Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Χιλή, Ιράκ, Λίβανος... 46 Χρόνια Μετά Την Εξέγερση Του Νοέμβρη: Ξανά Πολλά Πολυτεχνεία!

Φτάνουμε λίγες μέρες πριν από τη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ένα γύρω ξεδιπλώνονται σε όλο τον κόσμο πολλά Πολυτεχνεία.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Χιλή ζει το δικό της Πολυτεχνείο αυτές τις μέρες. Με τη μεγάλη διαφορά ότι εκεί το κίνημα πρόλαβε να φτάσει σε μια Γενική Απεργία που τσάκισε την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου. Ο πρόεδρος Πινιέρα ξεφορτώθηκε το υπουργικό του συμβούλιο αλλά ο κόσμος επιμένει να ολοκληρώσει την ανατροπή.

Λιγότερη δημοσιότητα έχει συγκεντρώσει η εξέγερση στο Λίβανο και ακόμα λιγότερη ο ξεσηκωμός στο Ιράκ. Κι όμως, σε πείσμα της πιο αιματηρής καταστολής που έχει κοστίσει πάνω από 200 νεκρούς, ο κόσμος κυριαρχεί στους δρόμους της Βαγδάτης και η κυβέρνηση πέφτει – όπως άλλωστε και ο Χαρίρι στη Βηρυτό. 

Κυρίαρχο “πεζοδρόμιο”

Οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις αυτές είναι πολλαπλές, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας. Μπορεί στη Συρία να βρίσκεται σε εξέλιξη μια βρόμικη μοιρασιά ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές και υπό-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά ο Λίβανος και το Ιράκ στέλνουν άγριο μήνυμα σε όλους τους περιφερειακούς ανταγωνιστές. Τον κυρίαρχο λόγο τον έχει το «πεζοδρόμιο» και όχι οι ανταγωνιστικές ισορροπίες που μαγειρεύουν το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, ή ο Ερντογάν στη σκιά των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Το μέλλον δεν ανήκει ούτε στα παζάρια της «υψηλής διπλωματίας» στη Γενεύη ούτε στις παρακρατικές ομάδες της κάθε τοπικής δύναμης. Ανήκει στην εργατική τάξη και στη νεολαία που δείχνουν τη δύναμή τους με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο.

Αυτό το μήνυμα αφορά και τα αφεντικά του ελληνικού καπιταλισμού. Η Μέση Ανατολή είναι ξανά στο κέντρο των εξεγέρσεων και όποιος απλώνει χέρι στην Ανατολική Μεσόγειο κινδυνεύει να του κοπεί.

Το πιο σπουδαίο μήνυμα, όμως, είναι η έμπνευση για τον κόσμο που αγωνίζεται εδώ. Σε πείσμα της μεγάλης ρατσιστικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας που θέλει να συκοφαντεί τους πρόσφυγες και όλο τον κόσμο της Μέσης Ανατολής σαν επικίνδυνους “τζιχαντιστές”, οι δρόμοι της Βηρυτού και της Βαγδάτης δείχνουν έναν κόσμο να παλεύει όπως κάνουν οι εργάτες και η νεολαία εδώ. «Φάτε τους γαμημένους πλούσιους» γράφουν τα πλακάτ στο Λίβανο αναδείχνοντας την ταξική διαχωριστική γραμμή πάνω από τις θρησκευτικές.

Προχωράμε λοιπόν, να οργανώσουμε τις απεργίες μας, τις καταλήψεις, τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συλλαλητήρια με ακόμη μεγαλύτερη ορμή. Ελάτε στην εκδήλωση που οργανώνει το ΣΕΚ με μοτίβο «Ένας κόσμος σε αναβρασμό». Και πάμε για τη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου με τη σιγουριά ότι βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε «Ένα, δύο, τρία, ...πολλά Πολυτεχνεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου