Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Κυκλοφορεί Το Τεύχος Νο 13 Της Σοσιαλιστικής Διεθνιστικής Επιθεώρησης "ΚΟΚΚΙΝΟ"

Το εισαγωγικό σημείωμα της σύνταξης

Αυτό το τεύ­χος του πε­ριο­δι­κού «Κόκ­κι­νο» κυ­κλο­φο­ρεί σε μια νέα πο­λι­τι­κή συ­γκυ­ρία, όπως αυτή δια­μορ­φώ­νε­ται μετά το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα του Ιούλη. Ένα κεί­με­νο της σύ­ντα­ξης πα­ρου­σιά­ζει τις εκτι­μή­σεις μας και το πώς στε­κό­μα­στε σε αυτήν την και­νούρ­για κα­τά­στα­ση.
 

Καθώς τυ­πω­νό­ταν το «Κ», εξε­λισ­σό­ταν μια κρί­σι­μη Σύ­νο­δος Κο­ρυ­φής που πε­ρι­λάμ­βα­νε το Brexit στην ατζέ­ντα της, λίγο πριν τη λήξη της προ­θε­σμί­ας. Ο Πέ­τρος Τσά­γκα­ρης γρά­φει για τις πο­λι­τι­κές και κοι­νω­νι­κές αντι­φά­σεις που χα­ρα­κτή­ρι­σαν την τα­ρα­χώ­δη πο­ρεία από το δη­μο­ψή­φι­σμα του 2016 μέχρι τη ση­με­ρι­νή κρίση.

Ένα άλλο ζή­τη­μα που έχει εγκα­τα­στα­θεί στη δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση, με δρα­μα­τι­κό τρόπο (ως απει­λή) αλλά και με ελ­πι­δο­φό­ρο (με τη γέν­νη­ση ενός νέου διε­θνούς κι­νή­μα­τος) είναι αυτό της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής. Ο Χρή­στος Σταυ­ρα­κά­κης πα­ρου­σιά­ζει μια μαρ­ξι­στι­κή προ­σέγ­γι­ση για τα αίτια του φαι­νο­μέ­νου και σκια­γρα­φεί την πρό­τα­ση-τα­κτι­κή της Αρι­στε­ράς για την πάλη ενά­ντια στην πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή κα­τα­στρο­φή.

Ακο­λου­θεί το αφιέ­ρω­μα αυτού του τεύ­χους, που αφορά ένα άλλο ελ­πι­δο­φό­ρο διε­θνές κί­νη­μα που κάνει τα πρώτα του ση­μα­ντι­κά βή­μα­τα και στην Ελ­λά­δα: το νέο, ρι­ζο­σπα­στι­κό, κύμα φε­μι­νι­σμού. Ο «φά­κε­λος» ξε­κι­νά με μια «εφ’ όλης της ύλης» συ­νέ­ντευ­ξη της Νάνσι Φρέι­ζερ, που συν-έγρα­ψε μαζί με άλλες αγω­νί­στριες το εμ­βλη­μα­τι­κό μα­νι­φέ­στο «για ένα φε­μι­νι­σμό του 99%». Ακο­λου­θεί ένα άρθρο της Ορόρ Λαν­σε­ρό, που πα­ρου­σιά­ζει συ­νο­πτι­κά τη θε­ω­ρία της κοι­νω­νι­κής ανα­πα­ρα­γω­γής ως ερ­γα­λείο στη συν­δυα­σμέ­νη πάλη ενά­ντια στον κα­πι­τα­λι­σμό και την κυ­ριαρ­χία επί των γυ­ναι­κών και των μειο­νο­τή­των φύλου κι εξε­τά­ζει τα στρα­τη­γι­κά συ­μπε­ρά­σμα­τα που προ­κύ­πτουν από αυτήν. Πρό­κει­ται για δύο κεί­με­να που πα­ρου­σιά­ζουν την ανα­ζω­ο­γό­νη­ση της θε­ω­ρη­τι­κής συ­ζή­τη­σης και την εμ­φά­νι­ση ενός «ζω­ντα­νού» μαρ­ξι­στι­κού φε­μι­νι­σμού, που είναι πο­λύ­τι­μα ερ­γα­λεία για τις φε­μι­νί­στριες αγω­νί­στριες. Τέλος, ένα άρθρο της Ρε­μπέ­κα Μαρ­τί­νες πα­ρου­σιά­ζει την εμπει­ρία της φε­μι­νι­στι­κής απερ­γί­ας του 2018 στην Ισπα­νία αλλά και την προ­ε­τοι­μα­σία που έγινε στο δρόμο για τη συ­γκλο­νι­στι­κή κι­νη­το­ποί­η­ση του Μάρτη του 2019. Το δη­μο­σιεύ­ου­με σή­με­ρα, πι­στεύ­ο­ντας ότι μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει ως έμπνευ­ση και ως οδη­γός κα­θο­δόν για την επό­με­νη φε­μι­νι­στι­κή απερ­γία στην Ελ­λά­δα.

Το τεύ­χος συ­νε­χί­ζει με ένα άρθρο του Γουί­λιαμ Κιτς για το Ιτα­λι­κό Καυτό Φθι­νό­πω­ρο του 1969. Πε­νή­ντα χρό­νια μετά την πιο πα­ρα­τε­τα­μέ­νη και πιο ρι­ζο­σπα­στι­κή εκ­δο­χή του «Πα­γκό­σμιου Μάη», που συ­ντά­ρα­ξε τον ιτα­λι­κό κα­πι­τα­λι­σμό για μια δε­κα­ε­τία και γέν­νη­σε μα­ζι­κές επα­να­στα­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις, μια συ­γκλο­νι­στι­κή ερ­γα­τι­κή μα­χη­τι­κό­τη­τα στους χώ­ρους δου­λειάς και μά­χι­μα κοι­νω­νι­κά κι­νή­μα­τα, αξί­ζει να θυ­μό­μα­στε, να εμπνε­ό­μα­στε, αλλά και να μα­θαί­νου­με από τις νίκες και τις ήττες του με­γά­λου ιτα­λι­κού κι­νή­μα­τος.

Ακο­λου­θεί ένα άρθρο για τη μι­κρα­σια­τι­κή εκ­στρα­τεία και την επα­κό­λου­θη κα­τα­στρο­φή, 100 χρό­νια μετά την από­βα­ση του ελ­λη­νι­κού στρα­τού στη Σμύρ­νη. Ο Πα­να­γιώ­της Λίλ­λης πα­ρου­σιά­ζει τα αίτια και τα κί­νη­τρα της πο­λε­μι­κής εξόρ­μη­σης και το πώς αυτή κα­τέ­λη­ξε στη συ­ντρι­βή. Πέρα από την ιστο­ρι­κή αξία, σε μια εποχή που εμ­φα­νί­ζε­ται μια νέα «Με­γά­λη Ιδέα» (στην ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο), είναι πο­λύ­τι­μο να θυ­μό­μα­στε τι συ­νέ­βη με την προη­γού­με­νη.

Τέλος, η Εύα Πα­πα­τζα­νή γρά­φει για τις επι­πτώ­σεις της Airbnb βρα­χυ­χρό­νιας μί­σθω­σης ακι­νή­των και τις πο­λι­τι­κές γύρω από αυτή. Είναι μια από τις πλέον κρί­σι­μες όψεις του συ­νο­λι­κό­τε­ρου ζη­τή­μα­τος της στέ­γης στην Ελ­λά­δα και χρειά­ζε­ται η ρι­ζο­σπα­στι­κή Αρι­στε­ρά, τα δη­μο­τι­κά της σχή­μα­τα, τα κι­νή­μα­τα να «εξο­πλι­στούν» για την πα­ρέμ­βα­σή τους και σε αυτό το κοι­νω­νι­κό μέ­τω­πο.

Στις βι­βλιο­κρι­τι­κές αυτού του τεύ­χους, ο Αντώ­νης Ντα­βα­νέ­λος γρά­φει για το βι­βλίο του Κων­στα­ντί­νου Ζα­γά­ρα «Η κα­τάρ­ρευ­ση του “υπαρ­κτού” και η διά­σπα­ση του ΚΚΕ – Η κομ­βι­κή στιγ­μή του 1991», που κυ­κλο­φο­ρεί στην επέ­τειο του (ελ­λη­νι­κού και διε­θνούς) 1989.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου