Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

ΝΑΡ : Πολυνόμος «Επενδύω στην Ελλάδα»: Όλα Για Το Κεφάλαιο!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της επιτροπής για θέματα πόλης, χώρου και περιβάλλοντος του ΝΑΡ

Ο πολυνόμος «Επενδύω στην Ελλάδα», που ψήφισε η κυβέρνησης της Ν.Δ. στις 24/10/2019 όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, συντάχτηκε για τα συμφέροντα των «επενδυτών» και των επιχειρηματικών ομίλων. Όχι τυχαία ο υπουργός «ανάπτυξης» Γεωργιάδης το αποκάλεσε «οδοστρωτήρα», προφανώς για τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής μας.
88 άρθρα τέθηκαν σε προσχηματική διαβούλευση, για να έρθουν 213 στη Βουλή και με τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής να φθάσουν τα 241. Οι διατάξεις του νόμου παραδίνουν βορά στους καπιταλιστές το περιβάλλον και το δημόσιο χώρο, προωθούν την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων, όπως τη διαχείριση των απορριμμάτων και αναδιαρθρώνουν τη λειτουργία δήμων και περιφερειών. Αυτή η επίθεση ξεδιπλώνεται παράλληλα με τις διάφορες κρίσιμες διατάξεις για τα εργατικά δικαιώματα που παρεμβαίνουν στη λειτουργία των σωματείων, την προκήρυξη απεργίας, τις ΣΣΕ, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προώθηση του ηλεκτρονικού τζόγου, το ανεξέλεγκτο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις χρηματοδοτήσεις στα ΜΜΕ, κλπ.


Στόχος τους, όπως δηλώνουν, να διευκολύνουν την επιχειρηματική δράση, τις ιδιωτικοποιήσεις λειτουργιών με επιδοτήσεις, να προωθήσουν διάφορες ρυθμίσεις για την προστασία των επενδυτών και άρση ακόμα και αυτών των ανεπαρκών ελέγχων που ισχύουν σήμερα στη βάση όλων των προηγούμενων μνημονιακών νόμων. Και όλα αυτά στο όνομα της «ανάπτυξης, της πάταξης της γραφειοκρατίας και των απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών».

Συγκεκριμένα θεσμοθετούν βλαπτικές αλλαγές για:

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ
  • Οι «στρατηγικοί επενδυτές» διευκολύνονται με όλα τα μέσα για την αδειοδότηση, εγκατάσταση, έναρξη λειτουργίας, χωροθέτηση έργων. Οι επενδύσεις τους απολαμβάνουν ειδικό καθεστώς fast track διαδικασιών έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός 45 ημερών από την αίτηση και ειδικά για περιβαλλοντικούς όρους εντός 30 ημερών. Αλλιώς, αναλαμβάνει απευθείας ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης να εκδώσει τις άδειες. Ενώ οι υπάλληλοι που δεν έδωσαν έγκριση μέσα στους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς υφίστανται πειθαρχικές ποινές.
  • Επεκτείνεται ο διπλασιασμός του συντελεστή δόμησης από το 0,3 στο 0,6 και για τις μικρότερης σημασίας στρατηγικές επενδύσεις (για τις μεγάλες επιχειρήσεις είχε θεσμοθετηθεί από νόμο του ΣΥΡΙΖΑ).
  • Επεκτείνεται το προνομιακό καθεστώς διευκολύνσεων για αδειοδοτήσεις εγκατάστασης και λειτουργίας, για φορολόγηση και χρηματοδοτήσεις σε βιομηχανίες ενέργειας και εξορύξεων για τις «στρατηγικές επενδύσεις» τους.
  •  Οι χρηματοδοτήσεις (επιδοτήσεις με δημόσιο χρήμα) καταβάλλονται χωρίς τους αναγκαίους ελέγχους για την πρόοδο των εργασιών της επένδυσης. Υπάρχουν εξαιρέσεις στην επιβολή κυρώσεων αν διαπιστωθεί ότι κατατέθηκαν μη νόμιμα παρασταστικά για τη λήψη οικονομικών ενισχύσεων. Οι επιδοτήσεις επιχειρήσεων προχωρούν προς όλες τις κατευθύνσεις (εταιρείες εξόρυξης μετάλλων, κανάλια και σταθμοί).
  • Έλεγχοι και εγκρίσεις στην αδειοδοτική διαδικασία για εγκατάσταση επιχειρήσεων πραγματοποιούνται από ιδιωτικές εταιρείες.
  • Καθιερώνονται φωτογραφικές παρεκκλίσεις από πολεοδομικούς και οικοδομικούς κανονισμούς ώστε να διευκολυνθούν τα αποκαλούμενα «κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης», δηλαδή οι ουρανοξύστες του καζίνο στο Ελληνικό και να επιτρέπεται μεγαλύτερη δόμηση σε περιοχές όλης της χώρας που εκμεταλλεύονται «στρατηγικοί επενδυτές».
  • Ειδικά χωροταξικά σχέδια, που θα εγκρίνονται κυρίως για τη χωροθέτηση – υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων σε διάφορες περιοχές, θα παρακάμπτουν τους πολεοδομικούς κανονισμούς που θα προβλέπουν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια.
  • Στις περιοχές που γίνονται «στρατηγικές επενδύσεις» (π.χ. Ελληνικό), επιχειρηματικά πάρκα, κλπ, μπορούν να μην πληρώνονται δημοτικά τέλη. Η αρμοδιότητα για τη συντήρηση και λειτουργία των κοινόχρηστων δημόσιων χώρων μέσα σε αυτές τις περιοχές (δρόμοι, πεζοδρόμια, πλατείες, κ.α.), διαχείριση αποβλήτων δεν υπάγεται σε οποιονδήποτε δήμο, αλλά στον στρατηγικό επενδυτή. Μιλάμε για ιδιωτικές πόλεις με ό,τι σημαίνει αυτό στην ελεύθερη πρόσβαση και στη συνολική ζωή των τοπικών κοινωνιών.
  • Θεσμοθετούνται παρακάμψεις περιορισμών, που υπήρχαν για την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων. Όσα δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα και δεν έχουν περιληφθεί στον ψηφιακό χάρτη θεωρούνται ως μη υφιστάμενα και άρα «επένδυση» στο χώρο δεν μπορεί να εμποδιστεί. Σε 60 μέρες, υποχρεούνται οι αρμόδιοι υπάλληλοι να εγκρίνουν θέματα της ειδικής αρχαιολογικής και πολιτιστικής νομοθεσίας, αλλιώς, εκτός από τις ποινές σε αυτούς, η έγκριση περνά στην πιο πάνω διοικητική ιεραρχία. Αν δεν απαντήσει με τη σειρά της σε 30 μέρες, τότε προχωρά η επένδυση αυτοδίκαια.
  • Διευκολύνεται η δημιουργία «πάρκων» (όρος εξωραϊσμού της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της λεηλασίας των δασών και των δημόσιων χώρων) όπως τα βιομηχανικά πάρκα, τα εμπορικά, κεραιών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αιολικών εγκαταστάσεων κλπ. Σε αυτά θα μπορούν χωρίς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων να εγκαθίστανται πρόσθετες νέες εγκαταστάσεις και να επεκτείνονται οι παλιές. Επίσης, δεν θα πληρώνουν δημοτικά τέλη ιδρύοντας εταιρεία διαχείρισης των αποβλήτων τους, των δημόσιων χώρων και του ηλεκτροφωτισμού τους, κ.α.
  • Δίνεται δυνατότητα χωροθέτησης επιχειρήσεων μεσαίας όχλησης στο νομό Αττικής.
  • Δεν άφησαν ούτε το Πάρκο Τρίτση. Αναδιοργανώνουν Φορέα Διαχείρισης με ευθύνη στην Περιφέρεια Αττικής, με πλειοψηφία προσώπων επιλογής της κυβέρνησης και στόχο την παράδοσή του στους νόμους της αγοράς.
ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
  • Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση των δημοτικών τελών και την αύξηση του κόστους ζωής μας με την εκτέλεση από ιδιώτες των υπηρεσιών συλλογής, αποκομιδής απορριμμάτων & ανακυκλώσιμων και καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων. Επίσης, μπορούν να ανατίθενται σε ιδιώτες εργολάβους ο ηλεκτροφωτισμός των δήμων, η συντήρηση χώρων πρασίνου, η οδήγηση των οχημάτων της δημοτικής συγκοινωνίας. Το δημοτικό συμβούλιο κατά την κρίση του (και όχι όπως ίσχυε αιτιολογημένα σε περίπτωση αδυναμίας) μπορεί να συνάπτει συμβάσεις για την εκχώρηση αυτών των υπηρεσιών σε επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν και σίγουρα έσοδα, αφού υπάρχουν τα ανταποδοτικά τέλη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Προφανώς και αυτή η ιδιωτικοποίηση θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στο περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής μας.
ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
  • Με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων χωρίς την προϋπόθεση της απαρτίας στη συζήτηση ενός θέματος και χωρίς τα λευκά να μετρούν στους ψηφίσαντες για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος, θα παίρνονται οι αποφάσεις στους δήμους για όλα τα ζητήματα. Ενώ, θεσμοθετείται η λήψη απόφασης εκτός απόφασης δια περιφοράς. Προφανώς, αυτές οι αλλαγές συνδέονται άμεσα με τη διευκόλυνση να περάσει η ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών που αναφέρουμε παραπάνω.
  • Η δημοτική αρχή ακόμα και αν αποτελεί μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο θα έχει πλέον σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα, τις δημοτικές επιχειρήσεις και τις επιτροπές τα 3/5, ώστε να επιβάλλει απρόσκοπτα την πολιτική της.
  • Παύουν οριστικά ποινικές και πειθαρχικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε αιρετούς Δήμων και Περιφερειών για προηγούμενες αποφάσεις που λήφθηκαν εκ περιφοράς, ενώ για όσες δεν έχει κινηθεί ακόμα η διαδικασία μπαίνουν στο αρχείο.
  • Εξαιρούνται από την αυτόφωρη διαδικασία οι ένστολοι της δημοτικής αστυνομίας κλπ.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δήλωσε για το νόμο ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Δραγασάκης: «Διατηρεί το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε η δική μας Κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά το νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις και σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή τράπεζα ή τα χρηματοδοτικά εργαλεία- αλλά και εντάσσει και νομοσχέδιο που είχαμε ετοιμάσει εμείς για τα εθνικά προγράμματα ανάπτυξης.»

Πρόκειται για νόμο λεηλασίας εργατικών δικαιωμάτων και φύσης. Με σαρωτικό τρόπο επιβάλλει μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζόμενων, της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος. Ο νόμος έκτρωμα, που διευκολύνει άνευ όρων και με φαστ τρακ διαδικασίες τους “στρατηγικούς” επενδυτές για κάθε είδους υπερβάσεις όρων δόμησης και των ελέγχων για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καταστρέφει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και επιβαρύνει τις ζωές μας, θα καταργηθεί. Οι αγώνες που ξεσπούν σε διάφορες περιοχές της χώρας για την προστασία του περιβάλλοντος ήδη δημιουργούν εμπόδια στα σχέδια τους.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπερασπίσουμε το δικαίωμα της εργατικής τάξης, της νεολαίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για αξιοβίωτη ζωή στις πόλεις και τα χωριά, σε ένα περιβάλλον που θα σέβεται τον άνθρωπο και τη φύση, κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα σχέδια λεηλασίας των καπιταλιστών, της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων τους.

Επιτροπής για θέματα πόλης, χώρου και περιβάλλοντος του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 26/10/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου