισοδημάτων και περιουσιών.
β) Να κοινωνικοποιηθούν (κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο και διοίκηση από εκλεγμένους και ανακλητούς εργαζόμενους του χώρου και εκπροσώπους της εργαζόμενης κοινωνίας) οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις.
γ) Να απαλλοτριωθεί ολόκληρη η Εκκλησιαστική και Μοναστηριακή περιουσία.
δ) Να σταματήσει κάθε δαπάνη για νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
ε) Να διαγραφεί το ληστρικό χρέος και να αξιοποιηθεί πλήρως το «μαξιλάρι ρευστότητας».
ζ) Να διαμορφωθεί ο μισθός όλων των ανώτερων υπαλλήλων και αξιωματούχων του κράτους και της κυβέρνησης στο ύψος του μισθού ενός μέσου ειδικευμένου εργάτη.

8) Και επειδή, αυτονόητα, το σύνολο αυτών των, ζωτικών για την εργατική τάξη και τη δημόσια υγεία, μέτρων δεν μπορεί να ληφθεί από μια κυβέρνηση της άρχουσας τάξης που εφαρμόζει σήμερα στην εξουσία ακριβώς τα αντίθετα, χρειάζεται ο αγώνας για τη συντομότερη δυνατή εκλογή μιας κυβέρνησης των αριστερών εργατικών κομμάτων, η οποία, στηριγμένη στο εργατικό κίνημα και τις μαζικές οργανώσεις του εργαζόμενου λαού, θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα! Αυτό ήταν, είναι και θα είναι το διαχρονικό επαναστατικό πολιτικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Κομμουνιστική Τάση (ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης) – εφημερίδα ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (www.marxismos.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου