Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Εν μέσω παζαριών και έντονων αντιθέσεων συνεχίζεται και σήμερα το πρωί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, σε αναζήτηση περαιτέρω μέτρων για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και τη «διαχείρισή» τους με βάση τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, σε μια προσπάθεια να καταλήξει το παζάρι που εκτυλίχθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, με την Αγκυρα να προβάλλει ένα πακέτο αξιώσεων προκειμένου να συγκρατεί στα εδάφη της πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, με πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.


Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών της ΕΕ χθες το βράδυ κατέληξαν σε μία κοινή πρόταση που θα καταθέσουν προς την Τουρκία με την Ανγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι «Καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας», μετά το πέρας του δείπνου εργασίας των «28», την Πέμπτη προσθέτοντας «Κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία». Όπως σημείωσε, βασικό στοιχείο είναι να περιορίσει η Τουρκία την παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά. «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, πρέπει να της δοθούν τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση προσφύγων», υπογράμμισε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, εξερχόμενος του κτηρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Παρασκευή θα είναι δύσκολη ημέρα, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι» .

Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Το προσχέδιο συμπερασμάτων που δημοσιοποίησε το πρακτορείο «Ρόιτερς» καθιστά σαφή την πρόθεση της ΕΕ να κινηθεί απαρέγκλιτα στην κατεύθυνση που χάραξαν προηγούμενες επικίνδυνες αποφάσεις της, οι οποίες οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα. Σ' αυτό, λοιπόν, γίνεται λόγος για τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης απ' την Τουρκία στην ΕΕ, βάσει μιας δέσμης οκτώ μέτρων, που προβλέπουν:

1. Επιστροφή στην Τουρκία όλων των νέων παράνομων μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, οι οποίοι θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών προς την ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.

4. Οταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομες είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.

5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιούνη του 2016.

6. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μάρτη. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.

7. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτώβρη (το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβρη).

8. Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.

Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου