Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Αριστερή Συσπείρωση τχ. 31

Τα παρόν τεύχος της Αριστερής Συσπείρωσης εκδίδεται ενόψει της Ιδρυτικής Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Λαϊκής Ενότητας και της συζήτησης που έχει ανοίξει ενόψει της κρίσιμης αυτής διαδικασίας, η οποία θα διαμορφώσει τις θέσεις, την πολιτική πρόταση και τη φυσιογνωμία της Λαϊκής Ενότητας. Για εμάς, ο διάλογος αυτός αποκτά, στην περίοδο που διανύουμε, μια πολλαπλάσια σημασία σε σχέση απλώς με τη συγκρότηση ενός ακόμη πολιτικού εγχειρήματος της αριστεράς. Οι πολιτικές βάσεις της συγκρότησης Λαϊκής Ενότητας θα κρίνουν όχι μόνον τη δική της, αυτοτελή πορεία, αλλά σε μεγάλο βαθμό και την πορεία συνολικά της αριστεράς ως δύναμης ριζοσπαστικής, ικανής να τροφοδοτεί κοινωνικές ανατροπές, να εμπνέει τους αγώνες και τη δυνατότητά τους να νικούν.

Η συγκυρία στην οποία καλούμαστε να διαμορφώσουμε μια πολιτική πρόταση για την αριστερά είναι χρωματισμένη από μια σημαντική κοινωνική και πολιτική ήττα των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα, που συμπυκνώθηκε στην εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μιας ακόμη δέσμης κοινωνικά εξοντωτικών μνημονιακών μέτρων. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, την περίοδο που ακολούθησε τη σφράγιση του πολιτικού κύκλου αστάθειας ο οποίος κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα, επέδρασε διαλυτικά στην πολιτική συγκρότηση των λαϊκών μαζών, αφού έκανε ό, τι ήταν δυνατό για να επιβάλει και από την πλευρά της το δήθεν μονόδρομο της πολιτικής των δανειστών, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Με βάση τα παραπάνω, στο παρόν τεύχος επιχειρούμε να αναδείξουμε τα ζητήματα εκείνα που αποτελούν κομβικά σημεία για τη δυνατότητά της Λαϊκής Ενότητας να αποτελέσει ένα πραγματικό μέτωπο ριζοσπαστικής ανατροπής, ανοιχτό σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και πολιτικά ρεύματα, που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους αγώνες και στη δυνατότητά τους να ανατρέπουν, να νικούν.

Ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος αναλύει τα κοινωνικά και πολιτικά αποτελέσματα της διαχείρισης της κρίσης και του μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Μαριάνα Τσίχλη και ο Δημήτρης Σαραφιανός περιγράφουν τα καθήκοντα της αριστεράς και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Λαϊκή Ενότητα προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτά.
Φιλοξενούμε άρθρο της Μάνιας Μπαρσέφσκη για τις δυνατότητες που ανοίγονται γα τη Λαϊκή Ενότητα ενόψει της Συνδιάσκεψής της και για τα αναγκαία πολιτικά βήματα.
Φιλοξενούμε άρθρο του Αντώνη Νταβανέλου για την αναγκαία κριτική-αυτοκριτική, σχετικά με τη στάση των δυνάμεων της αριστεράς, κατά την περίοδο της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι το καυτό καλοκαίρι του 2015.
Φιλοξενούμε άρθρο του Δημήτρη Μητρόπουλου (Πολιτική Οργάνωση Παρέμβαση – και Πρωτοβουλία για την Κομμουνιστική Αριστερά) για ένα ρεύμα ανάταξης και επανίδρυσης της ΛΑΕ.
Η Αναστασία Σταυροπούλου επιχειρεί μια προσέγγιση των πολιτικών χαρακτηριστικών της αντι-προσφυγικής πολιτικής που υλοποιεί η ΕΕ και η κυβέρνηση.
Η Βασιλική Αθανασοπούλου και Βασίλης Κωνσταντέλλος γράφουν για τις εξελίξεις στο φοιτητικό κίνημα, τα μηνύματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των τελευταίων φοιτητικών εκλογών και για μια νικηφόρα κατεύθυνση για τη νεολαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου