Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Πολιτική Απόφαση Της Συνδιάσκεψης Της ΔΕΑ

1. Η περίοδος που διανύουµε καθορίζεται από την πολιτική/εκλογική νίκη της Δεξιάς στις εκλογές του Ιούλη του 2019.

Το τι­µό­νι των κα­θε­στω­τι­κών δυ­νά­µε­ων έχει ανα­λά­βει η νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη ηγε­σία της ΝΔ υπό τον Κυρ. Μη­τσο­τά­κη, µε ένα πρό­γρα­µµα που συ­νο­ψί­ζε­ται στην ενί­σχυ­ση των επι­χει­ρή­σε­ων, χωρίς προ­σχή­µα­τα, δι­στα­γµούς και ιδε­ο­λο­γι­κές ανα­στο­λές. Αυτό αντι­κει­µε­νι­κά ση­µαί­νει επι­τά­χυν­ση των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων αντι­µε­ταρ­ρυ­θµί­σε­ων (που υπήρ­ξαν η βα­σι­κή επι­λο­γή της ντό­πιας κυ­ρί­αρ­χης τάξης και των δα­νει­στών-συ­µµά­χων της, σε όλη την πε­ρί­ο­δο µετά το ξέ­σπα­σµα της κρί­σης) και εντα­τι­κο­ποί­η­ση της επί­θε­σης ενά­ντια στα βα­σι­κά ερ­γα­τι­κά και κοι­νω­νι­κά δι­καιώ­µα­τα.

Ο "φι­λε­λευ­θε­ρι­σµός" του Μη­τσο­τά­κη στην οι­κο­νο­µι­κή και κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή, συν­δυά­ζε­ται άρ­ρη­κτα µε τις πιο πα­ρα­δο­σια­κές και αντι­δρα­στι­κές πο­λι­τι­κές της Δε­ξιάς σε όλα τα άλλα µέ­τω­πα: η ενί­σχυ­ση των κα­τα­σταλ­τι­κών µη­χα­νι­σµών, η πο­λι­τι­κή επι­βο­λής «νόµου και τάξης», η υπο­νό­µευ­ση των δη­µο­κρα­τι­κών ελευ­θε­ριών και δι­καιω­µά­των, η προ­ώ­θη­ση του ρα­τσι­σµού, του εθνι­κι­σµού και του σε­ξι­σµού, θα είναι ση­µα­ντι­κές µάχες της πε­ριό­δου.

2. Η συ­γκρά­τη­ση των εκλο­γι­κών δυ­νά­µε­ων που πέ­τυ­χε ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ερµη­νεύ­ε­ται από την απέ­χθεια του κό­σµου προς τη Δεξιά, όπως και από την πο­λι­τι­κή απο­τυ­χία των εγ­χει­ρη­µά­των της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς.

2α. Το τµήµα του κό­σµου που απο­δε­σµεύ­τη­κε από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αρ­νού­µε­νο να απο­δε­χθεί τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη µνη­µο­νια­κή πο­λι­τι­κή των κυ­βερ­νή­σε­ων Τσί­πρα, υπήρ­ξε ση­µα­ντι­κών δια­στά­σε­ων. Όµως η πο­λι­τι­κή του ΚΚΕ και τα αδιέ­ξο­δα των βα­σι­κών µε­τω­πι­κών συ­γκρο­τή­σε­ων της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς (της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ) δεν του έδω­σαν πο­λι­τι­κή και ορ­γα­νω­τι­κή συ­γκρό­τη­ση, αφή­νο­ντάς το να "χαθεί" κυ­ρί­ως στη θά­λασ­σα της απο­χής και στη ψήφο στο ΜΕ­ΡΑ­25.

Θα είναι σο­βα­ρό πο­λι­τι­κό λάθος να θε­ω­ρη­θεί αυτός ο κό­σµος που "χά­θη­κε" εκλο­γι­κά, ως πο­λι­τι­κά και κι­νη­µα­τι­κά χα­µέ­νος: στις ση­µε­ρι­νές συν­θή­κες και µε το κε­ντρί της πο­λι­τι­κής Μη­τσο­τά­κη που έχει πάρει τη θέση της σύγ­χυ­σης που δη­µιουρ­γού­σε η, τάχα, αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα, ο κό­σµος αυτός µπο­ρεί να παί­ξει κρί­σι­µο ρόλο στην ανα­σύ­ντα­ξη του ευ­ρύ­τε­ρου κι­νή­µα­τος και της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς.

Η µε­τε­ω­ρι­κή εµφά­νι­ση του ΜΕ­ΡΑ­25 δεν έχει τα πο­λι­τι­κά και ορ­γα­νω­τι­κά θε­µέ­λια που θα του επι­τρέ­ψουν να έχει ανο­δι­κή συ­νέ­χεια, µετά την επι­τυ­χία του στις κάλ­πες. Οι ισχυ­ρές δό­σεις σο­σιαλ­δη­µο­κρα­τι­κών ιδεών στην πο­λι­τι­κή γρα­µµή -όπως και στην κα­τα­γω­γή και τη δια­δρο­µή του Γ. Βα­ρου­φά­κη- δεν πρέ­πει να υπο­τι­µώ­νται.

2β. Το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σµα του Ιούλη του 2019 ερµη­νεύ­ουν τα πρα­γµα­τι­κά πε­πρα­γµέ­να των κυ­βερ­νή­σε­ων Τσί­πρα: η υιο­θέ­τη­ση των µνη­µο­νια­κών νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων αντι­µε­ταρ­ρυ­θµί­σε­ων, ο ενα­γκα­λι­σµός µε τις ιµπε­ρια­λι­στι­κές δυ­νά­µεις (τόσο της ΕΕ, όσο και των ΗΠΑ του Τραµπ), η εν­σω­µά­τω­ση στην εθνι­κι­στι­κή/κρα­τι­κή πο­λι­τι­κή (στα Βαλ­κά­νια και στην ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο), η επι­µο­νή στην απα­ρά­δε­κτη πο­λι­τι­κή για τους πρό­σφυ­γες και τους µε­τα­νά­στες (στα όρια του θε­σµι­κού ρα­τσι­σµού), ήταν ταυ­το­τι­κές εξε­λί­ξεις για ένα κόµµα που αυ­το­προσ­διο­ρι­ζό­ταν ως ρι­ζο­σπα­στι­κή Αρι­στε­ρά.

Αυτά τα κυ­βερ­νη­τι­κά πε­πρα­γµέ­να του Τσί­πρα κα­θο­ρί­ζουν τα όρια στην πο­λι­τι­κή του σή­µε­ρα ως αντι­πο­λί­τευ­ση, αλλά και τα θε­µέ­λια για τη µε­τε­ξέ­λι­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε ένα πλή­ρως σο­σιαλ­δη­µο­κρα­τι­κό-κε­ντρο­α­ρι­στε­ρό κόµµα/πα­ρά­τα­ξη, στην εποχή της σο­σιαλ­φι­λε­λεύ­ε­ρης µε­τάλ­λα­ξης της σο­σιαλ­δη­µο­κρα­τί­ας διε­θνώς. Η "πα­σο­κο­ποί­η­ση" σή­µε­ρα έχει λι­γό­τε­ρη σχέση µε τη σο­σιαλ­δη­µο­κρα­τι­κή πο­λι­τι­κή στα τέλη του 20ού αιώνα και µε­γα­λύ­τε­ρη οµοιό­τη­τα µε τις πο­λι­τι­κές που ανα­πτύσ­σει ο Μα­κρόν στη Γαλ­λία ή ανέ­πτυ­ξε ο Ρέν­τσι στην Ιτα­λία. Αυτήν την προ­ο­πτι­κή κί­νη­σης προς τα δεξιά, µε απο­κλει­στι­κό στόχο µια 2η κυ­βερ­νη­τι­κή θη­τεία, έχει ήδη ανα­δεί­ξει -µε λόγια και µε πρά­ξεις- η ηγε­τι­κή οµάδα γύρω από τον Αλ. Τσί­πρα, µέσα στην εκ­κω­φα­ντι­κή σιωπή εκεί­νων που πα­ρέ­µει­ναν µέσα στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ το 2015 διεκ­δι­κώ­ντας έναν ρόλο "αρι­στε­ρής" πτέ­ρυ­γάς του.

3. Αυτή η εξέ­λι­ξη, µετά την καµπή των εκλο­γών του 2019, συχνά πε­ρι­γρά­φε­ται ως συ­γκρό­τη­ση ενός "νέου δι­κο­µµα­τι­σµού". Πρά­γµα­τι, δια­µορ­φώ­θη­καν δύο ισχυ­ροί εκλο­γι­κά πόλοι, µε­τα­το­πι­σµέ­νοι πο­λι­τι­κά, ως "οµπρέ­λες" που επι­χει­ρούν να εκ­φρά­σουν το παλιό δί­πο­λο "συ­ντη­ρη­τι­σµός - δη­µο­κρα­τι­κή πα­ρά­τα­ξη", επι­τυγ­χά­νο­ντας την πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­ση ή τη συρ­ρί­κνω­ση άλλων πο­λι­τι­κών σχε­δί­ων, µε την προ­ο­πτι­κή να εναλ­λάσ­σο­νται σχε­τι­κά οµαλά στην κυ­βερ­νη­τι­κή εξου­σία. Το ΚΚΕ, το µο­να­δι­κό κόµµα µε µα­ζι­κή επιρ­ροή εκτός αυτού του δι­πό­λου, µε την πο­λι­τι­κή που επι­λέ­γει, λει­τουρ­γεί κυ­ρί­ως ως κα­τα­γρα­φή της αυ­το­νο­µί­ας και της δια­φο­ράς του και όχι ως κέ­ντρο πρα­γµα­τι­κών πρω­το­βου­λιών µε στόχο την ου­σια­στι­κή αντί­στα­ση και την ανα­τρο­πή.

3α. Αυτή η πε­ρι­γρα­φή της νέας πο­λι­τι­κής συ­γκυ­ρί­ας δεν είναι ολο­κλη­ρω­µέ­νη και ακρι­βής. Ο "νέος δι­κο­µµα­τι­σµός" είναι ακόµα υπό κα­τα­σκευή, δεν είναι δο­µη­µέ­νος και στα­θε­ρός, όπως ήταν το "σύ­στη­µα" µε­τα­ξύ ΝΔ-ΠΑ­ΣΟΚ στην προ της κρί­σης πε­ρί­ο­δο ("σύ­στη­µα" που και αυτό είχε πε­ρά­σει τις δικές του πε­ρι­πέ­τειες, µέχρι να εµπε­δω­θεί ως πο­λι­τι­κό/κυ­βερ­νη­τι­κό µο­ντέ­λο στην υπη­ρε­σία του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σµού). Η ηγε­τι­κή οµάδα Τσί­πρα, αλλά και ορα­τές δυ­νά­µεις µέσα στη ΝΔ, τρέ­χουν αυτήν την τα­κτο­ποί­η­ση, αλλά έχουν ακόµα πολλά καρ­βέ­λια να φάνε πριν φτά­σουν σε µια νέα πο­λι­τι­κή στα­θε­ρο­ποί­η­ση.

3β. Το ση­µα­ντι­κό­τε­ρο από τα προ­βλή­µα­τά τους, είναι η επι­δεί­νω­ση των οι­κο­νο­µι­κών συν­θη­κών διε­θνώς.

Το σύ­νο­λο των ανα­λυ­τών (ακόµα και των συ­στη­µι­κών) συ­γκλί­νει στην άποψη ότι το ερώ­τη­µα δεν είναι, πλέον, το εάν ο κα­πι­τα­λι­σµός βα­δί­ζει προς µια νέα "βαθιά ύφεση" (ανά­λο­γη ή και χει­ρό­τε­ρη από εκεί­νη του 2007-08), αλλά κυ­ρί­ως το πότε αυτή θα ξε­σπά­σει. Η πλειο­ψη­φία συ­γκλί­νει στην εκτί­µη­ση ότι αυτό θα συ­µβεί στον πα­ρό­ντα πο­λι­τι­κό χρόνο, πι­θα­νό­τα­τα µέσα στο 2020.

Οι συ­νέ­πειες θα είναι σει­σµι­κού χα­ρα­κτή­ρα για τον ακόµα εξα­σθε­νη­µέ­νο από την προη­γού­µε­νη κρίση ελ­λη­νι­κό κα­πι­τα­λι­σµό. Η συ­µφω­νία µε τους δα­νει­στές, που πήρε τον ψευ­δε­πί­γρα­φο τίτλο της "εξό­δου" απ0ό τη µνη­µο­νια­κή εποχή, στη­ρί­ζε­ται στην αι­σιό­δο­ξη εκτί­µη­ση µιας µα­κράς πε­ριό­δου οµα­λής ανά­πτυ­ξης. Μια νέα διε­θνής επι­δεί­νω­ση θα κάνει ανέ­φι­κτη την προ­ο­πτι­κή µεί­ω­σης των αι­µα­τη­ρών "πλε­ο­να­σµά­των" και θα κα­τα­στή­σει υπο­χρε­ω­τι­κή την επι­βο­λή νέων ακόµα πιο βάρ­βα­ρων προ­γρα­µµά­των λι­τό­τη­τας και πε­ρι­κο­πών. Το ποια κυ­βέρ­νη­ση, ποιο κόµµα ή συ­να­σπι­σµός κο­µµά­των, θα µπο­ρέ­σει να επε­ξερ­γα­στεί, θα το­λµή­σει να προ­τεί­νει, και θα µπο­ρέ­σει να επι­χει­ρή­σει να επι­βά­λει µια τέ­τοια πο­λι­τι­κή, δεν έχει για την ώρα απά­ντη­ση.

3γ. Οι πο­νο­κέ­φα­λοι των πο­λι­τι­κών επι­τε­λεί­ων εντεί­νο­νται, µέσα από τη "µε­τά­στα­ση" της οι­κο­νο­µι­κής κρί­σης στην πο­λι­τι­κή κρίση και στην κρίση των αντα­γω­νι­σµών που ήδη µαί­νε­ται διε­θνώς. Το Brexit, ο εµπο­ρι­κός πό­λε­µος ΗΠΑ-Κί­νας, οι αλ­λα­γές των συ­µµα­χιών στη γε­ω­πο­λι­τι­κή σκα­κιέ­ρα, η ενί­σχυ­ση των ρευ­µά­των της εθνι­κι­στι­κής-ρα­τσι­στι­κής ακρο­δε­ξιάς, η πα­ρά­λυ­ση των διε­θνών ορ­γα­νι­σµών µπρο­στά σε προ­φα­νείς απει­λές όπως η κλι­µα­τι­κή αλ­λα­γή, είναι µόνο κά­ποιες από τις συ­ντε­τα­γµέ­νες που πε­ρι­γρά­φουν την πα­γκό­σµια κα­τά­στα­ση, µια κα­τά­στα­ση που πε­ρι­πλέ­κε­ται και επι­δει­νώ­νε­ται κα­θη­µε­ρι­νά.

3δ. Οι εν­δοϊ­µπε­ρια­λι­στι­κοί αντα­γω­νι­σµοί φτά­νουν στην πε­ριο­χή µας µε µορφή πολύ πιε­στι­κή πο­λι­τι­κά.

Η Ελ­λά­δα έχει ανα­δει­χθεί σε «στρα­τη­γι­κό» στή­ρι­γµα των ΗΠΑ στο ση­µα­ντι­κό τόξο Πο­λω­νία-Ελ­λά­δα-Ισ­ρα­ήλ. Η αντι­ι­µπε­ρια­λι­στι­κή πάλη πα­ρα­µέ­νει κα­θο­ρι­στι­κή υπο­χρέ­ω­ση στην πο­λι­τι­κή της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς.

Στην ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο ο ελ­λη­νο­τουρ­κι­κός αντα­γω­νι­σµός για τις ΑΟΖ φτά­νει σε επι­κίν­δυ­νο ση­µείο. Εδώ η αντι­ι­µπε­ρια­λι­στι­κή πάλη συ­να­ντιέ­ται µε τον αντιε­θνι­κι­σµό, µε την πάλη ενά­ντια στον πό­λε­µο και τον µι­λι­τα­ρι­σµό, όπως και µε το ταυ­το­τι­κό ζή­τη­µα της αλ­λη­λεγ­γύ­ης στους πρό­σφυ­γες και τους µε­τα­νά­στες.

Στις «εξο­ρύ­ξεις», στη νέα Με­γά­λη Ιδέα (υπό την αι­γί­δα των ΗΠΑ, της ΕΕ και του κρά­τους του Ισ­ρα­ήλ) οι αντα­γω­νι­σµοί για κυ­ριαρ­χία στις ΑΟΖ συν­δέ­ο­νται µε την από­λυ­τη αδια­φο­ρία για τις πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές επι­πτώ­σεις, για τον κίν­δυ­νο της κλι­µα­τι­κής αλ­λα­γής, αλλά και τον «τζόγο» µε φα­ρα­ω­νι­κά έργα (αγω­γός East Med) µε­γά­λης επι­κιν­δυ­νό­τη­τας.

Η ανά­δει­ξη των συν­δέ­σε­ων σε όλα αυτά τα µέ­τω­πα, η ρήξη µε την «εθνι­κή ενό­τη­τα», απο­τε­λεί υπο­χρέ­ω­ση και είναι προ­ϋ­πό­θε­ση για να αντι­µε­τω­πι­στεί απο­τε­λε­σµα­τι­κά το ανερ­χό­µε­νο ρεύµα του ακρο­δε­ξιού εθνι­κι­σµού/ρα­τσι­σµού.

3ε. Αυτή η ει­κό­να έχει στη βάση της ερµη­νεί­ας της την υπο­χώ­ρη­ση -που πολ­λοί ερµή­νευ­σαν ως ορι­στι­κή ήττα- του µε­γά­λου κύ­µα­τος ερ­γα­τι­κών αγώ­νων και λαϊ­κών εξε­γέρ­σε­ων που ση­µά­δε­ψαν την αµέ­σως µετά την κρίση του 2007-08 πο­λι­τι­κή πε­ρί­ο­δο (αντι­νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες ερ­γα­τι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις στη νότια Ευ­ρώ­πη, αρα­βι­κές εξε­γέρ­σεις, λαϊ­κοί αγώ­νες στη Λατ. Αµε­ρι­κή κ.ο.κ.).

Το πιο ελ­πι­δο­φό­ρο στοι­χείο στη συ­γκυ­ρία είναι η τάση επα­νε­µφά­νι­σης των µα­ζι­κών αγώ­νων σε µε­γά­λη κλί­µα­κα: Οι εξε­γέρ­σεις στην Αλ­γε­ρία, στο Λί­βα­νο και στο Ιράκ, οι αγώ­νες στην Αί­γυ­πτο, η εµβλη­µα­τι­κή εξέ­γερ­ση στη Χιλή και η αντί­στα­ση στη Βο­λι­βία, ο πα­ρα­τε­τα­µέ­νος αγώ­νας στο Χονγκ-Κονγκ, είναι µια "αλυ­σί­δα" που δεν µπο­ρεί να υπο­τι­µη­θεί.

Στο "κέ­ντρο" του πα­γκό­σµιου συ­στή­µα­τος, το νέο κύµα της δρά­σης των γυ­ναι­κών ενά­ντια στην ενι­σχυ­µέ­νη εκµε­τάλ­λευ­ση που υφί­στα­νται, όπως και ενά­ντια στο σε­ξι­σµό, αλλά και η µε­γά­λη µα­ζι­κό­τη­τα των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων για την κλι­µα­τι­κή αλ­λα­γή, απο­δει­κνύ­ουν την αν­θε­κτι­κό­τη­τα των κοι­νω­νι­κών κι­νη­µά­των.

Για τη δική µας άποψη, οι εξε­λί­ξεις στη Γαλ­λία έχουν ξε­χω­ρι­στό εν­δια­φέ­ρον: οι ερ­γα­τι­κοί αγώ­νες, µε την πιο "κε­ντρι­κο­ποι­η­µέ­νη" µορφή, της γε­νι­κής απερ­γί­ας και της ανα­κυ­κλού­µε­νης διαρ­κούς απερ­για­κής δρά­σης, επι­στρέ­φουν ως κο­ρµός της κοι­νω­νι­κής αντί­στα­σης και παίρ­νουν τα σκυ­τά­λη από τα κί­τρι­να γι­λέ­κα. Αξί­ζει να θυ­µό­µα­στε ότι η προη­γού­µε­νη γε­νι­κευ­µέ­νη ερ­γα­τι­κή δράση στη Γαλ­λία, ο µε­γά­λος απερ­για­κός Δε­κέ­µβρης του 1995, ήταν ο πα­ρά­γο­ντας που είχε "προ­α­ναγ­γεί­λει" τη διε­θνή κλι­µά­κω­ση των αγώ­νων και του ρι­ζο­σπα­στι­σµού που ακο­λού­θη­σε µε το κί­νη­µα ενά­ντια στη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη κα­πι­τα­λι­στι­κή πα­γκο­σµιο­ποί­η­ση.

3στ. Συ­νυ­πο­λο­γί­ζο­ντας όλους αυ­τούς τους πα­ρά­γο­ντες, το συ­µπέ­ρα­σµά µας είναι ότι -παρά τη ση­µα­ντι­κή ήττα που προη­γή­θη­κε- ο πο­λι­τι­κός χα­ρα­κτή­ρας της πε­ριό­δου που έρ­χε­ται είναι "ανοι­χτός". Το απο­τέ­λε­σµα δεν έχει κρι­θεί και η "πε­ρι­πέ­τεια" -για όλες τις πλευ­ρές, και τους από πάνω και τους από κάτω- θα συ­νε­χι­στεί. Με αυτήν την εκτί­µη­ση και αυτήν την νο­ο­τρο­πία θα πρέ­πει να επι­χει­ρή­σου­µε στους µήνες που έρ­χο­νται.

4. Αυτή η εκτί­µη­ση είναι κα­θο­ρι­στι­κή για τις επι­λο­γές τόσο της δικής µας οι­κο­δό­µη­σης, όσο και της συ­νέ­χειας της προ­σπά­θειάς µας για µια ευ­ρύ­τε­ρη µε­τω­πι­κή συ­γκρό­τη­ση της µά­χι­µης, αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς. Όπου έχου­µε να αντι­µε­τω­πί­ζου­µε έναν δί­δυ­µο κίν­δυ­νο: αφε­νός, του δια­λυ­τι­σµού µέσα σε µε­ταρ­ρυ­θµι­στι­κούς µέ­σους όρους, αφε­τέ­ρου, της σε­χτα­ρι­στι­κής ανα­δί­πλω­σης, που οδη­γεί σε πα­θη­τι­κό­τη­τα, σε ανα­στο­λή κρί­σι­µων κα­θη­κό­ντων για ένα απώ­τε­ρο µέλ­λον, υπό το πρό­σχη­µα ότι τώρα προη­γεί­ται η κο­µµα­τι­κή οι­κο­δό­µη­ση.

4α. Η ΔΕΑ από το 2015 επέ­µει­νε, µέσα από τη συ­µµε­το­χή στη ΛΑΕ στην προ­σπά­θεια για τη δια­µόρ­φω­ση ενός µε­τω­πι­κού "πόλου" που θα έδινε εναλ­λα­κτι­κή στη δεξιά κα­τρα­κύ­λα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ της επο­χής του µνη­µο­νί­ου 3. Η υπο­χρέ­ω­ση αυτή ήταν αυ­το­νό­η­τη στις εκλο­γές του Σε­πτέ­µβρη 2015. Η ΛΑΕ στις εκλο­γές του 2019 έφτα­σε στην πο­λι­τι­κή κα­τάρ­ρευ­ση. Είχε προη­γη­θεί η απο­τυ­χία συ­γκρό­τη­σης του αρι­στε­ρού δυ­να­µι­κού που για ένα διά­στη­µα είχε συ­σπει­ρω­θεί ή είχε ελ­πί­σει στη ΛΑΕ.

Τα βα­σι­κά αίτια της κα­τάρ­ρευ­σής της το 2019 ήταν:

α) Η πο­λι­τι­κή γρα­µµή. Η κε­ντρι­κή ηγε­σία της ΛΑΕ "διά­βα­σε" τη στρο­φή τµη­µά­των της κυ­ρί­αρ­χης τάξης προς τον προ­στα­τευ­τι­σµό, τον οι­κο­νο­µι­κό εθνι­κι­σµό και την οχύ­ρω­ση στο "δικό της" κρά­τος λόγω της όξυν­σης των αντα­γω­νι­σµών (Τραµπ, Brexit κ.ά.) ως µια τάχα "αντι­κει­µε­νι­κά προ­ο­δευ­τι­κή" ρήξη µε την νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη πα­γκο­σµιο­ποί­η­ση. Στρά­φη­κε προς µια πο­λι­τι­κή στή­ρι­ξης στην "εθνι­κή κυ­ριαρ­χία" και στο "εθνι­κό κρά­τος" ως πι­θα­νών οχυ­ρών προ­στα­σί­ας των ερ­γα­τι­κών και λαϊ­κών µαζών µέσα στην κρίση, αδια­φο­ρώ­ντας για τη γειτ­νί­α­ση αυτών των ιδεών µε το ανερ­χό­µε­νο ρεύµα της "λαϊ­κι­στι­κής" ακρο­δε­ξιάς. Δυ­στυ­χώς στην Ελ­λά­δα αυτή η κα­τεύ­θυν­ση συ­νέ­βα­λε σε υπο­τί­µη­ση των κιν­δύ­νων του εθνι­κι­στι­κού ρεύ­µα­τος (Πρέ­σπες, Αλ­βα­νία και κυ­ρί­ως ελ­λη­νο­τουρ­κι­κός αντα­γω­νι­σµός) και οδή­γη­σε στην αυ­τα­πά­τη µιας εκλο­γι­κής στή­ρι­ξης από τµή­µα­τα του "εθνι­κού-πα­τριω­τι­κού" χώρου. Αυτή η τάση που προ­βλή­θη­κε στο δη­µό­σιο λόγο αυ­θαί­ρε­τα και ασύ­ντα­κτα, ερµη­νεύ­ει τα τρα­γι­κά ηγε­τι­κά λάθη που έγι­ναν µέσα στη µακρά προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο και οδή­γη­σαν στην απο­µό­νω­ση της ΛΑΕ από το ευ­ρύ­τε­ρο αρι­στε­ρό δυ­να­µι­κό.

β) Έναν προ­γρα­µµα­τι­σµό εκλο­γο­κε­ντρι­κό, που υπο­βά­θµι­ζε τη σχε­δια­σµέ­νη πα­ρέ­µβα­ση και την ανα­γκαία έµφα­ση στην οι­κο­δό­µη­ση ενω­τι­κών σχη­µά­των σε χώ­ρους και γει­το­νιές που θα βοη­θού­σαν το ρί­ζω­µα της ΛΑΕ και το δέ­σι­µο µε τον κόσµο που ήταν ενερ­γός. Ένα αρ­χη­γι­κό και υπερ­συ­γκε­ντρω­τι­κό µο­ντέ­λο λει­τουρ­γί­ας και δη­µό­σιας πα­ρέ­µβα­σης, που δεν αντι­στοι­χεί σε µε­τω­πι­κό σχήµα, ούτε στις ανά­γκες της πε­ριό­δου. Αυτό το µο­ντέ­λο δεν επέ­τρε­ψε ου­σια­στι­κές διορ­θώ­σεις στην πο­λι­τι­κή γρα­µµή, στην ορ­γα­νω­µέ­νη πα­ρέ­µβα­ση και στην ορ­γα­νω­τι­κή πο­λι­τι­κή, ακόµα και όταν τα προ­βλή­µα­τα βο­ού­σαν.

Μέσα στην εξέ­λι­ξη αυτή ακο­λου­θή­σα­µε δια­φο­ρε­τι­κές τα­κτι­κές: από τη συ­µµε­το­χή στο «πρώτο βα­γό­νι», στο "βήµα στο πλάι" και στη συ­νέ­χεια στην ανα­γκαία όλο και πιο συχνά δη­µό­σια δια­φο­ρο­ποί­η­ση της ΔΕΑ και του ΚΔ (αυ­το­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές, συ­νυ­πο­γρα­φή µε άλλες ορ­γα­νώ­σεις για τα "εθνι­κά", αυ­τό­νο­µα δικά µας υλικά κ.ο.κ.), όπως και στην προ­σπά­θεια για έναν εναλ­λα­κτι­κό πόλο πο­λι­τι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης µαζί µε την ΑΡΑΝ και την ΑΡΑΣ στο εσω­τε­ρι­κό της ΛΑΕ.

Μετά τις εκλο­γές δη­λώ­σα­µε ότι για εµάς η ΛΑΕ έφτα­σε "στο τέλος της δια­δρο­µής της". Δεν εκτι­µού­µε πια ότι µπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει το "κέ­ντρο" δια­δι­κα­σιών ανα­σύ­ντα­ξης.

Οι επι­λο­γές που έγι­ναν µετά τις ευ­ρω­ε­κλο­γές κα­τέ­στη­σαν ανέ­φι­κτο ακόµα και το να προ­κύ­ψει ένας ενιαί­ος, έστω µί­νι­µουµ, απο­λο­γι­σµός.

Με τη συ­µµε­το­χή της στην "πρω­το­βου­λία των 4", η ΔΕΑ ου­σια­στι­κά ανήγ­γει­λε το τέλος της εµπλο­κής της στην ΛΑΕ. Αυτήν την από­φα­ση επι­βε­βαιώ­νει η Συν­διά­σκε­ψή µας.
Θε­ω­ρού­µε ότι µε­γά­λο µέρος των συ­ντρό­φων και συ­ντρο­φισ­σών που δου­λέ­ψα­µε µαζί στο εσω­τε­ρι­κό της ΛΑΕ θα είναι πο­λύ­τι­µοι σε µελ­λο­ντι­κές µε­τω­πι­κές δρά­σεις. Η συ­νερ­γα­σία µαζί τους σε µακρό χρόνο έχει χτί­σει σχέ­σεις και δυ­να­τό­τη­τες που µπο­ρούν ξανά να φα­νούν χρή­σι­µες. Αυτή η προ­ο­πτι­κή θα πρέ­πει να δια­φυ­λα­χθεί. Σε αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση θα είναι θε­τι­κό να στα­µα­τή­σουν όλοι να χρη­σι­µο­ποιούν τον τίτλο της ΛΑΕ και οι ορ­γα­νώ­σεις που την συ­να­πο­τέ­λε­σαν να πα­ρε­µβαί­νουν µε το όνοµα και τα σύ­µβο­λά τους.

4β. Η κα­τάρ­ρευ­ση της ΛΑΕ και η πα­ράλ­λη­λη απο­τυ­χία της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ, δεν πρέ­πει να οδη­γή­σουν σε σε­χτα­ρι­στι­κή ανα­δί­πλω­ση, σε πα­ραί­τη­ση από την πο­λι­τι­κή που διεκ­δι­κεί την ενό­τη­τα στη δράση, συ­στη­µα­τι­κά και επί­µο­να, σε µια πε­ρί­ο­δο κρί­σι­µη για τον κόσµο µας.

Υπάρ­χουν δυ­νά­µεις που επι­χεί­ρη­σαν στην προη­γού­µε­νη πε­ρί­ο­δο είτε µέσα στη ΛΑΕ, είτε µέσα στην ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ, είτε στα κι­νή­µα­τα χωρίς "κε­ντρι­κή" µε­τω­πι­κή επι­λο­γή, που έχουν βγά­λει ανά­λο­γα συ­µπε­ρά­σµα­τα και µπο­ρούν να στη­ρί­ξουν ένα νέο ξε­κί­νη­µα.

Στην πα­ρού­σα φάση πρό­κει­ται για δυ­νά­µεις της µά­χι­µης, αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής, ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς.

Η "πρω­το­βου­λία των 4" (ΑΡΑΝ, Ανα­µέ­τρη­ση, ΔΕΑ, Συ­νά­ντη­ση) δεί­χνει ένα δρόµο. Η σύν­θε­ση µπο­ρεί και πρέ­πει να διευ­ρυν­θεί. Σε αυτόν το δρόµο θα προ­χω­ρή­σου­µε. Χωρίς βια­σύ­νες. Η συ­στη­µα­το­ποί­η­ση κοι­νών πα­ρε­µβά­σε­ων, ο συ­ντο­νι­σµός κι­νη­µα­τι­κών σχη­µά­των δρά­σης (αυ­το­διοι­κη­τι­κές κι­νή­σεις, γυ­ναι­κείο κί­νη­µα, πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές πα­ρε­µβά­σεις, νε­ο­λαία και όλο και πιο επί­µο­να στα ερ­γα­τι­κά), οι κοι­νές πο­λι­τι­κές συ­ζη­τή­σεις/εκ­δη­λώ­σεις πάνω σε κρί­σι­µα θέ­µα­τα της συ­γκυ­ρί­ας, είναι τα κα­θή­κο­ντα της στι­γµής. Κά­νο­ντας αυτά και επι­µέ­νο­ντας σε υπεύ­θυ­νη διεύ­ρυν­ση θα πρέ­πει να επι­διώ­ξου­µε να φτά­σου­µε σε ένα συ­γκρο­τη­µέ­νο "χώρο" δια­λό­γου και κοι­νής δρά­σης. Μέσα από αυτόν το δρόµο θέ­λου­µε να συ­γκρο­τη­θεί µια νέα µε­τω­πι­κή πρω­το­βου­λία της µά­χι­µης, αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς, που σε ερ­χό­µε­νες πο­λι­τι­κές ανα­µε­τρή­σεις θα πρέ­πει να διεκ­δι­κή­σει το ρόλο της εναλ­λα­κτι­κής απέ­να­ντι στο δί­πο­λο Μη­τσο­τά­κης-Τσί­πρας.

5. Η επι­µο­νή στη "µε­τω­πι­κή" πο­λι­τι­κή, δεν πρέ­πει να κα­τα­νο­εί­ται ως αντί­φα­ση µε τα κα­θή­κο­ντα της αυ­τό­νο­µης δικής µας συ­γκρό­τη­σης. Αντί­θε­τα, από καιρό γνω­ρί­ζου­µε ότι ορ­γα­νώ­σεις µε όσο το δυ­να­τόν πιο ξε­κά­θα­ρη "ταυ­τό­τη­τα" είναι αυτές που έχουν την αυ­το­πε­ποί­θη­ση να στη­ρί­ξουν πρα­γµα­τι­κά και ει­λι­κρι­νά χρή­σι­µες µε­τω­πι­κές πρω­το­βου­λί­ες.

Θα συ­νε­χί­σου­µε µε αµεί­ω­τη έντα­ση την έµφα­ση στην οι­κο­δό­µη­ση της ορ­γά­νω­σής µας. Η κα­λύ­τε­ρη δυ­να­τή λει­τουρ­γία των ΠΟ, η τα­κτο­ποί­η­ση της πα­ρέ­µβα­σής µας στο ερ­γα­τι­κό κί­νη­µα, η συ­νέ­χεια της ανά­πτυ­ξής µας στη νε­ο­λαία, η επι­µο­νή στη δου­λειά για την ενί­σχυ­ση των αυ­το­διοι­κη­τι­κών κι­νή­σε­ων όπου συ­µµε­τέ­χου­µε, η στή­ρι­ξη των θε­µα­τι­κών οµά­δων συ­ντρό­φων και συ­ντρο­φισ­σών της ΔΕΑ στο γυ­ναι­κείο/αντι­σε­ξι­στι­κό κί­νη­µα, στις πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις, στον αντι­ρα­τσι­στι­κό-αντι­φα­σι­στι­κό αγώνα, πε­ρι­γρά­φουν βα­σι­κές υπο­χρε­ώ­σεις της νέας ΚΕ που εκλέ­γει η Συν­διά­σκε­ψη, αλλά και όλων των δυ­νά­µε­ων της Ορ­γά­νω­σης.

Σε αυτήν την προ­σπά­θεια τα "ερ­γα­λεία" δια­µόρ­φω­σης και προ­βο­λής της γρα­µµής µας -η εφη­µε­ρί­δα, το πε­ριο­δι­κό, οι εκ­δό­σεις, οι δρα­στη­ριό­τη­τες στην Κο­µµού­να- έχουν απο­δει­χθεί πο­λύ­τι­µα και θα πρέ­πει να ενι­σχυ­θούν µε κάθε ανα­γκαίο τρόπο.

Με εµπι­στο­σύ­νη στις δυ­νά­µεις του κι­νή­µα­τος και της τάξης µας, αλλά και στα συ­µπε­ρά­σµα­τα από τη συ­νο­λι­κή δια­δρο­µή της Ορ­γά­νω­σής µας, θα πρέ­πει να αντι­µε­τω­πί­σου­µε µια πε­ρί­ο­δο γε­µά­τη κιν­δύ­νους και προ­κλή­σεις, αλλά επί­σης γε­µά­τη από ευ­και­ρί­ες ανα­σύ­ντα­ξης.

1 σχόλιο:

  1. Aυτη η κακια μαγισα η Λ.Α.Ε. ..τελικα φταιει για τον καταποντισμο της Αριστερας...μονο ξεχνατε...η προσπαθειτε να το ξεχασετε και να το υποβαθμισετε...οτι σε αυτη την προσπαθεια μετεχατε ...και εσεις σαν Δ.Ε.Α....αν και τυπικα ...για το φαινεσθαι.....οπως αποδειχθηκε τελικα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή